Obroci za posao: Donosimo 3 jednostavna recepta

by Anđela Sabranović

U našoj kulturi nije toliko uobičajeno nositi obrok na posao, no, s promjenama u životnom stilu koji postaje brži i sve ispunjeniji raznim obvezama, spremni obroci za posao mogu itekako biti u skladu s filozofijom sporijeg i održivijeg, ali i zdravijeg življenja.

Priprema obroka doma i nošenje na posao mogu biti i pravi pokazatelj odgovornosti i brige o sebi i vlastitom zdravlju.

Kada ponesemo obrok na posao na neki način potičemo sami sebe na to da obrok konzumiramo, a ne da ga preskočimo uz opravdanje da nismo stigli nigdje otići nešto kupiti ili da nismo imali mogućnosti izbora.

Također, imajući na umu da smo se potrudili, pripremili i ponijeli sa sobom hranu, lakše ćemo naći vrijeme za kvalitetno provođenje pauze između poslovnih zadataka i konzumirati obrok.

Važno je što jedemo, koliko i kako, ali je isto tako važno da obroke konzumiramo redovno kako bi naše tijelo i um održali homeostazu kojoj teže. Konkretnije i kako bi se hormoni gladi i sitosti na „ispravan“ način lučili i kako bi nam mozak jasno mogao „poslati“ poruku da je potrebno unijeti energiju, ali i zadovoljstvo, kroz hranu.

U nastavku donosimo tri recepta koja su jednostavna za pripremiti i ponijeti na posao i u ovim vrućim ljetnim danima.

Salata od tune, rajčica i slanutka

Jednostavno, a kompletno jelo koje ne iziskuje kuhanje već samo povezivanje namirnica.

Potrebni sastojci za 4 osobe:

  • 1 teglica ili konzerva već skuhanog slanutka
  • 1 veće pakiranje konzerve tune „al naturale“
  • 3 rajčice (zrelije)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol
  • Masline po želji
  • Peršin ili bosiljak po želji

Priprema:

Operite rajčice i narežite ih, slanutak iz konzerve ili staklenke procijedite i operite, kao i tunu. Začinite s maslinovim uljem i dodajte malo soli te po želji i druge začine ili začinsko bilje. Ako volite možete dodati i masline.

Salata s kruškom, orahom i gorgonzola sirom

Ova kombinacija vas potiče da se prepustite rapsodiji slatko slanih okusa i zadovoljite svoje nepce.

Potrebni sastojci za dvije osobe:

  • 1 pakiranje miješane zelene salate ili salate po želji
  • 1 feta gorgozola sira
  • Nekoliko oraha
  • 2 kruške (Abata) ne prezrele
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • Vinski ocat
  • Sol i papar

Priprema:
Sve sastojke pripremiti, oprati i narezati, povezati i začiniti.

Salata s lećom i tikvicama

Obično leću koristimo za variva zimi, no ona može biti jedan od glavnih sastojaka obroka kojeg lako možete pripremiti i ponijeti na posao i u vrućim ljetnim danima.

Potrebni sastojci za 4 osobe:

  • ½ šalice zelene leće (cca 100 g)
  • 3 srednje tikvice
  • nekoliko listova mente
  • 2 avokada
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • Sok 3 limuna
  • 1 šaka sjemenki suncokreta

Priprema:
Za početak u proključalu vodu dodajte leću i kuhajte 10 minuta na laganijoj vatri dok ponovno ne proključa. Sveukupno kuhajte 30ak minuta dok se leća ne skuha, ali svakako pazite da se ne bi prekuhala. Procijedite leću i ostavite sa strane da se ohladi.
U međuvremenu, izrežite na jako tanke fete tikvice, izrežite avokado na kockice i dodajte isjeckanu mentu (isjeckati na krupnije).

Moglo bi vas zanimati i: Nutricionistica Martina Dadić ima 5 savjeta kako unaprijediti prehranu djece sportaša

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!