Od tolikog spominjanja riječi lazanje ovih dana počeli smo sve više razmišljati i o jednom od omiljenih talijanskih jela.
Pretražujući bespuća interneta naišli i na recepte koji su nas doslovno oborili s nogu. Naime, na profilu Maje Jalšovec uvijek gledamo recepte od kojih smo automatski gladni. Upravo to se ponovilo i kada smo vidjeli njezine lazanje od žganaca. Ovaj neobičan recept izgleda dosta jednostavno za pripremu te se radujemo isprobati ga. Ako ipak ne volite eksperimentirati i preferirate klasične lazanje na istom profilu ćete pronaći recept za lazanje s domaćim korama od kojeg rastu zazubice.
Lazanje od žganaca
Žganci:
Žgance kuhajte standardno u omjeru 3:1 (3 šalice vode na 1 šalicu palente). Na kraju dodajte malo maslaca i ribanog parmezana.
Izlijte ih u široku tepsiju, ravnomjerno rasporedite i ostavite da se ohlade.
Poslije toga ih režite u obliku kupovnih listova za lazanje.
Smjesa sa špinatom:
Najprije jako kratko na maslacu sotirajte češnjak, dodajte špinat, a zatim i mascarpone.
Šalša:
Idealno bi bilo da koristite svoju domaću šalšu.
Slaganje:
Sada sve slažite kao što biste to napravili s klasičnim receptom za lazanje. Na posljednji sloj stavite žgance i naribajte parmezan. Zapecite na 230 stupnjeva 25 minuta.
Cijeli postupak imate opisan u videu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Klasične lazanje s domaćim korama
Tijesto za lazanje
Sastojci:
– 350 grama brašna
– 3 jaja i jedan žumanjak
Priprema:
Tijesto mijesite 10-ak minuta i zatim ga stavite u hladnjak na 1 ili 2 sata
Becamel umak:
Pomiješajte u jednakim omjerima maslac i brašno te dodajte mlijeko, malo soli, muškatnog oraščića te parmezan.
Bolonjez umak:
Napravite klasični bolonjez umak, a količinu prilagodite tepsiji u koju ćete slagati lazanje
Slaganje:
Za prvi sloj stavite malo bešamela i malo bolonjeza, te slažite dalje kao inače.
Posljednji sloj neka vam bude bešamel preko kojeg ide i parmezan.
Cijeli postupak imate opisan u videu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Foto: Pexels
Recept: @maja_jalsovec