Volite li mak u kolačima? Odlično! A znate li da postoje muffini sa gotovo 0 (da, nula) kalorija? O da, postoje, i jako su ukusni. Naša suradnica, Bojana Kuliš Bubalo, gurmanica i osnivačica bloga Creative happiness podijelila je s nama brzi i fini recept za zdrave muffine od čokolade i maka.
Mak volimo. Čokoladu također. Muffini? Čista praktičnost i ušteda vremena – to jest ne morate kasnije rezati kolač, već je gotov, jednostavan, svako uzme svoj komad, nema mjerenja da li su komadi ovakvi ili onakvi…ovo je objašnjenje zašto su u naslovu muffini, iako možete navedeno napraviti u formi kolača izlivenog u pleh. Dakle, kako god želite. Priprema (mućkanje i bućkanje) sastojaka uzima šest minuta vašeg vremena, a muffini se onda peku još 30 minuta, a to vrijeme možete iskoristiti kako god želite…
Koristila sam pirovo brašno, koje zaista daje rustikalnu notu, a od sladila eritrit. Volim ga koristiti ljeti jer ostavlja nekako lagan okus u ustima, i biskvit je nevjerojatno pahuljast. Uz sve to, ima 0 kalorija.
Osim slatkoće ima i druga svojstva slična šećerima. Eritrit se dobiva fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu, a izrazito je probavljiv, jer se već u tankom crijevu u potpunosti razgrađuje. A ulje? Vjerovali ili ne – maslinovo! Dakle nezasićene masne kiseline i zdrave omege! Davnih dana, tijekom boravka u Grčkoj prvi put sam čula da se maslinovo ulje koristi u desertima, što mi je tada (bio je početak tisućljeća!!!) bila šokantna informacija..ali navedeno zaista odlično funkcionira, pogotovo u ravnoteži sa sokovima agruma…
Što se tiče maka, osim što je ukusan i divan, ne biste vjerovali koliko je zdrav i dobar za raspoloženje, ako vas zanima bacite oko! O čokoladi su već knjige napisane, tako da je čokolada uz mak zaista bomba dobrog raspoloženja!
Recept za muffine od maka
Biskvit
- 150 grama mljevenog maka
- 150 grama pirovog brašna
- 130 grama eritrita
- Ravna žličica sode bikarbone
- 2 žličice vanili šećera
- Sok 1 manjeg limuna
- 130 mililitara biljnog mlijeka
- 100 mililitara maslinovog ulja
- 2 jaja
Čokoladni ganache
- 50 grama tamne čokolade (70%)
- 70 mililitara slatkog vrhnja
- Ekspandirani amaranth za ukras i hrskavi element zalogaja
Priprema
Upalite pećnicu na 200 stupnjeva i odmah zatim metlicom izmiješajte jaja s uljem i sokom limuna. Sve suhe sastojke sam promiješajte i jednostavno miješajući metlicom dodajte u smjesu s jajima.
Smjesa će biti prilično tekuća, te njome napunite košarice muffina do dvije trećine i stavite ih u pećnicu, a temperaturu smanjite na 170. Nakon 30 minuta izvadite ih da se ohlade, a vi napravite ganache od tamne čokolade i slatkog vrhnja, te prelijte gusto muffine. Pospite ekspandiranim amaranthom i pustite da se ohlade. Desert je spreman za popodnevni ugriz uz kavu, dobar tek!
Možda bi vas moglo zanimati: Proteinske pločice
Tekst: Bojana Kuliš Bubalo
Foto: Privatna arhiva