Smokve su bile Kleopatrino omiljeno voće, a legenda kaže da je egipatska kraljica počinila samoubojstvo kada je dopustila da ju ugrize otrovna egipatska zmija koja je dospjela u njene odaje u košari smokava. Plod smokve zapravo je cvijet, ali je uvriježen kao voće koje je prepuno hranjivih tvari. Ljudi su se i u prošlosti smokvama služili za liječenje zdravstvenih stanja koja su povezana s endokrinim, reproduktivnim i dišnim sustavom te probavnim traktom. Kako biste uživali u ovim čudesnim plodovima tijekom cijele godine možete pripremiti ukusan džem od smokava bez šećera. Recept vas očekuje u nastavku.
Recept za džem od smokava bez šećera
Sastojci:
– 1 kg zrelih smokava
– Sok od 1 limuna
– 100 ml vode
– 1 jabuka (po želji, za prirodni pektin i dodatnu slatkoću)
– 1 žličica cimeta ili vanilije (po želji)
Priprema:
Priprema voća:
– Operite smokve i uklonite im peteljke.
– Ako su smokve veće, narežite ih na četvrtine ili manje komade radi bržeg kuhanja.
– Ako koristite jabuku, ogulite je, uklonite sjemenke i narežite na male kockice.
Kuhanje:
– U velikom loncu pomiješajte smokve, jabuku, sok od limuna i vodu.
– Stavite lonac na srednju vatru i zagrijavajte dok smjesa ne počne lagano kuhati.
– Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje oko 30-40 minuta, ili dok voće ne omekša i smjesa ne postane gusta.
– Ako želite glađu teksturu, možete koristiti štapni mikser ili gnječilicu za krumpir kako biste usitnili veće komade voća tijekom kuhanja.
– Pred kraj kuhanja dodajte cimet ili vaniliju ako želite dodatni okus.
– Za provjeru gustoće džema, stavite malu količinu na hladan tanjurić i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Ako je džem dovoljno gust i ne razlijeva se, spreman je. Ako je previše tekuć, nastavite kuhati još nekoliko minuta i ponovno provjerite.
Sterilizacija staklenki:
– Dok se džem kuha, pripremite staklenke. Operite ih vrućom vodom i stavite u pećnicu na 100°C oko 15 minuta kako biste ih sterilizirali.
– Poklopce prokuhajte u vodi nekoliko minuta.
Punjenje staklenki:
– Pažljivo dodajte vrući džem u tople sterilizirane staklenke, ostavljajući oko 1 cm prostora od vrha.
– Odmah zatvorite staklenke čistim poklopcima i čvrsto ih zatvorite.
– Okrenite staklenke naopako i ostavite ih tako oko 10 minuta kako biste stvorili vakuum koji će pomoći u očuvanju džema.
– Nakon 10 minuta, okrenite staklenke natrag i ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
– Čuvajte džem na hladnom i tamnom mjestu. Nakon otvaranja, staklenku držite u hladnjaku i potrošite unutar nekoliko tjedana.
Napomene:
– Budući da ovaj džem ne sadrži dodani šećer koji djeluje kao konzervans, preporučljivo je koristiti manje staklenke i potrošiti džem brže nakon otvaranja.
– Ako želite dulji rok trajanja, možete dodati prirodni konzervans poput malo meda ili koristiti pektin iz trgovine koji je namijenjen za džemove bez šećera.
– Odaberite što zrelije i slađe smokve za najbolji okus i prirodnu slatkoću džema.
Uživajte u svom domaćem džemu od smokava bez šećera!
Moglo bi vas zanimati: Putna ljekarna: Popis stvari koje morate ponijeti sa sobom na odmor
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Unsplash, Canva