340
Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo koje obiluje povrćem i najčešće se servira uz prepečeni kruh iako se odlično slaže i s tjesteninom. To jelo je savršena kombinacija okusa i tekstura koju daju sočni patlidžani povezani s lukom, rajčicama i maslinama. Odlično je što ovo jelo može i stajati u hladnjaku tako da ga možete poslužiti i dan poslije. Iako se može jesti samostalno, odlično se slaže i kao prilog uz ribu ili bijelo meso. U nastavku vas očekuje recept!
Caponata – recept
SASTOJCI:
- 1 veliki patlidžan
- 1 nasjeckani luk
- 2 paprike
- 2 male stabljike celera
- 1 šalica rajčica narezanih na kockice
- 2 žlice kapara
- 1/4 šalice grubo nasjeckanih zelenih maslina bez koštica
- 2 žličice meda po želji
- 1 list lovora
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- 1/4 žličice mljevene crvene paprike
- 1/4 šalice crvenog vinskog octa
- 1/4 šalice suhog bijelog vina
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice nasjeckane svježe metvice
PRIPREMA:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Kockice patlidžana posolite te odložite u cjedilo da izbace gorčinu oko 20-30 minuta, dok pripremite ostale sastojke. Posušite papirnatim ručnikom.
- Stavite začinjene kockice patlidžana na pleh, dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje i pomiješajte. Patlidžane pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta.
- Zagrijte 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja u velikoj tavi. Dodajte luk, papriku i celer. Začinite prstohvatom soli i paprom. Lagano pirjajte oko 5 minuta redovito miješajući dok ne omekša.
- Dodajte rajčice, kapare, masline, med, lovorov list i mljevenu papriku. Dodajte ocat i bijelo vino. Promiješajte da se sve sjedini. Pirjajte na srednje niskoj temperaturi 10 minuta.
- Umiješajte pečeni patlidžan i kuhajte još 2 do 3 minute u umaku. Završite svježim peršinom i metvicom.
Dobar tek!
Recept i foto: https://www.themediterraneandish.com/