Jeste li željni eksplozije egzotičnih okusa koji će vas odvesti na užurbane ulice jugoistočne Azije? Privlači li vas kulinarski sklad hrskave svježine i sočnog zadovoljstva, preciznost i vještina sushi majstora ili okrepljujući ramen koji obećava simfoniju okusa sa svakim zalogajem? Želite li doživjeti jedinstvenu priliku kušati prvoklasnu jadransku plavoperajnu tunu u street food formatu?
E, pa imamo za vas odlične vijesti: vraća nam se Asian Street Food Festival i od 06. do 12. svibnja zagrebački će Trg Josipa Jurja Strossmayera opet slaviti tisućljetne azijske kulture i tradicije kroz nenadmašnu raskoš egzotičnih okusa i mirisa.
Posjetitelji će na jednome mjestu u tih tjedan dana moći uživati u sočnim bao bunsima, izdašnim gyozama, kremastom curryju, aromatičnom pad thaiju, kreativnim sushi rolicama, tipičnom japanskom ramenu, tuna tartar i tuna katsu sandoima od vrhunske plavoperajne tune – najprestižnije namirnice koja se predstavila na nekom street food festivalu. Bit će tu i neodoljivog honey chilly chickena, preukusne tikka masale, očaravajućeg korean fried chickena, moćnih korean hot dogova, slasnog mochi sladoleda, hrskave som tum papaya salate, osvježavajuće mango fruit salate i sticky riže, hrskavih kozica u tempuri, sočnih vege spring rolica, vrhunskih tropskih koktela, autentičnih tajlandskih limunada, popularnog bubble tea, zdrave Crobucha kombuche, te egzotičnih spritzeva i koktela z yuzu citrusom.
Nakon prošlogodišnjeg iznimnog uspjeha prvog festivala u regiji posvećenog isključivo azijskoj kuhinji i kulturi, organizatori iz kreativne agencije Kokoš ili jaje i ove su godine okupili strastvene i vrsne predstavnike azijskih kuhinja i dali im zadatak da iz svoje ponude u poseban fokus stave jedno određeno jelo ili namirnicu.
Tako će posjetitelji na 11 kućica imati priliku kušati najkvalitetnije namirnice i uistinu bogat i raznolik izbor tradicionalnih i omiljenih jela Kine, Japana, Tajlanda, Indije, Koreje, Malezije…Tijekom cijelog trajanja Asian Street Food Festivala koje god jelo odabrali, posjetitelji će uživati u vrhunskim prirodno fermentiranim soya umacima Kikkoman koji sadrže samo četiri sastojka: vodu, zrna soje, pšenice i soli. Egzotične okuse pratit će bogata ponuda vrhunskih pića na Centralnom baru, predvođena Staropramen i Grif pivom, probranim vinima, rakijama, sakeom, popularnim bubble čajem, te kao i uvijek, širokim izborom gaziranih i negaziranih bezalkoholnih napitaka. Na Centralnom baru posjetitelje očekuje i Crobucha Kombucha, pjenušavi, osvježavajući bezalkoholni napitak na bazi crnog i zelenog čaja. Ovaj drevni eliksir porijeklom iz Azije sve je popularnija alternativa sokovima (pa i alkoholu), a pripisuju mu se pozitivni učinci na imunitet i probavu. Crobucha Kombucha nastaje u sinergiji s ekološki uzgojenim aromatičnim biljem i voćem s hrvatskih otoka i malih lokalnih proizvođača, te svaki od pet okusa predstavlja odu određenom hrvatskom otoku. Za autorske koktele i vrhunska osvježenja pobrinut će se kreativna ekipa na Gingle Bells kućici koji za ovo izdanje Asian SFF-a pripremaju i tematske Yuzu Spritz, Yuzu Gin i Yuzu Mojito – od citrusa Yuzu koji je globalno jedna od najtrendi namirnica u gastronomiji već drugu godinu zaredom, a uglavnom se uzgaja u Japanu, Koreji i Kini.
