3 RECEPTA CHEFICE MADHAVI ZA PROLJETNO BUĐENJE!
Trebate ideju za zdrave recepte? Proljeće sve jače kuca na vrata i idealna je prilika da očistimo tijelo i nahranimo ga predivnim sezonskim namirnicama. Već smo pisali o tome zašto je važno jesti sezonsko voće i povrće te kako je cijeli proces jedenja sezonskih namirnica dio ciklusa prirode i održivosti.
Upravo smo iz tog razloga zamolili trenutno jednu od najtalentiranijih vege chefica, Madhavi Cvitković, koja je dosad svoje iskustvo kovala u Juice Box-u, Ayurvedskom centru New Earth, na Ayurvedskim Detoxima u Istri te kao glavna chefica restorana Biomania na Bolu i Adventu u Zagrebu, da nam među svojim omiljenim receptima pronađe 3 lagana i nutrijentima bogata obroka za proljetno buđenje organizma.
Recepti su spremljeni na biljnoj i bezglutenskoj bazi, koja će poboljšati probavu, apsorpciju nutrijenata i nahraniti tijelo svime što je potrebno da naše tijelo, um i duša funkcioniraju u svojem punom potencijalu.
Dobar tek!
1. JUTARNJA SUPER KAŠA
- Bezglutenske zobene pahuljice – 40 g
- Pahuljice quinoe – 20 g
- Oljuštene sjemenke konoplje – 20 g
- Bademovo mlijeko – 500 ml
- Bijeli suhi dud – 15 g
- Grožđice – 20 g
- Kruška – 1 kom
- Badem – 12 kom
- Kardamom (mljeveni) – ravna čajna žličica
- Šareni papar (mljeveni) – prstohvat
Badem namočiti preko noći te ga ujutro oguliti i grubo narezati. U manji lonac staviti sve namirnice i krušku narezanu na malo veće kockice. Kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje 10 minuta. Kašu staviti u zdjelicu i posuti narezanim bademima.
2. ŽUTA LEĆA I BASMATI RIŽA SA SUNCOKRETOVIM SJEMENKAMA, BIJELI BATAT S BLITVOM NA PARI
- Mung dhal (žuta usitnjena leća) – 100 g
- Mrkva – 2 kom
- Poriluk – 1 kom
- Koraba – 30 g
- Crna gorušica – ravna čajna žličica
- Lovorov list – 3 kom
- Ružmarin – ravna čajna žličica
- Šareni papar – ravna čajna žličica
- Kurkuma – ravna čajna žličica
- Maslinovo ulje – 150 ml
- Himalajska sol – 15 g
- Peršin list – 1 vezica
- Limun – pola
- Bijeli batat – 1 veći
- Blitva – 300 g
- Češnjak – 1 režanj
Leću večer prije dobro oprati i staviti da se moći preko noći u mlakoj vodi. Povrće narezati na kockice veličine 0,5 cm. U loncu zagrijati ulje i dodati gorušicu. Kada počne pucketati, dodati ostatak začina, promiješati i dodati povrće. Pustiti 5 minuta da se kuha i lagano ‘zalijepi’ za dno lonca pa dodati leću, malo soli i 300 ml vode. Promiješati, poklopiti te kada jelo zavrije smanjiti vatru i pustiti da se kuha 20 minuta. Povremeno miješati. Kada je leća skuhana, u lonac dodati nasjeckani list peršina, 1 žlicu soka limuna te sol po želji.
U drugi lonac staviti malo maslinova ulja i suncokretove sjemenke te ih prepeći na laganoj vatri do lagano zlatne boje pa dodati basmati rižu i 100 ml vode. Promiješati, posoliti, poklopiti. Pustiti da se kuha na laganoj vatri 10 minuta. Kada je riža gotova, pustiti ju da odstoji poklopljena još 5 minuta pa promiješati drvenom kuhačom.
Na pari skuhati batat narezan na veće kocke i blitvu. Kada su kuhani, dodati maslinovo ulje, nasjeckani češnjak, peršin list (šaku), sol i papar.
3. VEGAN LASSI OD NARA, SVJEŽEG BOSILJKA I KORIJANDERA
- Jogurt od soje – 150 ml
- Kardamom (mljeveni) – ravna čajna žličica
- Nar – 1 kom
- Svježi bosiljak – 6 većih listova
- Svježi korijander (narezani) – ravna čajna žličica
- Brezin šećer – 15 g
- Crni papar – ravna čajna žličica
U blender staviti sve namirnice i 500 ml vode. Izblendati te procijediti.
Autor: Ida Kralj
Foto: Martina Kenji