Iskoristite sezonu tikvica kako biste pripremili ukusne zalogaje u kojima će uživati cijela obitelj. Tikvica je itekako zdravo ljetno povrće koje ima visok sadržaj vode, kao i vitamina B6 i C, beta karotena, a uz to ima i nisku kalorijsku vrijednost. Postoji bezbroj načina njene pripreme, a u nastavku smo izdvojili dva brza i ukusna recepta za ova ljetna jela koja će osvojiti baš svakoga.
TJESTENINA S TIKVICAMA I KREMASTIM SIROM
Sastojci:
- 2 srednje velike tikvice
- 500 grama kremastog sira
- tjestenina
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol, papir
Priprema:
Popržite usitnjeni češnjak na malo maslinovog ulja. Ogulite i naribajte tikvice te dodajte u tavu. Poklopite tavu i neka se češnjak i tikvice pirjaju u vlastitom soku. Tikvice nakon par minuta maknite s vatre i dodajte kremasti sir. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Tjesteninu dodajte u tavu s tikvicama i sirom, izmiješajte i po potrebi vratite na vatru da se sir još ostopi. Dodajte sol i papar prema vlastitom ukusu.
UŠTIPCI OD TIKVICA
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 režanj češnjaka
- 2 mlada luka
- 125 grama feta sira
- 1 žlica mente
- muškatni oraščić
- 80 grama brašna
- 2 jaja
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol
Priprema:
Ogulite tikvice i naribajte. U tavi popržite mladi luk na maslinovom ulju, a zatim dodajte zgnječeni češnjak. Nakon nekoliko minuta dodajte i tikvice. Kada omekšaju i poprime zlatnu boju, maknite ih s vatre i ostavite da se hlade. U velikoj posudi izmiješajte feta sir, mentu, muškatni oraščić, sol i papar, smjesu s tikvicama i jaja. Po potrebi dodajte malo mlijeka, ako je smjesa pregusta. Zagrijte ulje za prženje i pržite smjesu oblikovanu u popečke, sa svake strane oko 3 minute. Izvadite ih na kuhinjski ubrus kako bi se ocijedio višak ulja. Poslužite uz svježi sir ili kiselo vrhnje.
Nadamo se da su vam se svidjela ova brza ljetna jela s tikvicama i da ćete ih isprobati. Dobar tek!
Možda bi vas moglo zanimati: Namaz od slanutka (hummus) u 10 minuta
Tekst: Slowage365.hr
Foto: Unsplash