Ako je zobena kaša vaš omiljeni doručak tijekom hladnijih dana, ali tijekom ovih visokih temperatura baš i ne uživate u toplim jelima, idealna zamjena je chia puding. Poput zobene kaše chia puding nudi mnoštvo različitih mogućnosti za kreiranje okusa ovisno o vašem raspoloženju. U chia sjemenkama se nalazi pregršt vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina. U nastavku smo izdvojili nekoliko benefita koje imaju za naš organizam.
Chia sjemenke reguliraju šećer u krvi i dijabetes
Chia sjemenke spadaju u namirnice s malim brojem ugljikohidrata, stoga u njima mogu uživati svi koji se bore s visokim šećerom u krvi.
Pomažu održavanju zdravlja mozga
Zajedno s imunološkim i protuupalnim sustavom, nova istraživanja pokazuju da povećanje unosa omega-3 masne kiseline povećava snagu signala našeg mozga i stvara više moždanih materija.
Chia sjemenke pomažu u održavanju oralnog zdravlja
Osim što mogu povećati gustoću kostiju, ova supernamirnica pomaže u održavanju čvrstoće vaših zubi. U sjemenkama se nalazi mješavina kalcija, fosfora i vitamina A koje će osnažiti kosti cijelog tijela.
Sjemenke pomažu u mršavljenju
Prepune su hranjivih tvari, a imaju izuzetno malo kalorija. To, u kombinaciji s visokim sadržajem vlakana znači da će vas održati sitima i pomoći vam da brže izgubite težinu. Sada kada smo vas upoznali s prednostima chia sjemenki za zdravlje, donosimo 2 recepta.
Čokoladni chia puding
Sastojci:
Baza/puding:
- 1 šalica biljnog mlijeka
- 1/4 šalice chia sjemenki
- 2 čajne žlice kakaa
- 2 čajne žlice meda ili javorovog sirupa
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
Preljev:
- Kokosovo mlijeko (gusti dio)
- Sitni komadići tamne čokolade
- lješnjaci
- voće po želji
Priprema:
Dodajte sve sastojke za puding u blender velike snage
Miksajte na visokoj razini minutu ili dok puding ne postane kremast
Prebacite puding u zdjelu, poklopite i ohladite najmanje 4 sata
Poslužite čokoladni chia puding s gustim kokosovim mlijekom, komadićima čokolade i nasjeckanim lješnjacima
Dobar tek! Uživajte svjesno u svom nutritivno bogatom doručku.
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Pinterest
Recept: Pinterest