Jaja su jedna od nezaobilaznih namirnica većine recepata, a osim toga čest je obrok većine ljudi. Osim svojih benefita, kojih kao prehrambena namirnica ima mnogo, jaje, to jest ljuske jaja, prijatelj je svakog kućanstva. Njegove moći koriste se od davnina u domovima naših starih i to s namjerom. Uskrs nam je pred vratima, a jaja će na svakom stolu biti u izobilju, stoga pokušajte zasebno odložiti ljuske i isprobati neki od načina primjene. Mi smo izdvojili 5 pametnih načina na koje možete iskoristiti ovaj čvrst štit jajeta.
Ljuska jaja prirodni je pesticid
Usitnite ljusku jajeta i njome obložite zemlju oko biljaka u vrtu. Ljuska će zaštititi biljke od navale raznih štetočina, poput puževa, crva i gusjenica i djelovat će poput prirodnog pesticida. Specifičan miris jaja također će zaštititi vaše biljke od nepozvanih gostiju.
Čisti vaš odvod
Sitno zdrobite u blenderu (ili ručno) nekoliko ljuski jaja. Tako usitnjene bacite u odvod, te pustite mlaku vodu. Pod mlazom vode ljuska će proći kroz cijevi, a sa sobom pokupiti masnoće i nečistoću koja se nakupila.
Super je sredstvo protiv svrbeža
Ljuske jajeta ubacite u staklenku, zalijte jabučnim octom i ostavite poklopljena dva dana. U tom periodu ljuska će omekšati i nastat će smjesa koju možete koristiti kod svrbeža i iritacije kože. Naročito je učinkovita kod plikova nastalih ugrizom insekata.
Ljuske jajeta organska su hrana za vaše biljke
Neizostavan sastojak vašeg komposta za biljke trebale bi biti ljuske jaja. Ostavite ljuske da se u osuše, izlomite ih na male dijelove i dodajte u vaš kompost.
Smanjuje kiselinu u kavi
Zamislite kako svakoga jutra uz standardne sastojke za prvu jutarnju kavu ubacite i ljusku jajeta. Zvuči nezamislivo, ali kalcijev karbonat kojeg sadrži ljuska pomaže vam da izbjegnete onu neugodnu kiselinu i gorčinu iz kave. Uz malo praha od ljuski vaša će jutarnja kava biti savršena.
Moglo bi vas zanimati: Bake me by Nina: Blondies s uskrsnim M&M’s jajima
Tekst: Slowliving.hr
Foto: Unsplash