Detaljna ponuda svih 11 kućica Asian Street Food Festivala:
Curry House by Tuk Tuk Express
Ovo je premijerno sudjelovanje na Asian Street Food Festivalu ovog malog panazijskog restorana koji se smjestio na vrhu Tkalčićeve ulice u Zagrebu gdje osvaja srca posjetitelja raznolikošću i autentičnim okusima. U ponudi ima azijske specijalitete od Koreje do Tajlanda i Malezije, a sjajnim kombinacijama autentičnih začina i domaćih namirnica uvodi goste u svijet nevjerojatnih okusa. Dok njihova hrana teži tradicionalnom izričaju, svako jelo nosi i malu dozu modernog.
Na Asian Street Food Festivalu ponuditi će Tikka Masala Rice Bowl – okusima bogato i aromatično jelo s mekanom piletinom serviranom na parenoj riži, uz pratnju kremastog tikka masala umaka i dodatak svježeg korijandera. Zatim tu je Honey Chilli Chicken – neodoljivo jelo s hrskavom piletinom s chillijem i medom, serviranom na parenoj riži, poprskano domaćim slatko-ljutim umakom od meda i chillyja te ukrašeno nasjeckanjim mladim lukom za dodatni okus i teksturu. Imati će i Korean Fried Chicken – hrskavu i okusima bogatu prženu piletinu obavijenu u domaći slatko-ljuti umak te posipanu sjemenkama sezama. Na kućici Curry House by Tuk Tuk Express moći će se kušati i šarene domaće limunade: Blue Lagoon, Mango limunada i Raspberry limunada.
Gyoza bar by Purple Monkey
Nakon što je prošle godine osvojio posjetitelje prvog, Purple Monkey se vraća i na drugi po redu Asian Street Food Festival gdje će iznova posjetitelje svojim jelima i okusima odvesti daleke krajeve. Filozofija njihove gastro destinacije u Tomašićevoj su izbalansirana jela inspirirana originalnim azijskim okusima i načinima pripreme, ali zapakirana u potpuno novom ruhu. “Kina se spaja s Tajlandom i Vijetnamom u našim tanjurima”, ističu. Na Asian Street Food Festivalu će u ponudi imati 4 vrste gyoza: Chicken, Pork, duck i vegetable, ( menu od 6 komada, menu od 12 komada i menu od 24 komada), zatim 3 vrste umaka (gyoza, soya, sweet chilli), te 4 vrste Mochi sladoleda ( Mango, Chocolate, Pistachio, Coconut)
Pad Thai by Thai Thai
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, na Asian SFF vraća se i ovaj tajlandski street food restoran koji na čak dvije lokacije u Zagrebu nudi autentične tajlandske okuse. Na ovogodišnjem izdanju ASFF-a u fokusu im je Pad Thai Chicken, omiljeno jelo s prženim rezancima koje savršeno uravnotežuje pikantne okuse s daškom slatkoće. Zatim tu je Som Tum Papaya salata s prženim pilećim krilcima koja je primamljiva mješavina hrskavog povrća: zelene papaje, mrkve, korabice, svježeg krastavca, pikantnog ribljeg umaka i savršene note čilija. Uparen sa sočnim prženim pilećim krilcima, Som Tum je kulinarski sklad hrskave svježine i sočnog zadovoljstva koji obećava simfoniju okusa sa svakim zalogajem.
Za vegetarijance su spremili domaće ručno rađene proljetne rolice u kojima nježno umotan u lagano, hrskavo tijesto, svaki zalogaj otkriva simfoniju svježeg povrća i aromatičnog bilja. Njihov pak slatko ljuti umak donosi eksploziju okusa koja će vas odvesti na užurbane ulice jugoistočne Azije. Bilo kao međuobrok ili obrok, ove proljetne rolice su prekrasno kulinarsko putovanje koje ne želite propustiti. Za slatki kraj tu je Mango fruit salad + sticky rice – ovaj klasični tajlandski desert sadrži slatke kriške manga, jagoda i borovnica na sloju tople, ljepljive riže prožete kremastim kokosovim mlijekom.
