Pronašli smo odličan recept za mousse koji je i dalje lagan i prozračan, ali ne koristi vrhnje ili jaja koji se tradicionalno koriste za pripremu ove delikatesne slastice. U ovom receptu koristi se neobičan sastojak – svježi tofu. On daje kremastu teksturu bez potrebe za mliječnim proizvodima, što ga čini savršenim izborom za sve koji ne podnose laktozu. Pripremljen sa 70 % tamnom čokoladom i dodatkom masalaca od lješnjaka, mousse postaje čvršći u hladnjaku, ali kratko stajanje na sobnoj temperaturi vraća mu savršenu mekoću. Bez obzira na način posluživanja, ovaj desert donosi bogati okus u potpuno novom obliku.
Bogati mousse bez laktoze
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Recept za ovaj bogati mousse, idealan kao guilt-free slastica za vikend, ali i bilo koji drugi dan (s obzirom na to da je brzo gotov) pronašli smo na Instagram profilu žlicašećera iza kojeg stoji mladi talentirani kreativac u slasticama – Juraj Močilac.
Juraj Močilac je hrvatski fotograf specijaliziran za hranu i proizvode, te vlasnik bloga “Žlica šećera”. Njegov blog pruža virtualni prostor za sve ljubitelje slastica, nudeći veganske kolače i deserte bez rafiniranih šećera i glutena, ali bogatog okusa.
Sastojci za čokoladni mousse bez laktoze
● 150 g Annapurna svježeg tofua
● 80 g tamne čokolade
● 200 g čvrstog dijela kokosovog mlijeka
● 10 – 12 kapi ulja naranče
● 2 žlice sirupa od datulja (ili drugog tekućeg zaslađivača)
● prstohvat soli
● 4 žlice Annapura maslaca od lješnjaka

Postupak izrade mousse-a
1.Uklonite višak vode iz tofua (papirnatim ubrusima ili nekom drugom metodom) i narežite ga na manje komadiće pa dodajte u blender skupa s kokosovim mlijekom, uljem naranče, tekućim zaslađivačem i prstohvatom soli pa dobro izblendajte dok se ne sjedini.
2.Čokoladu izlomite pa otopite na pari i dodajte u blender te još jednom sve skupa izblendajte dok ne dobijete finu, jednoličnu smjesu bez grudica. Probajte pa po potrebi prilagodite sastojke.
3.Ulijte u čaše ili zdjelice i stavite u hladnjak da se malo stisne.
4.Na kraju svaku porciju prelijte žlicom ili dvije maslaca od lješnjaka. Ako vam je maslac prečvrst, možete ga omekšati zagrijavanjem. Cijelu (zatvorenu) teglicu stavite u zdjelu s vrućom vodom i pustite nekoliko minuta ili odvadite potrebnu količinu pa kratko zagrijte u lončiću.
5.Prije posluživanja ostavite mousse nekoliko minuta na sobnoj temperaturi da se malo opusti.

Moglo bi vas zanimati i: Intolerantni ste na laktozu? Evo što biste i kako trebali jesti!
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Juraj Močilac Instagram