Mnoge od nas okus domaćeg soka od višnje vraća u sretne i bezbrižne dane djetinjstva jer su od davnina naše mame i bake pripremale upravo taj sok. Osim što je jako ukusan i vole ga čak i oni najmlađi, jako je i zdrav. Naime, višnja je bogat izvor minerala, pa tako sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i bakar. Uz to sadrži i dosta velike količine vitamina A, B6 i C.
Osim toga, višnje mogu pomoći kod sljedećih stanja:
– upala mišića
– nesanica
– kolesterol
– anemija
– dijabetes
– smiruje kod nervoze
U nastavku vam donosimo recept za domaći sok od višnje koji smo pronašli na blogu domacica.com.hr.
Sok od višnje, recept
Sastojci:
5 kg višanja
1 žlica limunske kiseline
4 kg šećera
Priprema:
- Nabrane višnje dobro operite, premjestite u jednu veliku posudu i dobro ih izgnječite rukama.
- U posudu sada dodajte žlicu limunske kiseline, poklopite ili prekrijte krpom i ostavite da stoji 24 h negdje na hladnom mjestu.
- Pripremite drugu veliku posudu, na nju stavite cjedilo kao za tjesteninu pa kroz njega iscijedite sok kako bi vam koštice i veći komadi višanja ostali u cjedilu. Ovdje ponovno možete koristiti svoje ruke i rukavice.
- Sada kada imate samo sok s komadićima voća potrebno ga je procijediti još jednom, ovog puta kroz sito (koje koristite za prosijavanje brašna, kakaa ili za šećer u prahu). Ovdje se koristite žlicom.
- Sada trebate izmjeriti koliko litara soka imate – šećer stavljate 1 kg na 1 litru soka. Ukoliko su vam višnje slatke sorte šećer možete smanjiti i na 700 g po litri soka.
- Sok sada stavite u veliki široki lonac, dodate mu šećer, stavite sve na vatru i kuhajte.
- Tijekom kuhanja sok će praviti pjenu, a nju bacate.
- Nakon što sok prokuha (trebat će otprilike 20-30 minuta za ovu količinu), kuhajte još minutu i to je to.
- Sok dodajte polako u čiste staklene boce.
- Zatvorite ih čepovima i čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.
Uživajte!
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: domacica.com.hr, iStockphoto
Moglo bi vas zanimati i: Sušene rajčice – jednostavni recept u kojem ćete uživati