Američke pite se pomalo razlikuju od naših tradicionalnih, ali su nam možda upravo zbog toga toliko zanimljive. Toliko puta su se pojavile u različitim filmovima te su stekle status kultnih. Iako sada nije sezona višanja smrznute ili one u kompotu su nam dostupne u gotovo svakoj trgovini tako da nema razloga da ih malo češće ne koristimo.
Recept koji dijelimo s vama u nastavku zahtjeva malo više vremena za pripremu, ali sama pomisao na prhko, hrskavo tijesto i sočne višnje je sasvim dovoljna motivacija da se upustimo u pripremu.
Ovu pitu smo probali i moramo vam reći da se savršeno slaže uz sladoled od burbon vanilije. Sada uživajte u receptu za odličnu pitu s višnjama i javite nam dojmove.
Američka pita s višnjama
SASTOJCI
Tijesto:
½ šalice neslanog maslaca (1 štapić)
1 1/4 šalice višenamjenskog brašna, plus dodatak za posipanje
½ žličice soli
1 žličica šećera
1 žlica votke (ili mlaćenice)
2-3 žlice ledeno hladne vode, plus još ako je potrebno
Nadjev:
500 g višanja
1 šalica šećera
2 žlice gustina
2 žlice brašna
1 žlica maslaca
1 žlica amaretta
Dodatak:
1 šalica brašna
1/2 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice zobenih pahuljica
6 žlica otopljenog maslaca
PRIPREMA
Tijesto:
- Maslac narežite na sitne kockice i ostavite na tanjuru. Stavite u zamrzivač na 15 minuta
- U posudu dodajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte maslac i povežite sa smjesom (možete koristiti i mikser s nastavkom za tijesto). Zatim dodajte vodu.
- Tijesto će i dalje biti “mrvičasto”, ali dajte si vremena.
- Kada ga povežete prebacite ga na pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u disk te zamotajte folijom. Ostavite u hladnjak na 30-tak minuta.
- Kada se ohladilo prebacite ga na pobrašnjenu površinu i polako ga oblikujte u veliki krug i prebacite u posudu za tart
- Odrežite višak kore te sve prebacite u hladnjak prekriveno s prozirnom folijom dok vi pripremite smjesu.
Sastojci:
- Pomiješajte višnje, šećer, gustin, brašno te kuhajte na laganoj vatri 5 minuta i često miješajte.
- Dodajte maslac i amaretto i nastavite miješati.
- Poslije 5-10 minuta smjesa će se zgusnuti i to je znak da sve sklonite sa štednjaka.
- Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva.
- Dok se zagrijava napravite smjesu koja će ići na vrh pite.
- U zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer i zobene pahuljice. Dodajte otopljeni maslac i miješajte vilicom dok se ne formiraju mrvice koje podsjećaju na vlažni pijesak. Stavite tu smjesu u hladnjak na 5 minuta.
- Sada iz hladnjaka izvadite ohlađeno tijesto, dodajte na njega nadjev, a preko mrvice.
- Pecite 1 sat i 10 minuta. Pitu ohladite i poslužite uz sladoled od burbon vanilije.
Uživajte!
Moglo bi vas zanimati i: Čokoladni smoothie bowl – Nutritivno bogat doručak nezaboravnog okusa
Tekst: Anđela Sabranović
Recept i foto: ambitiouskitchen.com