francuski tost

3 super ideje za zdravi obiteljski doručak

by Anđela Sabranović

Vrijeme koje često gubimo na razmišljanje o tome što jesti za doručak je skoro jednako vremenu koje nam treba da ga pripremimo. Kako bi vam olakšali razmišljanje i uštedili vrijeme, donosimo vam 3 super ideje za zdravi obiteljski doručak. 

Ove recepte možete poslužiti za doručak svojim najmilijima tijekom vikenda kada imate više vremena za pripremu, ali i bilo koje drugo jutro kada stignete. Osim što će uživati u svakom zalogaju, zasigurno će njih (ali i vas) oduševiti činjenica da u ovom doručku možete uživati bez ikakve grižnje savjesti.

Ovi doručci su bogati zdravim namirnicama koje će vama i vašoj obitelji dati dovoljno energije za ostatak dana. Donosimo vam recepte za predivan francuski tost, omlet s avokadom i ukusnu kombinaciju granole i jogurta.

Zdravi francuski tost

Sastojci:

  • 6 kriški krupno narezanog kruha (od cjelovitog zrna)
  • 4 jaja
  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 1/4 šalice soka od naranče
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • 1/4 žlice muškatnog oraščića
  • 1 žlica javorovog sirupa/meda (plus još za preljev)
  • 2 žlice kokosovog ulja

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli umutite jaja, bademovo mlijeko, sok od naranče, vaniliju, cimet, muškatni oraščić i javorov sirup/med. Polovicu smjese stavite u plitku posudu.
  2. Dodajte 4 kriške kruha odjednom i ostavite da se natapaju 2 minute sa svake strane.
  3. Ispecite na srednje jakoj vatri s kokosovim uljem 2-3 minute po strani ili dok se ne ispeku do željenog ukusa.
  4. Ponovite s preostale 4 kriške i preostalom smjesom jaja.
  5. Poslužite tost odmah uz javorov sirup/med, voće ili preljeve po izboru.

Omlet s avokadom

Sastojci:

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 žlice kvalitetnog balzamičnog octa
  • 1 šalica rikole ili špinata
  • sol i svježa mljevena paprika
  • maslinovo ulje ili maslac, za prženje
  • 4 jaja
  • 1/4 šalice kremastog sira, na sobnoj temperaturi
  • 1/2 zrelog avokada
  • 1/4 šalice mikrozelenja (po želji)
  • sjeckani luk i cvjetovi luka, za ukrašavanje

Priprema:

  1. Ubacite u tavu s maslinovim uljem i octom; začinite i stavite sa strane.
  2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Nakon što je postigla željenu temperaturu dodajte dovoljno maslinovog ulja ili maslaca da lagano premažete dno.
  3. Umutite jaja i začinite sa solju i paprom. U tavu dodajte pola smjese jaja i uključite vatru na srednje nisku razinu i pecite otprilike 3-4 minute.
  4. Zatim prebacite jaje s velikom špatulom za kuhanje, pecite s druge strane oko 1-2 minute, a zatim omlet prebacite na tanjur i ponovite s preostalim jajima.
  5. Jednu polovicu omleta prekrijte s 2 žlice kremastog sira, a zatim razdijelite avokado na obje strane omleta. Po vrhu omleta pospite mikro zelenilo, nasjeckani vlasac, sitne cvjetove i malo više mljevene paprike.

Granola s voćem i jogurtom

Sastojci za granolu:

  • 3 šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica badema, grubo nasjeckanih
  • 1 šalica nezaslađenog kokosovog brašna
  • 1/3 šalice cijelog lanenog sjemena
  • 1/3 šalice sjemenki bundeve
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 2 velika bjelanjka
  • 3/4 šalice javorovog sirupa/meda
  • 1 žlica čistog ekstrakta vanilije
  • 1 žličica soli

Sastojci za jednu porciju za doručak:

  • 1/2 šalice pripremljene granole
  • 3/4 šalice jogurta
  • 1/2 šalice borovnica, ili bilo kojeg voća koje volite
  • med (po želji)
  • chia sjemenke (po želji)

Priprema granole:

  1. Zagrijte pećnicu na 275 stupnjeva. Na jedan veliki ili dva obična lima za pečenje postavite papir za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli kombinirajte zob, bademe, kokos, lanene sjemenke, sjemenke bundeve i chia sjemenke.
  3. U manjoj posudi ili mjernoj posudi za tekućinu kratko istucite bjelanjke dok ne postane pjenast.
  4. Umutite unutra javorov sirup, ekstrakt vanilije i sol. Umiješajte tekuće sastojke u suhe sastojke dok se ravnomjerno ne sjedine.
  5. Smjesu rasporedite na pripremljeni lim za pečenje te pomoću lopatice lagano pritisnite smjesu.
  6. Pecite dok ne dobiju zlatno smeđu boju i osuše se, okrećući lim jednom tijekom postupka, otprilike 1 sat i 20 minuta.
  7. Ostavite da se ohladi, a zatim slomite na grudice. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Dovoljno za oko 6 šalica.

Priprema za doručak:

  1. Da biste pripremili zdjelu za doručak, stavite granolu, jogurt i voće u posudu.
  2. Po želji, za dodavanje slatkoće dodajte malo meda ili javorovog sirupa i/ili malo chia sjemenki. Granola se može poslužiti i s mlijekom za tradicionalni doručak sa žitaricama.

Moglo bi vas zanimati: Ovih 6 stvari pomoći će vam da optimizam postane dio vaše svakodnevice!

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!