S prošlim receptom „Lješnjaci i kesteni se javno vole u desertu radi kojeg volimo zimu“ najavili smo suradnju Annapurna brenda veganskih proizvoda i gastro blogera, a u ovom članku nastavljamo u revijalnom tonu ciklusa jesensko-zimskih-blagdanskih jela, ovaj puta sa slanim receptom.
Vjerojatno vam se dogodilo, barem jednom u životu, da su vam se gosti nenadano najavili kako dolaze u posjetu. Ako vam pri tom ostaje 30 minuta vremena prije njihovog dolaska, znajte da imate dovoljno vremena za pripremiti fine dining jelo koje će impresionirati goste. Kako se većina sastojaka priprema u pećnici, ostaje vam ustvari dovoljno vremena i za ostale pripreme za dolazak gostiju.
Recept je pripremila Iva Janeš s IG profila @zeleni_zivot_vege_mama koja je u suradnji s magistricom nutricionizma Ivanom Šimić izdala knjigu istoimenog naziva a koja uči kako pripremiti zdrave obroke za cijelu obitelj. Knjiga je nastala u suradnji i s doktorima pedijatrije i alergolozima, a nije klasična kuharica, već je zamišljena kao vodič za edukaciju o zdravoj biljnoj prehrani.
Annapurna je jedan od prvih brendova u Hrvatskoj koji su počeli s proizvodnjom tofua, da bi danas u svom portfoliju imali mnoštvo proizvoda od tofua, seitana i tempeha, bogati izbor omiljenih maslaca od 100 % orašastih plodova te razne ready-to-eat proizvode poput vege burgera, tofu medaljona, vege hrenovki ili kobasice te mnogih drugih proizvoda.
Hrvatska obiteljska tvrtka koja se iz ljubavi prema veganstvu i kvaliteti namirnica (koriste isključivo ekološku soju) održala više od 20 godina na tržištu na kojem se sve više populariziraju veganski proizvodi, dokaz je da trud, vjera u misiju i rad zaista donose rezultate. A prepoznali su to i mnogobrojni gastro blogeri koji su prijatelji brenda i koriste Annapurnine namirnice, pa ćemo ih imati prilike upoznati kroz daljnja druženja u raznim verzijama slatkih i slanih jela.
Tofu medaljoni u košaricama od riže
Sastojci:
- 1 pakiranje Tofu medaljona (cc 9 kom)
- 3 – 4 lista rižinog papira (velikog) + ulje za pečenje
- 3 žlice tofuneze + malo vode
- 5 većih listova hrskave salate – narežite na trakice
- Pečeno povrće po želji (mrkvica, crvena rog paprika, cikla, tikvica, patlidžan, butternut tikva)
- 1 staklenka slanutka + začini
Priprema:
Tofu medaljone obostrano nauljite i pecite u pećnici pri opciji ventilator, na 200 C otprilike 10-15 minuta, odnosno dok se medaljoni ne zapeku.
Rižin papir možete prerezat na 4 dijela da odmah dobijete manje košarice.
U tavu za pečenje stavite dovoljno ulja (kao za pohanje) i jako ga zagrijte, ubacite (suhi) list rižinog papira koji će se odmah naborati i skupit, nakon nekoliko sekundni izvadite papir iz ulja.
Tofunezu malo razblažite s vodom kako bi lakše mogli preliti preko košarica i medaljona.
Povrće narežite na manje komade, stavite začine po želji, malo nauljite i pecite u pećnici dok ne omekša.
Slanutak ocijedite i isperite, stavite u manju posudu za pečenje i pospite ga slatkom dimljenom paprikom, sušenim češnjakom, malo agavinog sirupa ili slatko kiselog umaka, dobro promiješajte. Pecite otprilike 15-20 minuta na 200C .
Na rižinu košaricu stavite narezanu salatu na trakice, pa dodajte pečeno povrće, slanutak i na kraju dodajte po jedan medaljom. Sve “pošpricajte” tofunezom.
Tips & Tricks za pripremu ovog fine dining jela
Želite li uštedjeti na vremenu, sve sastojke možete peći u isto vrijeme samo pratite da vam ne zagore.
„Kako smo u jesensko zimskom modu koristila sam pečeno povrće, a za laganiju varijantu možete koristiti svježe povrće u dressingu od tofuneze i avokada. Na mom profilu imate recepte za predivne salate. Slobodno zapecite više povrća i slanutka pa iskoristite u nekom drugom obrok idući dan. Ovo je idealno jelo za sve tipove prehrane.“ – objašnjava Iva.
Umjesto tofu medaljona možete u receptu koristiti neke druge Annapurnine „ready-to-eat“ proizvode.
Moglo bi vas zanimati i: Lješnjaci i kesteni se javno vole u desertu radi kojeg volimo zimu
Tekst: PR
Foto: PR