Iako u manjku vremena najčešće posežemo za manje zdravim i nutritivno siromašnim obrocima vrijeme je da te navike promijenimo. Veganska, šarena i životopisna jela zaštitni su znak Nataše koja se krije iza profila Burbon i borovnice. Donosimo vam četiri jednostavna i šarena recepata za obroke koje možete ponijeti na posao i na taj način osigurati si zdrav ručak na poslu.
SALATA OD LEĆE I BATATA
Sastojci:
- šalica beluga leće
- 100 grama shiitake gljiva
- 1 veliki batat
- 1 cikla
- nekoliko maslina
- svježi bosiljak i menta ( poslužit će i suhi začini)
- ružmarin
- sok pola limuna
- maslinovo ulje
- sol.
Postupak:
Batat i ciklu ogulite, narežite na manje kockice, začinite solju, ružmarinom i maslinovim uljem te stavite peći na 180 stupnjeva oko 20 minuta, po potrebi promiješajte na pola pečenja.
U međuvremenu, leću dobro isperite te stavite kuhati (20-ak minuta).
Shitake narežite na sitne komadiće.
U široj posudi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite shitake gljive 10-ak minuta.
Gotovim gljivama dodajte skuhanu leću, masline, batat i ciklu.
Zatim salati dodajte i sitno sjeckani bosiljak i mentu, posolite, prelijte s dobrim mlazom maslinovog ulja te dodajte sok pola (ili cijelog) limuna.
Probajte i po potrebi doradite sa začinima.
Ova salata je jako fina i topla i hladna.
ORZOTO S PORILUKOM, PEČENOM PAPRIKOM I CRNIM GRAHOM
Sastojci:
- 200 g ječma
- 200 g crnog graha ( prethodno skuhanog ili iz konzerve)
- 1 veliki ili 2 mala poriluka
- 1 velika crvena paprika
- 500-700 ml temeljca od povrća
- 1 režanj češnjaka
- malo maslinovog ulja
- sol
- papar
- dimljena crvena paprika
- majčina dušica ili timijan.
Postupak:
Crni grah ranije skuhajte ili ako koristite grah iz konzerve ga dobro isperite i pustite sa strane.
Crvenu papriku narežite na malo veće jednake kocke i stavite u posudu te začinite s maslinovim uljem, soli, paprom i dimljenom crvenom paprikom i sve dobro pomiješajte.
Stavite kockice paprike u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
Dok se paprika peče, poriluk nasjeckajte na kolutiće ( samo bijeli i početak zelenog dijela). Na dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte poriluk.
Kad malo omekša dodajte mu češnjak i ječam te pirjajte nekoliko minuta dok ne osjetite miris ječma i češnjaka. Posolite, popaprite i stavite malo majčine dušice. Zatim dodajte malo povrtnog temeljca.
Temeljac treba dolijevati postupno, kako ječam upija tekućinu. Ako ostanete bez temeljca, a ječam još nije gotov, dodajte običnu vodu.
Nakon otprilike pola sata laganog kuhanja dodajte kockice pečene paprike i crni grah.
Kad je ječam dovoljno omekšao, maknite tavu s vatre i poklopite na najmanje 15 minuta. Ovo jelo dobije svoj pravi okus kad odstoji od 15 min do pola sata.
Prije posluživanja probajte orzoto i po potrebi dodajte još začina.
Slobodno ga skuhajte za dva dana, sutradan samo dolijte oko 1 dcl vode ili temeljca i lagano ugrijte ručak na poslu.
TABBOULEH
Sastojci:
- šalica kuhanog bulgura
- veliki snop peršina
- snop mente
- 2 velike rajčice ( ili više manjih cherry rajčica)
- svježi krastavac
- dobar mlaz maslinovog ulja
- žličica soli
- sok pola limuna
Postupak:
Peršin i mentu nasjeckajte jako sitno.
Krastavac ogulite te ga skupa sa rajčicom nasjeckajte na kockice.
U posudu stavite kuhani bulgur i nasjeckano povrće i dobro pomiješajte. Začinite maslinovim uljem, sokom limuna i soli. Prije posluživanja salatu malo ohladite u hladnjaku.
NAMAZ OD CRNIH MASLINA I SLANUTKA
Sastojci:
- 250 grama kuhanog slanutka (ili jedna konzerva),
- 10ak crnih maslina (bez koštica naravno),
- žlica tostiranog sezama,
- režanj češnjaka,
- sok jednog limuna,
- malo soli,
- malo sušenog ružmarina,
- maslinovo ulje (po želji, kod mene-puno)
Priprema:
Sve sastojke osim ulja stavite u blender ili multipraktik, ulje dodajite postepeno dok blendate. Tako će namaz biti puno kremastiji. Vrijeme blendanja ovisi o snazi vašeg multipraktika. Kod onih dosta snažanih dovoljna je minuta-dvije. Gotov namaz može se začiniti sa chili pahuljicama i jalapeno papričicama.
Moglo bi vas zanimati: Zdrave i fine veganske energetske kuglice
Tekst: Ana Carević, Burbon i borovnice
Fotografije: Burbon i borovnce