Na Instagram profilu magistre nutricionizma, Petre Tonković pronašli smo recept za kruh bez žitarica. I to ne običan kruh, već kruh od leće.
Leća spada u mahunarke koje su bogate mineralima, vitaminima i vlaknima. Ukusna je, zasitna i može doprinijeti reguliranju osjećaja gladi i sitosti čime se smanjuje vjerojatnost od prevelike gladi, odnosno brzog jedenja i konzumiranja više hrane negoli je to potrebno.
Osim što je nutritivno bogata mahunarka i možete od nje izraditi kruh, leća može biti dobar odabir za izradu salate ili priloga te je dobra zamjena mesu.
U nastavku vas očekuje recept.
Sastojci:
150 g leće
50 ml vode
2 žlice maslinovog ulja
5 g praška za pecivo
2 žlice mljevenih lanenih sjemenki
1/2 žličice kurkume
prstohvat soli
Priprema:
Leću dobro isperite i ostavite u vodi minimalno 5 sati.
Potom je procijedite, dodajte 50 ml vode i izmiksajte sve u blenderu.
Smjesu stavite u posudu i dodajte ulje, mljevene lanene sjemenke, začine i prašak za pecivo.
Sve zajedno promiješajte i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Na stranicama Europskog vijeća za informacije o hrani (EUFIC), neprofitne organizacije usmjerene na potrošače, osnovane kako bi se znanost o hrani i zdravlju učinila dostupnijom javnosti i lakšom za razumijevanje, pronašli smo još korisnih informacija o ovoj namirnici koja se kao i druge mahunarke smatra održivim izborom. Za više informacija možete pogledati ovdje.
Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych., Petra Tonković, mag.nutr.
Foto: Pexels