Instagram je prepun fotografija jela od kojih će vam krenuti slina na usta! Istina, često je stvar samo u prezentaciji jela, dok se u stvari radi o najobičnijem jelu, ali ima i iznimaka. Iako vam se nekad čini kompliciran, recept je uglavnom dosta jednostavan.
Ima ih pregršt, ali mi smo odabrali 3 recepta koji su se proslavili samo zbog svoje slave na Instagramu. No, nije njihova slava ključna, nego jednostavnost kojom se pripremaju.
Batat pečen s maslacem
Za ovo jelo potrebna su vam samo tri sastojka, a osvojilo je internet! Podsjeća na kruh sa češnjakom, a uistinu ga je jednostavno napraviti.
Batat ogulite i narežite po širini na debele kriške. Postavite kriške na papir za pečenje. Premažite s maslacem, pospite solju. Pecite ga 20-ak minuta na 200 stupnjeva, pa okrenite kriške i pecite još 20 minuta.
View this post on Instagram
Cheesecake bez pečenja
Podloga
- 1 šalica mrvljenih digestiv keksa
- 1/4 šalice nasjeckanih badema
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 5 žlica maslaca, otopljenog
Nadjev
- 400 grama krem sira, sobne temperature
- 1 šalica šećera u prahu
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 1 ½ žličica ekstrakta vanilije
- 2 žličice svježe iscijeđenog soka limete
- 3/4 šalice istučenog vrhnja za šlag
Preljev
- 2 ½ šalice smrznutih jagoda
- 3/4 šalice šećera
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice svježe iscijeđenog soka limete
Sastojke za podlogu sjedinite, pa utisnite u dno kalupa. Možete staviti u hladnjak.
Mikserom izradite sir, pa dodajte šećer, kiselo vrhnje, vaniliju i limetu. Sve dobro izradite, pa dodajte već izrađen šlag i promiješajte.
Smjesu prebacite u kalup i poravnajte.
Sastojke za preljev stavite u tavicu i kuhajte dok ne dobijete sirupastu smjesu.
Najveći problem ove torte je – čekanje da se ohladi. A to može potrajati i cijelu noć.
View this post on Instagram
Tjestenina s cherry rajčicama (6 porcija)
- 400 grama tjestenine
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 šalice sitnih cherry rajčica
- 2 žlice svježe nasjeckane kadulje
- Prstohvat soli i papra
- 4 žlice masslaca
- 3 režnja češnjaka, nasjeckanog
- 1 žlica origana (svježe nasjeckanog ako imate)
- 2 šalice mlijeka
- ½ šalice vrhnja za kuhanje ili zamjene koju koristite
- 60 grama krem sira
- 1 ½ šalice ribanog parmezana ili pecorina
- 1 šalica svježe nasjeckanog bosiljka
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte rajčice, polovicu kadulja i prstohvat soli i papra. Kuhajte dok rajčice ne počnu pucati, oko 8 minuta, pa to prebacite u tanjur.
Na istoj tavi otopite maslac dok ne posmeđi, oko 3, 4 minute. Smanjite izvor topline, pa dodajte češnjak, origano, ostatak kadulje. Kuhajte minutu, pa ulijte mlijeko i vrhnje. Dodajte krem sir, pa promiješajte i pustite neka krčka 5-8 minuta, dok se lagano ne zgusne. Umiješajte parmezan.
Ubacite tjesteninu i kuhajte još 3-5 minuta. Na tanjure najprije stavite tjesteninu, pa gore rajčice.
View this post on Instagram
Sve je ove recepte proslavio Instagram, a njihove su se razne verzije pojavile posvuda na internetu u izdanju raznih kulinarskih blogera i blogerica. Jednostavni su i jednostavno ih morate isprobati!
Moglo bi vas zanimati i: Dva brza deserta u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti
Tekst: Nataša Krstičević
Foto: Canva, Kitchn, Erica’s Joyful Oven, Half Baked Harvest