Kada ste posljednji put napravili neku finu tortu za svoje najbliže, ali naravno i za sebe?
U našoj užurbanoj svakodnevici ponekad jednostavno zaboravimo kako jedna domaća torta u trenutku može popraviti raspoloženje svih ukućana. Mnogima od nas su najljepše uspomene i vezane za mamine i bakine torte kojih se nikad nismo mogli dovoljno zasititi. Potaknuti tom nekom nostalgijom, malo smo pretražili Instagram i na profilu patriciassweettales pronašli upravo ono što smo tražili… Savršen cheesecake s borovnicama za vrele ljetne dane. Ako volite cheesecake, ova njegova nadograđena verzija bi vas mogla jednostavno osvojiti.
Priprema je dosta jednostavna, ali opet prilikom izrade je potrebna strpljivost i pažljivost. Zato se naoružajte istim i krenite s nama u izradu.
Evo recepta.
Recept za cheesecake s borovnicama
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Podloga
250g digestive keksa
75g rastopljenog maslaca
Krema
250g borovnica
600g krem sira
150g grčkog jogurta
150g šećera
15g gustina
3 jaja
sok od pola limuna
korica jednog limuna
ekstrakt vanilije
Preljev od borovnica
250g borovnica
60g šećera
sok pola limuna
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Kekse izmrvite i pomiješajte s maslacem pa smjesu koja izgleda kao mokri pijesak utisnite u dno kalupa (promjer 20 cm)
- Pecite 10 min pa izvadite da se hladi dok napravite kremu.
- Smanjite pećnicu na 150 stupnjeva.
- Pjenjačom izmiješajte sir i jogurt te dodajte šećer i gustin pa sve dobro izmiješajte.
- Zatim dodajte jedno po jedno jaje i lagano pomiješajte..
- Dodajte sok i koricu limuna i vaniliju.
- Na kraju dodate svježe borovnice i pomiješajte sve žlicom. Bitno je da stalno lagano ručno miješate.
- Tortu pecite sat vremena na 150 stupnjeva.
- Kad je gotova krajevi trebaju dobiti laganu boju i biti čvrsti, a sredina još lagano mekana. Pustite je još sat vremena da se lagano hladi u poluotvorenoj pećnici pa ga prebacite u hladnjak na par sati ili preko noći.
Za preljev kuhajte borovnice, šećer i sok od limuna par minuta na srednjoj vatri dok malo omekšaju, ali ne skroz tako da zadrže oblik. Izvadite ih i još kratko reducirajte umak pa ga vratite borovnicama i kad se ohladi stavite na vrh torte.
Uživajte!
Moglo bi vas zanimati i: Trebate napitak koji će vas rashladiti? Imamo 3 prijedloga
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: patriciassweettales