Uskrsni ponedjeljak je vrijeme kada se većina nas suoči s ostacima hrane od Uskrsa. Evo kako ih iskoristiti na neobičan način.
Što se tiče Uskrsa, jedan dio gastro tradicije posebno se izdvaja a to je uskrsni doručak. Kuhana jaja, šunka, sir, luk i rotkvice te pinca obično će se naći u košari na uskršnje jutro, koja se potom posvećuje, a njeni se ostaci ne bi smjeli bacati. Ako vam je ipak ostalo ponešto od ovog hranjivog blaga, donosimo vam nekoliko ideja kako iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa i ustvari si uštedjeti vrijeme u radnom tjednu kada imate već spremna polugotova jela.
Koji vijek trajanja uopće imaju pripremljene uskrsne namirnice?
Tvrdo kuhana jaja najčešće ostaju kao višak jer ako ih mi ne skuhamo previše, zasigurno ćemo pokoje dobiti od rodbine ili prijatelja koji su nam došli u goste ili na uskrsni ručak. Nakon što su kuhana, jaja će trajati oko tjedan dana bez obzira na način skladištenja. Pri tome je bolje držati ih neoguljenima jer ljuska omogućuje dulju svježinu.
Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, kuhanu šunku možete držati u hladnjaku tri do pet dana ili do dva mjeseca u zamrzivaču ako vam treba više vremena da potrošite njene ostatke.
Svježi sir nakon otvaranja zadržava svježinu i upotrebljivost čak jedan do dva tjedna ako ga držite u hladnjaku, dok se većina tvrdih sireva kao što su cheddar, švicarski ili parmezan mogu čuvati otvoreni u hladnjaku tri do četiri tjedna ili šest mjeseci ako su neotvoreni.
Nova jela pripremljena od uskrsnih ostataka hrane
Francuski krumpir
Kao što smo već spomenuli, jaja će se najvjerojatnije naći kao višak, a iskoristiti ih možete za nova jela na puno načina. Kultno jelo kao što je „francuski krumpir“ je idealan složenac u koji možete ubaciti ustvari većinu ostataka i viška hrane. Uobičajeno se radi od ploški kuhanog krumpira, kuhanih jaja i kobasica te prelivenih vrhnjem i zapečenim u pećnici, ali vi se u ovom slučaju možete poigrati sa sličnim sastojcima kao što je šunka ili ostaci kuhanog povrća te rekonstruirati svoju verziju poznatog složenca.
Salata od jaja
Brza salata od jaja s povrćem kao što je luk, rotkvice ili kuhano povrće te umakom od senfa, vrhnja i soka limuna može poslužiti kao osvježavajući obrok bogat proteinima u radnom tjednu nakon blagdana. Osim jaja, kvinoja je također odličan izvor visokokvalitetnih proteina koji sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina pa čine zasitan obrok dostatan i za ručak koji će vas još dugo u danu držati sitim. Ubacite li u ovu kombinaciju ostatke (kozjeg) sira, avokado, špinat ili šparoge kreirali ste nutritivno bogat „power bowl“.
Što sa šunkom, pincom i kruhom?
Imati ostatke šunke u hladnjaku je kao imati novac u banci. Povucite male količine tijekom tjedna i rasporedite ovo blago u kojem možete uživati još cijeli tjedan nakon Uskrsa. Ostatke šunke tako možete iskoristiti za omlet od šunke i sira, a u drugom jelu napraviti muffine sa šunkom i sirom.
Ostaci kruha se mogu pretvoriti u krušne mrvice i poslužiti za pohanje ili pak u krutone kao odličan dodatak gustim juhama. Možete od njih napraviti i panado juhu koja se u nekim zapadnoeuropskim i južnoeuropskim kuhinjama sastoji od starog kruha kuhanog u kašu u vodi ili drugim tekućinama. Francuski tost će svakako dati novo ruho starom kruhu i oživjeti ga na baš šik način.
Osim toga, ostatke kruha, ali i biskvitnog kolača koji je u rangu slatkog kruha poput pince ili Colomba kolača možete iskoristiti za prefini puding koji se spravlja u pećnici s dodacima poput mlijeka, umućenih jaja, vanilin šećera te sušenog voća (po želji).
Nadamo se da smo vas inspirirali s ovim jelima za nadolazeći radni tjedan i uštedjeli barem malo vremena u planiranju jednako kao i u smanjenim troškovima nabavke namirnica, koje ustvari već imate spremne. Dobar tek!
Moglo bi vas zanimati i: PISMO UREDNICE: Za čime umirući najčešće žale?
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Pinterest, Canva