2024. godina je godina reketa — a evo zašto i vama treba jedna. Badminton se vraća na velika vrata!

by Inga Marić

Uredu, osobno nisam netko tko prati trendove, ali priznajem da mi ponekad i poneki zaista lijepo sjednu na dlan. Ovoga puta se tako lako smjestila, u moje dlanove, nova reketa i loptica za badminton. Oh kako volim kad je u trendu nešto što smanjuje stres, poboljšava mentalno zdravlje, uključuje tjelovježbu odnosno daje nam priliku da na zabavan i zdrav način održavamo formu.
Badminton je jedan od onih sportova koji su privlačna opcija za ljude koji žele kombinirati tjelesnu aktivnost s druženjem​, a i sama sam jedna od njih. Sjećam se djetinjstva i igranja badmintona neformalno u dvorištima, na planini s rođacima, sjećam se smijeha i radosti na ulici. Razmišljam, ako je badminton u trendu znači li to da nas očekuje veliki povratak djece i odraslih u dvorišta?

Očekuje li nas više druženja, zabave, smijeha?

Toplo se nadam da je odgovor potvrdan i da smo se napokon probudili iz začaranog kruga samoće i skrivanja jedni od drugih.

Ako je vjerovati Pinterestu i njegovom pogledu u budućnost 2024. će biti velika godina za badminton. Pretrage su spremne za sve, od “odjeće za badminton” do “estetike za igranje badmintona”.

Također, olimpijske igre u Parizu 2024. donijele su novu pozornost ovom badmintonu, ističući njegov status kao natjecateljskog sporta na međunarodnoj pozornici. Vidljivost badmintona na Olimpijadi povećala je njegovu privlačnost i inspirirala mnoge da se okušaju u tom sportu​.

Da je pogodan za sve uzraste i da prije nego krenete u igru nije potrebna razvijena visoka razina znanja i vještine govori činjenica da je moj petogodišnji sin u roku od dva dana savladao bacanje – vježbamo doma, nego što.

Nije tajna da ne mogu pisati sa žarom o nečemu u što se prije svega sama ne uvjerim ili ne doživim svoje iskustvo. Tako sam nabavila rekete i unutar obitelji provela mali eksperiment igre badmintona.

Iskreno, inspirirana sam nedavnim izletom u prirodu sa našim prijateljima koji su ponijeli rekete. To mi je toliko probudilo uspomene i želju za nekim davnim vremenima i igrama, osjećala sam jedno istinsko zadovoljstvo zbog pokreta, smijeha, pokušaja i promašaja. Odlučila sam tako ovo ljeto oživjeti zajedno s obitelji i prijateljima one stare dobre igre s kojima je moja generacija rasla.

To će biti jedan vid, moj način svjesnog roditeljstva, prijateljstva i radosti.

Tako je, eto, nakon iskustva nastao i ovaj članak, a dok pripremam idući o ostalim igrama, evo još malo značajnih podataka o badmintonu ili nekoliko smjernica što sve razvijamo kroz igru badmintona:

  • Motoričke vještine i agilnost​ – badminton je igra koja zahtijeva visoku razinu koordinacije ruku i očiju, kao i brze reflekse.
  • Kardiovaskularno zdravlje – badminton uključuje intenzivno trčanje, skakanje i brze promjene smjera, stoga se radi o aktivnosti koja poboljšava kapacitet srca i pluća te povećava izdržljivost​.
  • Potiče proizvodnju endorfina, koji djeluju kao prirodni antidepresivi stoga će vam i badminton biti od pomoći ako želite smanjiti razinu stresa i poboljšati mentalno zdravlje.

Iskreno, ono što mene najviše raduje i čemu se još jednom – za kraj ovoga članka želim posvetiti jeste socijalni aspekt. Igranje ove igre u grupi ili samo sa jednom osobom potiče socijalnu interakciju, prirodno se poboljšava osjećaj pripadnosti i društvene povezanosti doprinoseći općem blagostanju​.

Mislim da sam navela dovoljno kvalitetnih razloga koji bi vas mogli inspirirati da ovoga ljeta nabavite svoje rekete i pritom se ne zamarate se specijalnim efektima, salama za sport i slično. Jedna ravna livada, polje, dvorište, društvo i smijeh. Dosta je sklanjanja jedni od drugih, zatvaranja u domove. Otvorimo se za sportove, društva i suradnju.

Moglo bi vas zanimati i: 10-minutne pilates vježbe koje će aktivirati cijelo tijelo

Tekst: Inga Marić

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!