Kruh bez brašna je u našoj kulturi gotovo nemoguće i zamisliti. Iako volimo klasični kruh i često mu ne možemo odoljeti, ipak u svakodnevici radije biramo nutritivno bogati kruh koji se pravi od sjemenki i orašastih plodova. Takav kruh prirodno nema glutena pa je idealan i osobe koje imaju alergiju ili intoleranciju na njega.
Sasvim slučajno naišli smo na recept za bezglutenski kruh sa sjemenkama koji se jako jednostavno priprema, a velika mu je prednost i to što je može stajati i do 4 dana i uvijek je jednako ukusan.
U nastavku vas očekuje detaljan recept.
Recept za bezglutenski kruh sa sjemenkama – kruh bez brašna
SASTOJCI:
- 3 šalice (330 g) zobenih pahuljica bez glutena
- ¾ šalice (110 g) lješnjaka ili badema
- ¾ šalice (110 g) sjemenki suncokreta
- ¼ šalice (35 g) sjemenki sezama
- ⅓ šalice (50 g) sjemenki lana
- 2 žlice (20 g) chia sjemenki
- ½ žličice morske soli
- 2 ¾ šalice (650 ml) kipuće vode
PRIPREMA:
– Lješnjake grubo nasjeckajte nožem.
– Dodajte zobene pahuljice, lješnjake, sjemenke suncokreta, sjemenke sezama, sjemenke lana i chia sjemenke u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte sol i dobro izmiješajte.
– Dodajte kipuću vodu na i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 20 minuta.
– Zagrijte pećnicu na 200°C.
– Pravokutni kalup obložite papirom za pečenje.
– Još jednom promiješajte mješavinu i prebacite je u kalup za kruh.
– Pecite 70 minuta na 200°C (uz opciju ventilator).
– Pustite da se ohladi 10 minuta, a zatim prebacite kruh na rešetku za hlađenje. Pustite da se potpuno ohladi prije rezanja (ovo je vrlo važno).
Kruh na sobnoj temperaturi možete čuvati do 2 dana, a poslije ga možete na još 2 dana prebaciti u hladnjak.
Dobar tek!
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: cookingwithelo.com