Donosimo recept za najukusnije uštipke iz dubrovačke konobe u kojoj se servira hrana koja podsjeća na djetinjstvo

by Anđela Sabranović

Iz godine u godinu, Dubrovnik se pozicionira kao omiljena turistička destinacija gostiju željnih kombinacije prirodnih ljepota, povijesnih znamenitosti, dobrog provoda i vrhunske gastronomije. Svaki korak otkriva nove priče, a između istraživanja povijesnih znamenitosti i kupanja na nekim od najljepših plaža, turisti uživaju i raznovrsnim kulinarskim specijalitetima. Dubrovnik je mjesto gdje se tradicionalni okusi Mediterana spajaju s modernim kulinarskim trendovima, a konoba Veranda svakako je nezaobilazna adresa na gastro-turi jugom Hrvatske. Smještena na šetnici u Orašcu, ova obiteljska konoba poziva na otkrivanje autentičnih okusa domaće kuhinje i uživanje u prekrasnom ambijentu.

Obitelj je u srži vizije konobe Veranda: ljubav prema hrani prenosi se s generacije na generaciju pa svaki gost može očekivati jedinstveno gastronomsko iskustvo. Veranda je duboko povezana s tradicijom ne samo Dubrovnika, nego i Hercegovine, što se ogleda i u ponudi specijaliteta. Na jelovniku se tako nalaze jela poput tradicionalne pašticade, fuža s kozicama i svježim tartufima te uštipci s kajmakom i žabama, što je jednako privlačno i lokalcima i turistima u potrazi za tradicionalnim okusima s modernim prizvukom. Svaki okus nosi priču koja se pamti i dijeli pa tako njihov moto “We serve memories”, nije samo slogan kojim se vode, već njihov način života jer žele da se svakim zalogajem stvore nova prijateljstva i dragocjeni trenuci s gostima.

– Naša ponuda temelji se na specijalitetima cijele Hrvatske i naše rodne Hercegovine. Domaća hrana, domaća vina, domaća atmosfera; to je ono što možemo ponuditi našim gostima. Želimo im servirati hranu koja će ih podsjetiti na djetinjstvo, mirisom i okusom. Želimo služiti uspomene, osjećaj ugode i osmijeh na licu – poručili su.

Kada se govori o konobi, posebno je vrijedno istaknuti humanitarnu akciju “24 sata bez kompromisa” koja se proteklih godina održava u Verandi. Riječ je o inicijativi u sklopu kojeg se u u Verandi kuha točno 24 sata, pripremaju se razne tradicionalne delicije, a gosti ne plaćaju hranu i piće, već se novac donira za dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik. Za obitelji Andrić i Škrobo koji stoje iza ove konobe velikog srca – ta je akcija postala veća od svih drugih proslava jer čak ni za rođendane ne dobiju toliko ljubavi, zagrljaja i podrške. Humanitarna inicijativa ne samo da dodatno osnažuje njihovu povezanost sa zajednicom, već svjedoči posvećenosti obitelji prema humanitarnim vrijednostima.

Uz nezaboravne okuse, obiteljsku priču i tradiciju te humanost, konoba Veranda postaje nezaobilazna stanica na putovanju u Dubrovnik.

U nastavku dijelimo s vama i recept za njihove tradicionalne uštipke.

Recept za lijevane uštipke iz Zapadne Hercegovine:

SASTOJCI:

  • 400 g brašno tip 550
  • 100 g brašno tip 400
  • 15 g loze
  • 10 g soli
  • 600 g hladne vode

PRIPREMA:

  1. Umijesite glatku smjesu, koju potom treba ostaviti na odmaranju barem nekih 20-ak minuta. Naravno, ukoliko ukućani dopuste čekanje.
  2. Nakon odmaranja opet malo kuhačom ili mutilicom promiješati smjesu.
  3. Uzimajte manje količine smjese da Vam uštipci ne budu debeli, a i lakše je kontrolirati izlijevanje.
  4. Ulje vruće, ovisno o tavi barem 2cm debljine ulja.
  5. Tava poželjna veća, plića i šira. Svi mi kuhari volimo plin, ali indukcije su zavladale našim kuhinjama, stoga uzmite teflonsku tavu, veću i pliću i nemojte sebi uskratiti užitak pravih uštipaka. 

Sve dodatne informacije o Verandi i njihovim neodoljivim jelima potražite na Facebooku i Instagramu.

Moglo bi vas zanimati i: Lazanje od žganaca ili ipak one klasične? Donosimo recepte Maje Jalšovec

Tekst: PR

Foto: PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!