U našoj kulturi nije toliko uobičajeno nositi obrok na posao, no, s promjenama u životnom stilu koji postaje brži i sve ispunjeniji raznim obvezama, spremni obroci za posao mogu itekako biti u skladu s filozofijom sporijeg i održivijeg, ali i zdravijeg življenja.
Priprema obroka doma i nošenje na posao mogu biti i pravi pokazatelj odgovornosti i brige o sebi i vlastitom zdravlju.
Kada ponesemo obrok na posao na neki način potičemo sami sebe na to da obrok konzumiramo, a ne da ga preskočimo uz opravdanje da nismo stigli nigdje otići nešto kupiti ili da nismo imali mogućnosti izbora.
Također, imajući na umu da smo se potrudili, pripremili i ponijeli sa sobom hranu, lakše ćemo naći vrijeme za kvalitetno provođenje pauze između poslovnih zadataka i konzumirati obrok.
Važno je što jedemo, koliko i kako, ali je isto tako važno da obroke konzumiramo redovno kako bi naše tijelo i um održali homeostazu kojoj teže. Konkretnije i kako bi se hormoni gladi i sitosti na „ispravan“ način lučili i kako bi nam mozak jasno mogao „poslati“ poruku da je potrebno unijeti energiju, ali i zadovoljstvo, kroz hranu.
U nastavku donosimo tri recepta koja su jednostavna za pripremiti i ponijeti na posao i u ovim vrućim ljetnim danima.
Salata od tune, rajčica i slanutka
Jednostavno, a kompletno jelo koje ne iziskuje kuhanje već samo povezivanje namirnica.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
- 1 teglica ili konzerva već skuhanog slanutka
- 1 veće pakiranje konzerve tune „al naturale“
- 3 rajčice (zrelije)
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol
- Masline po želji
- Peršin ili bosiljak po želji
Priprema:
Operite rajčice i narežite ih, slanutak iz konzerve ili staklenke procijedite i operite, kao i tunu. Začinite s maslinovim uljem i dodajte malo soli te po želji i druge začine ili začinsko bilje. Ako volite možete dodati i masline.
Salata s kruškom, orahom i gorgonzola sirom
Ova kombinacija vas potiče da se prepustite rapsodiji slatko slanih okusa i zadovoljite svoje nepce.
Potrebni sastojci za dvije osobe:
- 1 pakiranje miješane zelene salate ili salate po želji
- 1 feta gorgozola sira
- Nekoliko oraha
- 2 kruške (Abata) ne prezrele
- 5 žlica maslinovog ulja
- Vinski ocat
- Sol i papar
Priprema:
Sve sastojke pripremiti, oprati i narezati, povezati i začiniti.
Salata s lećom i tikvicama
Obično leću koristimo za variva zimi, no ona može biti jedan od glavnih sastojaka obroka kojeg lako možete pripremiti i ponijeti na posao i u vrućim ljetnim danima.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
- ½ šalice zelene leće (cca 100 g)
- 3 srednje tikvice
- nekoliko listova mente
- 2 avokada
- 4 žlice maslinovog ulja
- Sok 3 limuna
- 1 šaka sjemenki suncokreta
Priprema:
Za početak u proključalu vodu dodajte leću i kuhajte 10 minuta na laganijoj vatri dok ponovno ne proključa. Sveukupno kuhajte 30ak minuta dok se leća ne skuha, ali svakako pazite da se ne bi prekuhala. Procijedite leću i ostavite sa strane da se ohladi.
U međuvremenu, izrežite na jako tanke fete tikvice, izrežite avokado na kockice i dodajte isjeckanu mentu (isjeckati na krupnije).
Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.
Foto: Pinterest, Pexels