Francuski tost je dobar izbor za doručak iz nekoliko razloga. Napravljen je od svježih cjelovitih namirnica kao što su jaja (bjelančevine), mliječni proizvodi i kruh (žitarice). Dodate li malo svježeg bobičastog voća, koje donosi i bogatstvo antioksidansa, kao što je naša kolumnistica Barbara Medić dodala, imat ćete ukusan i zdrav doručak. Koristite li kruh od cjelovitih žitarica, obogatit ćete prehranu s malo zdravih vlakana.
Recept koji je super jednostavan i beskrajno ukusan, oduševit će vaše ukucane ili slučajne goste – kaže Barbara.
Sastojci za slatki francuski tost
12 kom tosta
1 grčki jogurt (200g)
2 domaća jaja
2 žlice javorovog sirupa
1 vanillin šećer bourbon
Korica limuna
Smrznute borovnice ili maline
Kokosov šećer
Postupak
Tost šnite kruha posložite na pleh na papir za pečenje.
S donjim dijelom velike žlice napravite udubinu u sredini svakog tosta.
U zdjelici izmiješajte grčki jogurt, jaja, javorov sirup, vaniliju i koricu limuna dok se sve ne pretvori u jednoličnu smjesu. Dobivenom smjesom napunite udubinu svakog tosta (oko dvije žlice su potrebne za svaki tost).
Kad potrošite svu smjesu na vrh svakog tosta stavite nekoliko borovnica ili malina te stavite peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta (ovisno o jačini pećnice).
Kad je gotovo, izvadite iz pećnice i pospite s malo kokosovog šećera.
Poslužite toplo uz omiljeni napitak – kavu, čaj ili matcha latte jer se savršeno nadopunjuju.
Barbara Medić je veliki gurman i zaljubljenica u sve prirodno i organsko, voli brze ali zdrave recepte, kavu i čajeve, svoj vrt, more i ljeto, obožava preparativnu kozmetiku, a posebice organsku, te sve ostalo što ulazi u zdravi stil življenja (niche parfeme, putovanja, dobre knjige i modu). Sve to se i krije iza njenog Instagram profila Healthy lifestyle by Barbara Medić.
Moglo bi vas zanimati i: Juha od bundeve na dva načina – recepte donosi Barbara Medić.
Tekst: Barbara Medić
Foto: Barbara Medić