Smokve imaju niz zdravstvenih prednosti, a uz to utječu i na zdravlje kože i kose dok su breskve, također, odličan izvor nutrijenata te su zbog prisutnosti širokog spektra vitamina i minerala izvrsne za trudnice. Ove sezonske namirnice odličan su spoj u bezglutenskom i veganskom kolaču koji izgleda prekrasno, a još je boljeg okusa.
Sastojci:
Biskvit:
· 130 g mljevenih badema
· 3 žlice kokosa, ribanog
· 2 žlice chia sjemenki
· 1 žličica praška za pecivo
· 1/2 žličice soli
· 1 limun, korica
· 2 žlice maslaca od kikirikija
· 120 ml bademovog mlijeka
· 3 žlice maslinovog ulja
· 1 žlica jabučnog octa
· 2 žlice meda
· 1 žličica esencije vanilije
· 1 žličica bademove esencije
Namaz od suhih smokvi:
· 12 suhih smokvi
· 1 žličica esencije vanilije
· 7 žlica vode
Dodatno:
· ~ 15 svježih smokava, prepolovljenih
· 3 svježe breskve, narezane
· smeđi šećer za posipanje(koristile smo kokosov šećer)
Postupak:
1. Zagrijte pećnicu na 185°C.
2. Napravite namaz od smokava. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite sa strane.
3. U šalici pomiješajte maslinovo ulje i jabučni ocat. Stavite sa strane.
4. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za biskvit. Ulijte tijesto u pleh obložen papirom za pečenje.
5. Na vrh tijesta namažite namaz od smokava.
6. Narežite smokve i breskve i stavite ih preko namaza od smokava.
Izvor: The Wanderlust sisters
Pripremila: Ana Carević