Chia Cups coffe & shop iza kojeg stoje Filipa Sorko i Antun Ružolčić relativno je nedavno otvoren a već je postao IT mjesto u Zagrebu. Osim što je zanimanje na društvenim mrežama i u medijima bilo veliko i prije otvaranja, posjetom caffeu sami smo svjedočili koliko se često tražilo mjesto više. Prodajno mjesto koje je zamišljeno i kao caffe u kojem se može popiti omiljeni napitak u omiljenoj Chia Cup šalici odiše tim nekim francuskim šarmom te jednostavnom i pomalo luksuznom elegancijom ali i toplom atmosferom koja vas mami jer se u takvom točkastom prostoru jednostavno osjećate raspoloženi(je). I točka.
Kao što su tekućim zlatom obojane ručkice ovih popularnih Chia točkastih šalica tako očigledno i zlato postaje sve što Filipine kreativne ruke dotaknu. Chia Cups su omiljene šalice Hrvata (ali i kupaca izvan Hrvatske) već pet godina od kako je nastala prva Chia točkasta šalica. No zasigurno već znate tu priču, i ako već niste posjetili Chia Cups coffe & shop u Šenoinoj 22, svakako posjetite. A mi smo posjetili Filipu da ju pitamo za njene dojmove nakon što je Chia Cups coffe & shop otvoren početkom prosinca.
Odmah da te na početku pitamo koji su tvoji dojmovi sada već dva-tri tjedna nakon otvorenja trgovine i caffea? Jesi li zadovoljna odazivom, rezultatima, kakvi su dojmovi gostiju i kupaca (s većinom si dosta u kontaktu i preko društvenih mreža)?
Još dok smo uređivali naš prostor u Zagrebu, dobivali smo dosta upita o otvorenju i puno pozitivnih reakcija od ljudi, tako da smo pomalo i očekivali da ćemo biti dobro posjećeni, ali ovakvu divnu dobrodošlicu i ovako divne reakcije u ova prva dva tjedna su nas zbilja ostavili bez riječi. Jako mi je drago što svi koji zakorače u naš shop unesu jednu pozitivnu energiju, valjda točkice i dobra kava tako utječu na ljude.
Da Chia Cups coffe & shop barem malo dotiče francuski šarm dokazuje to i sama lokacija u centru grada te stogodišnja zgrada ukrašena ornamentima u čijem prizemlju se nalazite. Kako si došla do prostora i jesi li ga dugo tražila?
Prostor je zbilja divan, malen je, ali je pun svijetla i jako ugodan. Samu zgradu je projektirao slavni Vjekoslav Heinzel i fasada naše zgrade je jedna od rijetkih koja je uređena na ovom potezu. Prostor smo prvo ugledali u ljetnoj šetnji centrom Zagreba, da bi ga našli i na jednom oglasu i pronalazak ovog prostora je bio jako bitan faktor koji nas je pogurao prema otvaranju naše prve fizičke trgovine.
Znamo da si u Chia Cups coffe & shop uložila puno truda, rada i energije u uređenje i puno toga ste ti i Antun sami radili, preuređivali komade namještaja, točkali keramičke pločice (naime cijeli šank je ukrašen njima). Možeš li nam ispričati malo više o samom tom procesu i koliko je trajao?
To je proces koji i dalje traje i trajat će još sigurno neko vrijeme. Jer odlučili smo izraditi sami sve što možemo za uređenje prostora i to, uz sve ostale poslove i šalice koje moramo izraditi, iziskuje dosta vremena. Jedno dva, tri mjeseca trajalo je uređenje prostora, a najviše vremena potrošili smo na točkanje zidova i izradu pločica za šank.
Coffe shop u sklopu prodajnog mjesta omogućuje iskustvo ispijanja omiljenog napitka u Chia Cups šalicama. Koja je ponuda napitaka u caffeu? Natpisna ploča iza šanka s popisom napitaka govori da se radi o, rekli bismo, ekskluzivnoj ponudi toplih napitaka, a znamo i da se radi o ponajboljim (hrvatskim) proizvođačima čaja i kave, je li tako?
U ponudi ChiaCups coffee bara bazarili smo se na tople napitke koje možemo poslužiti u našim šalicama. Kako se budu mijenjala godišnja doba, tako ćemo i mi mijenjati našu ponudu, no ideja nam je pri serviranju uvijek u prvi plan staviti naše točkaste keramičke šalice i tanjuriće. Jako nam je bitno da poslužujemo samo kvalitetne stvari, tako da smo ušli u suradnju sa nekim od najboljih proizvođača kave i čaja u Hrvatskoj. U ponudi, osim kave i čaja, imamo i turski Salep, Chai latte, Matcha latte, vruću čokoladu sa cimetom i narančom…
Da li je ponuda u fizičkoj trgovini ista kao na web shopu? Te da li se proizvodnja sada povećala, i koliko vam ustvari vremenski treba da napravite Chia Cups šalice, tanjuriće, vaze i sve što imate u ponudi? Radite li ih u serijama u određenim vremenskim intervalima ili jednom mjesečno (ili češće)?
