Za razliku od hladnih napitaka koji snižavaju broj otkucaja srca, pijenje toplog čaja može pospješiti cirkulaciju krvi. To može pomoći u održavanju zdravog protoka krvi, što je posebno važno tijekom vrućih ljetnih mjeseci kada naše tijelo mora više raditi kako bi se ohladilo. Stoga, topli čaj možete piti i ljeti, ako ste se dvoumili oko toga. Kako bi ispravno pripremili šalicu svog omiljenog čaja, potrebno je pridržavati se samo nekih osnovnih smjernica što se tiče temperature vode, vremena namakanja i količine prelijevanja, a na kraju teksta vam donosimo pravu poslasticu – blooming tea, čaj koji se doslovno rascvjeta.
Kako ispravno pripremiti čaj?
Čak i najkvalitetniji čaj nepravilnom pripremom dobiva loš okus. Ne rade se svi čajevi s kipućom vodom. Zeleni čaj, zbog svoje osjetljive obrade i proizvodnje, često zahtijeva nižu temperaturu vode. Dok vrijedi obrnuto, crni čaj treba vruću vodu kako bi se izvukla njegova karakteristično pečeno-slatkasta aroma. Izrada ukusne šalice čaja igra je listića čaja, količine i temperature vode, vremena namakanja te same posude u kojoj se čaj priprema. Destilirana voda nije dobar izbor jer su minerali u vodi itekako poželjni i utječu povoljno na okus čaja. Kod zelenih čajeva temperatura vode ovisi radite li s kineskim ili japanskim. Kineski idu na temperaturu od 80 do 85 stupnjeva, a japanski na puno nižu temperaturu zbog načina obrade. Da bi se u njemu sačuvali svi minerali, hranjive tvari i antioksidansi, najbolje ga je poslužiti na temperaturi od 50 do 75 stupnjeva. Najkvalitetniji japanski čaj, gyokuro, prelijeva se na 50 do 60 stupnjeva.
Oolong čaj se priprema na 95 stupnjeva, voda nikad ne smije prijeći 96-97 stupnjeva, odnosno ne smije doći do točke vrenja, jer se tada ubijaju korisna svojstva minerala u čaju.
Slično kao i kod temperature vode, različite vrste čaja trebaju se namakati duže ili kraće. I ovdje vrijedi pravilo za osjetljivije čajeve kao što je zeleni, da se namaču kraće vrijeme. Za svaki čaj proizvođač određuje temperaturu, vrijeme, te broj namakanja, a možete se ravnati i po vlastitom ukusu i pripremiti čaj da bude jak ili slab prema vašim željama.
Možda manje poznati podatak kada je riječ o ispravnoj pripremi čaja je i broj prelijevanja. Sve o ovome zna Davor Kalvi koji stoji iza brenda čajeva Tea Time One te je certificirani kušač čaja. Davor je podijelio s nama podatak koliko su bitna prelijevanja čajeva u procesu njegove pripreme.
„Svaki kvalitetan čaj može se više puta prelijevati. To znači da od 3-5 grama čaja možete dobit 3-15 šalica napitka. Neki čajevi se u prvim prelijevanjima tek otvaraju. U trećem ili četvrtom prelijevanju npr. Pu-erh tek ispušta najbolje od sebe. Svi čajevi osim zelenih, najbolji su u drugom ili čak trećem prelijevanju.“
I ovdje je opet ista situacija sa zelenim čajevima koji trebaju najmanje obrade. Zeleni čajevi su jedini čajevi koji su najbolji u prvom prelijevanju. Davor navodi dalje: „Ali opet, to je stvar ukusa jer netko voli blažu verziju, pogotovo japanskih čajeva. Prvo prelijevanje je kao kratka crna kava bez šećera. Intenzivna infuzija zelenog japanskog čaja bogata je energijom i vrlo intenzivnog okusa.“
Kroz uzastopna prelijevanja, doživljavamo čaj kroz cijeli njegov „životni ciklus“. Ako zeleni čaj radimo na 100 °C, spržit ćemo nježne listiće, dok se oolong ili neki stariji čajevi kao što je Pu-erh tek otvaraju na prvom prelijevanju od 100°C.
Blooming tea
Jedno od posebnosti Tea Time one ponude su i čajevi u obliku cvijeta koji se rastvaraju u dodiru s vrućom vodom. Blooming čajevi su zeleni čajevi koji su povezani koncem s cvjetovima jasmina, nevena, ljiljana…Kratko se pripremaju, a nagradit će vas, osim s nježnim okusom, i predivnim izgledom koji se doslovno rascvjeta vama pred očima.
Davor navodi da iako na tržištu zbog tog atraktivnog izgleda postoji hrpa sličnih čajeva, njemu Bloomig čaj treba zadovoljiti i kriterij kvalitete. Blooming čajeve rade čajni majstori iz Fujiana. Svojim rukama motaju cvijeće i šivaju koncem s kvalitetnim čajem kako bi se rastvorio u predivan aranžman. Time se dobivaju svi benefiti dobrog zelenog čaja s opuštajućom notom cvjetova jasmina ili nevena. Sama pojava i gledanje tog predivnog aranžmana kako se otvara opušta, a zdravstveni benefiti kvalitetnih sastojaka su ono što nas ispunjava.
Moglo bi vas zanimati i: Davor Kalvi: upoznajte čarobnjaka za ceremonijalne čajeve
Tekst: Petra Šafranko
Foto i video: Petra Šafranko