Caponata – Za današnji ručak predlažemo vam jednostavno sicilijansko jelo

by Anđela Sabranović

Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo koje obiluje povrćem i najčešće se servira uz prepečeni kruh iako se odlično slaže i s tjesteninom. To jelo je savršena kombinacija okusa i tekstura koju daju sočni patlidžani povezani s lukom, rajčicama i maslinama. Odlično je što ovo jelo može i stajati u hladnjaku tako da ga možete poslužiti i dan poslije. Iako se može jesti samostalno, odlično se slaže i kao prilog uz ribu ili bijelo meso. U nastavku vas očekuje recept!

Caponata – recept

SASTOJCI:

  • 1 veliki patlidžan
  • 1 nasjeckani luk
  • 2 paprike
  • 2 male stabljike celera
  • 1 šalica rajčica narezanih na kockice
  • 2 žlice kapara
  • 1/4 šalice grubo nasjeckanih zelenih maslina bez koštica
  • 2 žličice meda po želji
  • 1 list lovora
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • 1/4 žličice mljevene crvene paprike
  • 1/4 šalice crvenog vinskog octa
  • 1/4 šalice suhog bijelog vina
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice nasjeckane svježe metvice

PRIPREMA:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Kockice patlidžana posolite te odložite u cjedilo da izbace gorčinu oko 20-30 minuta, dok pripremite ostale sastojke. Posušite papirnatim ručnikom.
  3. Stavite začinjene kockice patlidžana na pleh, dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje i pomiješajte. Patlidžane pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta.
  4. Zagrijte 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja u velikoj tavi. Dodajte luk, papriku i celer. Začinite prstohvatom soli i paprom. Lagano pirjajte oko 5 minuta redovito miješajući dok ne omekša.
  5. Dodajte rajčice, kapare, masline, med, lovorov list i mljevenu papriku. Dodajte ocat i bijelo vino. Promiješajte da se sve sjedini. Pirjajte na srednje niskoj temperaturi 10 minuta.
  6. Umiješajte pečeni patlidžan i kuhajte još 2 do 3 minute u umaku. Završite svježim peršinom i metvicom.

Dobar tek!

Moglo bi vas zanimati i: Želite raditi meal prep, ali nemate inspiraciju? Ovaj Instagram profil je ono što vam treba!

Recept i foto: https://www.themediterraneandish.com/

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!