Bagels peciva – Jamie Olivera ima jednostavan recept za ova ukusna peciva

by Anđela Sabranović

Volimo spora jutra u kojima naš dom miriše na svježe pecivo i kavu. Tako smo uvijek u potrazi za novim receptima za peciva koja će se odlično slagati uz domaće džemove, med, maslac, sirni namaz. Bagels peciva zadovoljavaju sve te kriterije, ali kod nas ih i nije tako jednostavno pronaći i jednostavno kupiti. Zato smo se upustili u izradu vlastitih i oduševili smo se. Jamie Oliver ima odličan recept koji zahtijeva vrijeme, ali u biti nije toliko jako kompliciran. Vjerujemo kako sastojke već imate doma, tako da možda već sada možete s nama krenuti u pripremu.

Iako nam je ovo pecivo nekako najviše poznato iz američkih filmova, podrijetlo mu je ipak iz Poljske. Specifično je po savršenoj hrskavosti korice izvana i izuzetno mekanoj unutrašnjosti.

U nastavku vas očekuje detaljan recept, ali i video.

Bagels pecivo po receptu Jamie Olivea

Sastojci:

  • 750 g oštrog bijelog brašna
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 3 žličice šećera
  • 2 žličice fine morske soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 veliko jaje
  • 2 žlice sjemenki sezama, maka, bundeve ili suncokreta (po želji)

Priprema:

  1. Stavite brašno i šećer u veliku zdjelu. U sredini napravite udubljenje i dodajte 450 ml mlake vode. Dodajte kvasac u vodu, zatim postupno dodajte brašno u kvasac i vodu, miješajući ga vilicom sve dok je više ne možete pomjerati.
  2. Čistim rukama skupite sve u kuglu, dodajte još brašna ako je tijesto ljepljivo.
  3. Premjestite na površinu posutu brašnom te mijesite i razvlačite oko 10 minuta (ovo je čvrsto tijesto!), dok ne dobijete svilenkasto, glatko i elastično tijesto.
  4. Stavite tijesto u lagano nauljenu zdjelu, pokrijte čistom, vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže do 2 sata ili dok se ne udvostruči u veličini – idealno na toplom mjestu.
  5. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  6. Dva velika ravna pleha obložite papirom za pečenje.
  7. Izbijte zrak iz tijesta tako da ga udarite rukom, zatim oblikujte u 12 jednakih loptica. Sada formirajte palcem rupu u sredini svake loptice, zatim nježno razvucite tijesto vrteći ga na dva kažiprsta, sve dok ne dobijete oblik prstena i dok rupa u sredini ne bude široka oko 2 cm.
  8. Napunite veliki plitki lonac za kuhanje kipućom vodom. Smanjite na laganu vatru, a zatim umiješajte sodu bikarbonu (to daje pecivima hrskavu teksturu) i mali prstohvat soli. Peciva kuhajte u serijama od po šest, jednu minutu sa svake strane.
  9. Vaditi ih šupljikavom žlicom, ocijedite od vode i stavljajte u obloženu tepsiju. Peciva premažite jajetom te pospite sjemenkama ako ih koristite.
  10. Pecite ih 20 do 25 minuta, dok ne porumene. Izvadite iz pećnice i prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
  11. Za posluživanje izrežite nazubljenim nožem i nadjenite nadjevom po izboru.

Uživajte u svom doručku uz ova divna peciva!

Moglo bo vas zanimati: Mediteranska prehrana – put do zdravlja i uživanja u bogatstvu okusa

Uvodni tekst: Anđela Sabranović

Foto i recept: Jamie Oliver

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!