Ovaj ukusan ljetni kolač predivan je dodatak hladnom ljetnom napitku, koktelima, limunadi, ali i odličan desert. Zato smo odlučili predstaviti vam ga i podijeliti s vama recept koji će sjediniti dva osvježavajuća, ljetna mirisa u savršeno jednostavnom kolaču. Dakle, iako ovaj recept zahtijeva pripremu šećera od lavande (što stvarno nije komplicirano), dobra stvar je što taj šećer kad ga napravite, možete držati u svom ormariću za ekstra dodatak kolačima ili napitku kojem biste voljeli dati cvjetnu aromu.
Recept nam se svidio jer je prilično jednostavan za pripremu, kolač može zadržati svježinu i do nekoliko dana, a sastojci poput limuna i sušenih cvjetova lavande čine i naš dom pravom ljetnom mirisnom oazom. Sve što trebate je malo lavande i recept ispod. Izvrsno će vam poslužiti i kao improvizirana rođendanska torta ili popodnevna poslastica.
Sastojci:
Šećer sa lavandom:
- 650 grama šećera
- Dvije žlice suhe lavande
Biskvit:
- 240 grama otopljenog maslaca
- 100 grama šećera od lavande
- Dvije žličice ekstrakta vanilije
- Pola žličice soli
- 260 grama brašna
Nadjev:
- 8 velikih jaja
- 300 grama svježeg limunovog soka
- 550 grama lavandinog šećera
- Korica od dva limuna
- 70 grama brašna
- Šećer u prahu za dekoraciju
Priprema:
Šećer sa lavandom:
Osušenu lavandu stavite u sjeckalicu i miješajte deset do petnaest sekundi dok se ne pretvori u male komade. Dodajte jednu šalicu šećera i miješajte dvadeset sekundi dok se lavanda u potpunosti ne poveže sa šećerom. Dodajte preostali šećer u smjesu i kratko miješajte dok se dobro ne poveže.
Biskvit:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite posudu za pečenje i stavite foliju za pečenje tako da prelazi vrh posude. U zdjeli umutite rastopljeni maslac, lavandin šećer, vaniliju i sol. Kad pomiješate, dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedini. Nanesite tijesto u posudu za pečenje i pritisnite ga u ravnomjerni sloj. Možda će tijesto izgledati mrvicu ljepljivo, ali tako i treba biti. Pecite biskvit trideset minuta na 180 °C dok na vrhu ne bude zlatno smeđe boje. Dok se biskvit za ljetni kolač peče, pripremite nadjev tako da je spreman za početak čim biskvit bude gotov.
Nadjev:
U velikoj zdjeli pomješajte jaja, sok limuna. šećer od lavande i limunovu koriscu. Nakon toga umješajte brašno i naribajte malo limunove korice. Kada je biskvit gotov, dok je još vruć prelijte ga nadjevom i vratite u pećnicu. Pećnicu smanjite na 160 i pecite jos 15 minuta. Sada je vaš ljetni kolač gotov, možete ga ostaviti u pećnici da se ohladi, a kada ga servirate pospite ga s malo šećera u prahu. Dobar tek!
Tekst: slowliving.hr
Foto: aberdeenskitchen.com