Ponuda je gotovo ista, neke stvari smo znali napraviti samo za našu trgovinu u Zagrebu, tako da se tamo ponekad znaju naći neke boje ili predmeti koje inače nemamo u web shopu, ali ponuda je više manje ista. Proizvodnja se je nešto povećala, ove godine zaposlili smo još dodatnih ljudi u našem studiju i to nam je također dalo vjetar u leđa da se odlučimo otvoriti i prvu fizičku trgovinu. Gotovo svaki tjedan u trgovinu u Zagrebu dolazi nešto novo… A svatko tko se ikada imalo zanimao za ručno rađenu keramiku, zna da je izrada iste dugotrajni proces koji zahtjeva puno strpljenja.
Poznajemo te po kulinarskom showu „Tri, dva, jedan, kuhaj!“ i projektima kao što su „Secret dinner“. Planiraš li možda u ponudu caffea uvrstiti hranu ili npr. kolače uz omiljenu šalicu napitka? Možda raznovrsne chia pudinge u omiljenoj Chia Cups zdjelici?
Našu priču sa Chia caffeom započeli smo vrlo jednostavno, jer još uvijek smo novi u tom dijelu posla. Pa smo tako krenuli sa toplim napitcima, a zatim smo nedugo nakon otvaranja uveli zobene i matcha kekse, te kroasane sa bademima uz kavicu. Naravno da imamo jako puno ideja, samo ćemo uvoditi stvari pomalo i dati si vremena i prostora za rast. Uvijek smo u interakciji sa našim gostima i kupcima i otvoreni smo za sve savjete i prijedloge.
Planiraš li otvoriti još takvih coffe & shop-ova u drugima gradovima i zašto si izabrala Zagreb kao prvu lokaciju? Otežava li životne okolnosti ova udaljenost od tvoje kuće i studia u Triblju ?
Nikad ne reci nikad, no iz sadašnje perspektive sumnjam da ćemo otvarati druge shopove i barove u drugim gradovima. Iako stalno dobivamo upite o tome, stalno nas pozivaju, čak dosta i van naših granica. Ono na čemu prvo moramo poraditi je proizvodnja, kako bi mogli puniti naš web shop i trgovinu u Zagrebu proizvodima. A kada jednog dana povećamo proizvodnju, voljeli bi možda razmisliti o nekoj vrsti franšize, te se na taj način proširiti na više lokacija. Naša zemlja je nažalost dosta centralizirana i jedino logično za ovakav pothvat i projekt bio je Zagreb.
Lagala bi kad bi rekla da je jednostavno živjeti i raditi na dvije udaljene lokacije, treba jako puno planiranja i kompromisa, ali nije nemoguće.
Osim što si u kulinarstvu, kiparstvu, uređenjima interijera, također i vodiš profile Chia Cups na društvenim mrežama, stvaraš content, fotografiraš, radiš marketing… Kako je biti sam svoj šef, a s obzirom da danas zapošljavate i četvero osoba, kako spajaš kreativni posao s menadžerskim?
Svi mi koji vodimo svoje male ili malo veće biznise i gradimo svoj brend, znamo da ništa ne bi trebalo prepustiti slučaju i da smo mi ti koji to održavaju na životu i koji držimo smjer u kojem želimo da se naš biznis razvija. Ja jednako volim i kreativni i menadžerski dio, volim voditi posao, te ostvarivati svoje ideje i ciljeve. Malo manje volim papirologiju i računovodstvo, ali mislim da nas je puno takvih. Koliko me vesele istočkane šalice, toliko me veseli i otvaranje coffee bara i proširivanje tima. Trenutno nas je 10-ak sve zajedno, u proizvodnji i u trgovini/kafiću, i imam osjećaj da će se tim sljedeće godine i proširivati ako sve nastavi ići ovim putem.
I s obzirom da se nalazimo u blagdanskom mjesecu kada je sve pomalo hektično, zanima nas kako uz sav posao brineš o sebi i svom mentalnom zdravlju?
Uh, dosta dobro pitanje. Nisam sigurna da se u zadnje vrijeme znam adekvatno pobrinuti za sebe i svoje mentalno zdravlje, to je područje na kojem bih mogla još poraditi. No razgovor s mojim najbližima mi najbolje pomogne. Bitno mi je da imam nekoga kome se mogu pojadati i tko će me saslušati, jer vrlo je važno stvari izbaciti iz sebe. Sve su to životne faze, i ponekad imamo više vremena za sebe, a ponekad manje i to trebamo normalizirati i ne osjećati dodatnu krivnju ako smo u nekom trenutku neke druge stvari stavili ispred sebe, jer te stvari nam najčešće puno znače te se na taj način također ispunjavamo.
Razgovarala: Petra Šafranko
Foto: Instagram, Petra Šafranko