Doručak u krevetu – Ovog vikenda se razmazite uz ova tri slatka recepta

by Anđela Sabranović

Doručak u krevetu je s razlogom posebno iskustvo. Naime, činjenica da smo odlučili ostati duže u krevetu kao da nam poručuje kako je vrijeme da se jednostavno opustimo bez bilo kakvih moranja koja nas prate u svakodnevici.
Tijekom radnog tjedna kada stalno negdje žurimo doručak u krevetu je posljednja stvar koju ćemo si priuštiti, ali zato je vikend idealan za nove rituale koji mogu uljepšati dan.

Iako volimo aktivno provoditi vikende nekad nam doista svima treba doza bezbrižnosti i opuštenosti koju sa sobom nosi jutro u krevetu uz omiljene časopise, knjige, kavu i ukusni obrok.

U nastavku imamo nekoliko prijedloga što doručkovati u ovim jutrima koja nas pozivaju da napokon usporimo i uživamo u početku dana.

Pohani kruh (French toast) iz pećnice

Sastojci:

  • 1/2 šalice cimet šećera
  • 4 jaja
  • 1 šalica punomasnog mlijeka ili slatkog vrhnja
  • 3/4 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 prstohvat soli
  • 12 kriški tosta ili kruha
  • kokosovo ulje, za rešetku od pećnice

Upute:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i premažite rešetku kokosovim uljem.
Pomiješajte cimet i šećer u maloj posudi i ostavite sa strane.
U plitkoj posudi umutite četiri jaja, vrhnje ili mlijeko, ekstrakt vanilije i sol.
Brzo umočite obje strane kruha u smjesu jaja/vrhnje i stavite na rešetku postavljenu u lim s obrubom. Jednu stranu pospite mješavinom cimeta i šećera.
Nakon što je pećnica zagrijana, stavite francuski tost (stranom s cimetom i šećerom prema dolje) i pecite 3 do 4 minute ili dok se na dnu ne stvori korica od šećera. Prije okretanja i ponavljanja pospite vrh cimet šećerom.
Tost možete ostaviti u toploj pećnici ako ne planirate odmah sve jesti.
Poslužite s maslacem, javorovim sirupom, šećerom u prahu i svježim bobičastim voćem.

Čokoladni smoothie bowl

Sastojci:

  • 3 datulje bez koštica
  • 1 srednja banana narezana (prethodno staviti u zamrzivač)
  • 1/2 avokada, narezanog na komadiće
  • 1/2 šalice bademovog mlijeka
  • 2 žlice kakaa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

Datulje potopite u vruću vodu 10 minuta te ocijedite.
U blenderu pomiješajte datulje, bananu, avokado, mlijeko, kakao prah, vaniliju i sol dok smjesa ne postane kremasta i glatka. Ako volite rjeđu teksturu, nastavite dodavati još mlijeka do željene konzistencije.
Dodajte bananu, granolu, kokos i borovnice. Po želji možete dodati i malo maslaca od lješnjaka.

“DUTCH BABY” palačinke

Sastojci:

  • 80 g brašna
  • 160 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 čajne žlice ekstrakta od vanilije
  • 1/4 čajne žlice soli
  • Maslac

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva
Izmiksajte jaja dok ne postanu pjenasta
Dodajte šećer, vaniliju, mlijeko, sol i brašno i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Stavite maslac u vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu da se rastopi.
Nakon što se maslac rastopio preko njega izlijte smjesu i pecite oko 20-tak minuta ili dok se ne napuhne i postane zlatno smeđe.
Poslužite vruće s preljevom po vašoj želji

Ako niste raspoloženi za zahtjevniju pripremu doručka, možete si jednostavno poslužiti “hotelski doručak” uz pecivo, maslac, džem, sir, voće, kavu i sok. Dobar tek i uživajte u vikendu!

Moglo bi vas zanimati i: Doručak koji ćete obožavati – Puding od avokada

Tekst: Anđela Sabranović

Recepti i foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!