Bake me by Nina: recept za tradicionalni engleski kolač koji se odlično slaže s jagodama

by Dalida Tomek

Kolač koji Englezi tradicionalno poslužuju uz popodnevni čaj jest Victoria sponge cake. Osim toga naziva, poznat je i pod nazivom Victoria sandwich jer podsjeća na sendviče kada se izreže. Biskvit mu je spužvast i mekan, a uz to se odlično slaže i s raznim kremama i voćem. Tradicionalna receptura nalaže da se kolač premaže slojem džema i šlagom nakon čega se cijeli kolač pospe šećerom u prahu. S obzirom na to da je vrijeme jagoda, džem možete zamijeniti i sa svježim jagodama.

Osim što su neodoljivog okusa, jagode volimo i zbog raznih dobrobiti. One pridonose svježem i mladolikom izgledu, jačaju imunitet, preporučuju se osobama koje imaju visok krvni tlak, čuvaju moždane funkcije te su odličan izbor i za trudnice. U nastavku vam donosimo recept Nine Mrvice, koja se krije iza Instagram profila bake_me_by_nina.

 

 

SASTOJCI:

ZA BISKVIT:

  • 4 jaja L veličine
  • 250 g šećera
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 40 g mlijeka (4 žlice)

ZA PUNJENJE

  • 150 g džema od jagoda ili po izboru
  • 250-300 ml vrhnja za šlag, hladno
  • 1 žlica šećera u prahu, po želji

DODATNO:

  • šećer u prahu za posipanje
  • jagode za dekoraciju, po želji

 

PRIPREMA:

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 18 centimetara (možete se koristiti i onima od 20 cm). Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove namastite.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature te ga nastavkom za kreme (lopatica) ili spiralnim nastavcima izradite. Sada mu dodajte šećer pa nastavite miksati dok ne dobijete kompaktnu kremu.
  3.  Zatim dodajte jedno po jedno jaje. Nakon što ste dodali jaje, mikserom izradite smjesu pa dodajte sljedeće.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte pola količine brašna, povežite mikserom pa dodajte mlijeko. Kratko povežite i dodajte preostalo brašno. Bitno je povezati sastojke, ali pazite da smjesu ne premiksate.
  5. Biskvit ravnomjerno rasporedite u kalupe. Špatulom zagladite vrh pa ih stavite u pećnicu.
  6. Biskvite pecite 25 minuta na 180 stupnjeva ili dok vam test čačkalicom ne pokaže da su gotovi.
  7. Gotove biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
  8. Za to vrijeme stucite vrhnje s jednom žlicom šećera u prahu u čvrsti šlag i pripremite džem.
  9. Ohlađeni biskvit stavite na pladanj za torte, premažite ga džemom  od jagoda ili po izboru. Na džem stavite sloj šlaga pa sve lagano preklopite drugim biskvitom. Šlag možete nanijeti špatulom ili slastičarskom vrećicom.
  10. Vrh Victoria sponge cakea pospite šećerom u prahu ili po želji ukrasite tučenim šlagom i svježim jagodama.

 

Moglo bi vas zanimati: Nakon ovih granola pločica nikada više nećete posegnuti za kupovnima

Tekst: Bake me by Nina

Fotografije: Bake me by Nina

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!