Dr. Vlasta Miholić Marić nam je otkrila navike uz koje ćemo i tijekom zime zadržati zdravlje crijeva

by Dalia Žmegač-Kunić

Niske temperature u zimskoj sezoni, htjeli mi to ili ne, neminovno utječu na naše zdravlje i to ne isključivo u obliku prehlada i/ili sezonskih bolesti. Zdravstveni izazovi koje donose hladni dani mogu se manifestirati čak i s crijevima koja čine ključnu komponentu ljudskog probavnog sustava. Nedostatak tjelesne aktivnosti zimi može usporiti crijevnu peristaltiku što može naknadno voditi i mnogim probavnim problemima. Kako bi se održalo zdravlje crijeva, važno je držati se smjernica struke poput prakticiranja redovite uravnotežene i raznolike prehrane bogate vlaknima, voćem i povrćem ili adekvatnog unosa tekućine koju brojne osobe također zanemaruju ne znajući da ako nema očigledne žeđi kao ljeti, tijelo svejedno vapi za obilnom hidratacijom. Povećan stres zbog blagdana, radnih obaveza i nedostatka vitamina D može naštetiti imunološkom sustavu, a samim time imati i negativan utjecaj na crijevnu floru.

Kako bismo sve to pokušali izbjeći i ove zime maksimalno zaštitili organizam i opće zdravlje, obratili smo se dr. Vlasti Miholić Marić, specijalistici interne medicine i gastroenterologinji iz Zdravstvenog centra Novamed, koja nas je savjetovala oko dubljeg razumijevanja ove tematike i prilagodbi životnog stila u cilju očuvanja dobrobiti zdravlja crijeva.

Kako zimski uvjeti, uključujući niske temperature i manje sunčeve svjetlosti, mogu utjecati na gastrointestinalno zdravlje?

Zima je za neke lijep period godine, ali za većinu predstavlja kraće dane ispunjene hladnoćom, što dovodi do smanjenja potrebe za dnevnim aktivnostima, ostaje se u kući, poveća se unos hrane, a kod većine se krajem godine povećava i obim posla što zatim zahtjeva duži ostanak na radnom mjestu. Također, neadekvatna prehrana koja se nastavlja i kroz blagdanski period može rezultirati pogoršanjem gastrointestinalnog zdravlja.

Koje su najčešće tegobe s kojima se Vaši pacijenti susreću tijekom zimskih mjeseci?

Često se javlja osjećaj nadutosti, bolova u  želucu i trbuhu, povremeno poteškoće s pražnjenjem crijeva (zatvor), zatim problemi s hemeroidma i češća pojava enteroviroza. Kod osoba kod kojih od ranije postoje tegobe probavnog trakta, zima je period kada se tegobe pogoršavaju i zahtijevaju terapiju, a kod težih oblika bolesti i kontrolnu obradu.

Mogu li promjene u prehrambenim navikama pozitivno, odnosno negativno utjecati na gastrointestinalne probleme?

Promjena prehrambenih navika tj. uzimanje češćih manjih obroka s više povrća, uz pojačanu tjelesnu aktivnost, povećani unos tekućine i primjena probiotika, pridonose smanjenju gastrointestinalnih tegoba.

Može li se raspravljati o važnosti vitamina D za imunološki sustav i gastrointestinalno zdravlje tijekom zimskih mjeseci?

Poznato je da D vitamin uz poboljšanje ugradnje kalcija u kosti ima i utjecaj na imunološki sustav.

Zbog manjeg izlaganja suncu tijekom ljetnih mjeseci, a zimi više boravka u zatvorenom, vrlo često može biti prisutan manjak vitamina D što zatim dovodi do pada imunološkog sustava, a time i pogoršanja gastroenterološkog zdravlja. Preporuča se kontrolirati koncentracija D vitamina i kod sniženih vrijednosti supstitucija.

Kako se brinuti o gastrointestinalnom zdravlju djece tijekom zimskih mjeseci, s obzirom na njihovu sklonost respiratornim infekcijama i brojnim drugim sezonskim bolestima?

Tijekom zimskog perioda, kod djece su češći respiratorni infekti, stoga se provode terapije antibioticima, raznim vitaminskim pripravcima, konzumira se dosta slatkiša i slično. Sve to dovodi i do poteškoća s probavnim traktom. Kod nekih slučajeva to može biti u obliku zatvora, a kod nekih proljevaste stolice ili gubitka apetita. Zato preporučam raznoliku prehranu, sa što više povrća i voća, ograničiti slatkiše i što više boraviti na svježem zraku.

Možete li pružiti savjete o tome kako održavati ravnotežu između uživanja u zimskim radostima, uključujući hranu i zimske aktivnosti, bez ugrožavanja gastrointestinalnog zdravlja?

Zima je dio godine kada većina  boravi u zatvorenom, brzo dolazi noć, tmurni dani dovode do promjena raspoloženja pa i do depresije, počinje se konzumirati više nezdrave hrane što utječe na  zdravlje probavnog trakta. Preporuka je pripaziti na prehranu, smanjiti unos nezdravih namirnica, piti dosta tekućine tijekom dana, redovito provoditi tjelesnu aktivnost bez obzira na vremenske prilike, pa će i zimski dani biti radosniji, ugodniji i zdraviji.

Moglo bi vas zanimati i: Koja je to najbolja i najlošija hrana za crijeva?

Razgovarala: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!