Davor Kalvi otkriva sve prednosti pripreme čaja s hladnom vodom, a nas je zaintrigirala priprema matcha čaja na ovaj način

by Anđela Sabranović

Davor Kalvi je certificirani profesionalni kušač čaja i prava ljudska enciklopedija znanja o čaju i njegovoj tisućljetnoj tradiciji. U nastavku pročitajte njegov tekst o pripremi čajeva hladnom vodom. Posebno je opisan i matcha čaj koji sve više ljudi bira umjesto kave.

Čajem obično smatramo vrući napitak i povezujemo ga s hladnim zimskim danima. Kako nas ljeto i topli dani tjeraju da posežemo za hladnim osvježavajućim napicima, pravo je vrijeme da isprobate metodu pripreme čaja hladnom vodom.

Da, čaj se može pripremati i hladnom vodom! Razlika je doslovno samo u vremenu namakanja. Može se reći da je priprema čaja hladnom vodom zapravo „usporeni film“ u odnosu na standardan način pripreme vrućom vodom. Kod vruće vode vrlo je važno paziti da vrijeme namakanja ne prijeđe određeno vrijeme jer tada čaj zna biti gorak. Kod hladnog namakanja nema te brige. Jednostavno stavite listiće željenog čaja u bočicu ili čajnik, prelijete vodom sobne temperature i ostavite u hladnjaku.

Ova metoda „kuhanja“ ističe prirodne okuse listova čaja, a vrlo je jednostavna. Možda će nekima čak biti lakše pripremiti čaj na ovaj način nego s vrućom vodom jer nema opasnosti od pretjeranog namakanja. Osim toga, cold brew čaj sadrži manje kofeina, a šećer nije potrebno dodavati pa ga to  čini idealnim pićem za hidrataciju tijekom vrućih dana.

Cold Brew je jednostavan način koji nam omogućuje da u ljetne dane u svoju bočicu ubacimo listove željenog čaja, prelijemo vodom i ujutro uzmemo iz frižidera. Tijekom dana, kako pijemo čaj, jednostavno, bočicu nadopunjavamo vodom i pijemo uvijek okrepljujući i zdrav napitak. Gotovo svaka vrsta čaja može se pripremiti hladnom vodom, ali neki su idealni za taj zadatak. Točnije, blaži čajevi poput zelenog i bijelog čaja dobar su izbor zbog svojih suptilnih okusa koji dolaze do izražaja u procesu „hladnog kuhanja“, dok bi crni čajevi koji se namaču dulje vrijeme mogli dati pretjerano gorak rezultat.

Matcha čaj s hladnom vodom: Organic Freeze dry Matcha cube

I matcha se može raditi hladnom vodom, a Organic Freeze dry Matcha cube dobivena posebnom metodom je najjednostavnija opcija za na brzinu pripremiti omiljeni napitak i uvijek ju možete imati uz sebe na putu ili poslu. Zamrzavanjem matche, otopljene u vodi, u kockicama se smanjuje ustvari udio vode s četiri na jedan posto, bez gubitka hranjivih sastojaka matche. U konačnici, ova matcha ima samo jedan posto vode što omogućava da zadrži visokovrijedan sastav godinu dana duže nego matcha u prahu. Kockice su vrlo nježne i lagane jer sadrže puno manje vode od klasičnog matcha praha te se vrlo lako tope u vodi ili ustima ako se jedu same. Dovoljno je ubaciti 3 do 4 kockice matche u bočicu hladne vode, protresti i to je to!

Odlični čajevi za cold brew su japanski čajevi kao npr. Sencha, houjicha… Od kineskih i tajvanskih bijelih čajeva, oolong su odlični i kao hladno pripremljeni čajevi.

Davor Kalvi je strastveni i dugogodišnji zaljubljenik u čajnu kulturu i tradicionalne čajeve dalekog istoka. Posebnu strast posvetio je čajevima i čajnoj kulturi Kine, Japana i Tajvana te je osim web prodaje i suradnje s vrhunskim restoranima i barovima, svoju strast odlučio podijeliti i na radionicama u novootvorenom prostoru u Ilici 151. Želja mu je da svoje znanje za koje posjeduje i kineski priznat certifikat za Tea Mastera, kao svojevrstan sommelier za čajeve, podijeli sa svima koji žele upoznati čaroban svijet čajeva.

Moglo bi vas zanimati i: Znate li razliku biljnog napitka od pravog čaja?

Tekst: Davor Kalvi

Foto: canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!