Američka pita s višnjama koju obožavamo jesti sa sladoledom od vanilije

by Anđela Sabranović

Američke pite se pomalo razlikuju od naših tradicionalnih, ali su nam možda upravo zbog toga toliko zanimljive. Toliko puta su se pojavile u različitim filmovima te su stekle status kultnih. Iako sada nije sezona višanja smrznute ili one u kompotu su nam dostupne u gotovo svakoj trgovini tako da nema razloga da ih malo češće ne koristimo.

Recept koji dijelimo s vama u nastavku zahtjeva malo više vremena za pripremu, ali sama pomisao na prhko, hrskavo tijesto i sočne višnje je sasvim dovoljna motivacija da se upustimo u pripremu.

Ovu pitu smo probali i moramo vam reći da se savršeno slaže uz sladoled od burbon vanilije. Sada uživajte u receptu za odličnu pitu s višnjama i javite nam dojmove.

Američka pita s višnjama

SASTOJCI

Tijesto:

½ šalice neslanog maslaca (1 štapić)

1 1/4 šalice višenamjenskog brašna, plus dodatak za posipanje

½ žličice soli

1 žličica šećera

1 žlica votke (ili mlaćenice)

2-3 žlice ledeno hladne vode, plus još ako je potrebno

Nadjev:

500 g višanja

1 šalica šećera

2 žlice gustina

2 žlice brašna

1 žlica maslaca

1 žlica amaretta

Dodatak:

1 šalica brašna

1/2 šalice smeđeg šećera

1/4 šalice zobenih pahuljica

6 žlica otopljenog maslaca

PRIPREMA

Tijesto:

  • Maslac narežite na sitne kockice i ostavite na tanjuru. Stavite u zamrzivač na 15 minuta
  • U posudu dodajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte maslac i povežite sa smjesom (možete koristiti i mikser s nastavkom za tijesto). Zatim dodajte vodu.
  • Tijesto će i dalje biti “mrvičasto”, ali dajte si vremena.
  • Kada ga povežete prebacite ga na pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u disk te zamotajte folijom. Ostavite u hladnjak na 30-tak minuta.
  • Kada se ohladilo prebacite ga na pobrašnjenu površinu i polako ga oblikujte u veliki krug i prebacite u posudu za tart
  • Odrežite višak kore te sve prebacite u hladnjak prekriveno s prozirnom folijom dok vi pripremite smjesu.

Sastojci:

  • Pomiješajte višnje, šećer, gustin, brašno te kuhajte na laganoj vatri 5 minuta i često miješajte.
  • Dodajte maslac i amaretto i nastavite miješati.
  • Poslije 5-10 minuta smjesa će se zgusnuti i to je znak da sve sklonite sa štednjaka.
  • Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Dok se zagrijava napravite smjesu koja će ići na vrh pite.
  • U zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer i zobene pahuljice. Dodajte otopljeni maslac i miješajte vilicom dok se ne formiraju mrvice koje podsjećaju na vlažni pijesak. Stavite tu smjesu u hladnjak na 5 minuta.
  • Sada iz hladnjaka izvadite ohlađeno tijesto, dodajte na njega nadjev, a preko mrvice.
  • Pecite 1 sat i 10 minuta. Pitu ohladite i poslužite uz sladoled od burbon vanilije.

Uživajte!

Moglo bi vas zanimati i: Čokoladni smoothie bowl – Nutritivno bogat doručak nezaboravnog okusa

Tekst: Anđela Sabranović

Recept i foto: ambitiouskitchen.com

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!