Asian Burger by Mate Janković
Svima omiljeni burgeri chefa Mate Jankovića ovaj put su isključivo inpirirani Azijom! Na Asian Street Food Festival stižu: Katsu Curry Burger ( burger pecivo, panirani pileći odrezak u panko mrvicama, coleslaw, tonkatsu svježi krastavac i mango curry umak), zatim Shitake Umami Burger ( brioche pecivo, junetina , shitake gljive, kineski kupus i wasabi mayo), te već slavni Spicy Korean Burger ( brioche pecivo, junetina, pečeno carsko meso, kimchi, kineski kupus i gochujang mayo). Pratit će ih Sweet Potato Nori (batat i nori mayo).
Tuna&Bar by Picnic
U suradnji sa tvrtkom Pelagos, ekipa iz dobro nam poznatog zadarskog Picnica je iznimno sretna da su uspjeli osigurati prisutnost plavoperajne jadranske tune na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu. “Udruživanjem triju zadarskih kompanija: Pelagosa, Kroštule i Picnica donosimo na ulicu ovu iznimno posebnu namirnicu po vrlo prihvatljivoj cijeni”, ističu. Mlade jedinke plavoperajne tune love se u Jabučkoj kotlini i uzgajaju osamnaest mjeseci. Izlovom japanskom tehnikom ike jime tuna ne osjeća bol ni strah. Ovo je tuna nepromijenjene sushi/sashimi A+ kvalitete, a svi Pelagos proizvodi su IFS higher level, Kosher i Halal certificirani i tako prikladni konzumentima sa specifičnim prehrambenim odredbama. Jadransku plavoperajnu tunu u svojim restoranima poslužuje i svjetski poznati lanac Nobu, čiji je suvlasnik Robert de Niro.
Iako gotovo cijela količina ove prvoklasne tune odlazi na strana tržišta, određena količina je ostavljena za domaće tržište, a posebno predstavljanje će imati na Picnic kućici u sklopu Asia festivala. “Na ovaj način cilj je predstaviti vrhunsku namirnicu iz našeg Jadrana, kroz formate jela inspirirane azijskim štihom”, kažu nam iz Picnica koji će od ove prvoklasne namirnice napraviti dva jela: Tuna katsu sando – tuna steak u panko mrvicama, azijska salatica, teriyaki mayo i sezam, posluženi u brioche kruhu koji za njih kreira Kroštula i Boogie Lab. Zatim Tuna tartar sando – tartar od tune sa pastom od fermentirane soje, poke umakom, teriyaki mayo i sezam, također posluženi u brioche kruhu Kroštule i Boogie Lab-a. Picnic kontinuirano promovira politiku dostupne kvalitete, pa će tako jela sa jadranskom plavoperajnom tunom biti svega 8,5 €.
Uz ovogodišnje delicije od tune, u ponudi će imati i batat krumpiriće koji su postali njihov zaštitni znak, a od ponude pića će se još jednom istaknuti svojim kreativnim i inovativnim koktelima. Ovo proljeće Picnic će predstavljati Matcha Mojito stvoren u suradnji s Materiom, te Roza, proljetni koktel na bazi gina, jagoda i Degarra rose vina. Osvježavajuće piće koje majstor okusa Ivan Karačić (kreativac koji stoji iza megapopularnog Panetonne koktela na Adventu) radi iz više koraka. Maceriranjem proljetnih jagoda u alkoholnoj bazi, obogaćuje okus i arome. Nakon maceracije, sve sastojke koktela po definiranim količinama, kuha u vakumu sous vide tehnikom, 2 sata na 55 celzijevih stupnjeva. Nakon niti dva dana procesa, koktel je spreman za uživanje, idealan za vrućine, osvježavajuć i pitak. Pa tko to ne bi poželio kušati?
