Cink je mineral o kojem se sve više govori, ali i s razlogom… Spada u esencijalne minerale što znači da ga naše tijelo ne može proizvesti nego ga uzima iz hrane i dodataka prehrani. To jednostavno potvrđuje da u slučaju nedostatka cinka sasvim sigurno u našem organizmu nešto neće funkcionirati na pravi način.
Neki procesi u našem tijelu kod kojih cink ima ključnu ulogu su sljedeći:
- Reguliranje rasta stanica i zarastanja rana,
- utječe na plodnost,
- jača imunitet,
- štiti od slobodnih radikala,
- pomaže kod infekcija,
- potiče normalan rast i razvoj tijekom trudnoće i djetinjstva,
- održavanje normalne razine testosterona u krvi,
- poboljšanje kognitivnih funkcija,
- regulaciju normalne razine šećera u krvi,
- smanjenje rizika bolesti srca.
Cink i prehlade
Budući da se upravo nalazimo u sezoni prehlada i gripa, mnogima je zanimljiv podatak kako uzimanje dodataka prehrani s cinkom skraćuje vrijeme trajanja prehlada kod odraslih osoba. Ipak, mišljenja oko toga su za sada i dalje dosta podijeljena te iako neka istraživanja pokazuju kako cink može skratiti trajanje prehlade za nekoliko dana, druga istraživanja to ipak negiraju. Očito ćemo trebati čekati još neko vrijeme kako bi imali više detalja.
Namirnice bogate cinkom
Iako smo danas skloni čestom uzimanju različitih dodataka prehrani, raznovrsna prehrana je najčešće sasvim dovoljna.
Namirnice koje su posebno bogate cinkom su sljedeće:
- Školjke,
- crveno meso,
- jaja,
- tofu,
- grah,
- grašak,
- slanutak,
- sjemenke bundeve, suncokreta, sezama,
- bademi, orasi, kikiriki,
- zob.
Simptomi nedostatka cinka
Simptomi nedostatka cinka su brojni i dosta ih je teško prepoznati.
Neki od uobičajenih su gubitak apetita, sporo zacjeljivanje rana, suha koža, dermatitis, akne, lomljivi nokti, gubitak kose, iznenadni gubitak kilograma, kronični umor te na kraju čak i depresija.
Idealno vrijeme za uzimanje cinka kroz dodatke prehrani je sat prije ili dva sata poslije obroka i preporučuje se uzimanje s vodom.
Moglo bi vas zanimati i: Ovi znakovi ukazuju na nedostatak vitamina D
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Pinterest