ZU KU JI Ramen House
S veseljem se premijerno na Asian Street Food Festivalu ove godine predstavlja ZU KU JI Ramen house koji je osnovan sa željom da obogati ponudu ramena u Zagrebu. Predstavit će 3 vrste ramena, od kojih je svaki kompleksan na svoj način, te specifičan za određenu regiju Japana. Bit će to: Tonkotsu Hakata, Shoyu i Miso Chicken rameni, svaki će imati cijenu od 15 €. Tonkotsu Hakata Ramen je relativno nova vrsta ramena, najpopularnija u južnom i zapadnom Japanu, pogovoto u Fukuoki odakle i potječe. Poznat je i pod imenom Hakata ramen, prema okrugu gdje je kreiran, a specifičan je po dugotrajnom procesu kuhanja svinjskih kostiju između 12 i 16sati kako bi se dobio bogat i kremast okus. Shoyu Ramen je najpopularniji u sjevernom i istočnom Japanu, pogotovo u Tokiju gdje je i nastao. Shoyu ramen znači da je napravljen kuhanjem soya umaka, te ima slaniji i pikantniji okus. Miso Chicken Ramen potječe iz Sapporo područja regije Hokkaido, a nazvan je po glavnom sastojku. Ovaj ramen karakterizira jak i bogat okus. Također, u suradnji s jednim od najboljih koktel barova u Hrvatskoj – Peaches & Cream – kreirani su kokteli koji će biti u svakodnevnoj ponudi tijekom Asian SFF-a na ZUKUJI Ramen house kućici.
Sushi by SOHO Sushi
Zagrepčanima i gostima metropole dobro poznat i omiljen Soho Sushi koji se nalazi u Palmotićevoj ulici u sklopu poznatog Good Food-a drugu godinu zaredom sudjeluje na Asian Street Food Festivalu i donosi svoje ručno rađene sushi rolice. Za njih je sushi delikatan ples između vještine i preciznosti u kojem svaka rolica postaje umjetničko djelo. U ponudi će imati 6 vrsta Uramakija (Ebi Original, Tiger, Philadelphia, Chicken Teriyaki, Soho Spicy Tuna, Aloha Soho Uramaki), 2 vrste Pokea ( Salmon in Green, Spicy Chicken), Premium Tempura Shrimp – 5kom + umak, te 4 vrste Mochi sladoleda ( Mango, Chocolate, Pistachio, Coconut)
Korean Hot Dog by K Dogs
Nakon iznimnog uspjeha na prvom izdanju Asian SFF-a, K Dogs kućica i ove godine nudi autentični korejski hot dog. Ovo jelo je slasno, izvana hrskavo, a ujedno i kremasto iznutra, malo ljutkasto (ako želite). Nudit će četiri okusa: klasični s hrenovkom, Half&Half – kombinaciju hrenovke i mozzarelle, zatim Mozza – samo s mozzarellom te Cheese Lover koji ima punjenje od kombinacije topljenog cheddara i mozzarelle, a svi imaju ultra hrskavi omotač.
Bao Buns by Jellyfish in space
Prošle su godine oduševili posjetitelje Asian SFF-a svojim jedinstvenim sushi rolicama i koktelima, a ove godine su fokusirani na bao bunse! A kad se zna da je ovoj ekipi, koja Street Food & Cocktail Barom u Martićevoj redovito izaziva ovacije zagrebačke gastro i barske scene, glavna deviza “Spajamo nespojivo” – ozbiljno smo nestrpljivi kušati njihove ovogodišnje rapsodije okusa. U ponudi će imati: Bao Buns Pork – parena peciva sa sporo pečenom trganom svinjetinom, kupusom u umaku od vrhnja i majoneze, te ukiseljenom mrkvom u soji. U stopu ih slijede Bao Buns Salmon – gdje parena peciva grle kimchi, spicy mayo, losos, togarashi, tobikko i krastavce.
Imati će i Futomaki Surimi, Uramaki Crispy losos, te kozice u tempuri, kao i tri tematska koktela: Mango Tiki, Tropical Heaven i Jelly Lagoon, sva tri s naglaskom na voćnim notama, savršeni za proljeće i ljeto.
Gingle Bells: signature kokteli, Yuzu Gin, Yuzu Spritz i Yuzu Mojito…
Central Bar: Staropramen, GRIF, vina, pjenušci, bubble tea, sake, Crobucha kombucha…
Sve novosti možete svakodnevno doznati prateći Asian Street Food Festival na Facebooku i Instagramu
Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 06. – 12. svibnja 2024.
Radno vrijeme : 12:00 – 24:00 sata
Ulaz: besplatan
Moglo bi vas zanimati i: Keto dijeta brzo daje rezultate, ali je li sasvim zdrava?
Tekst: PR
Foto: Sandro Sklepić, arhiva i PR Asian Street Food Festivala