energetske-pločice-slowliving

Energetske pločice možete napraviti i sami

by Anđela Sabranović

Energetske pločice. Samo izgovaranje toga već vam podiže razinu energije u organizmu, zar ne? No, dobro, pretjerujemo. Ali činjenica je da se, kad pojedete tu malu energetsku bombu, osjećate bolje.

Iako vam se ponekad čini kako je takve pločice jedino moguće napraviti industrijski i da energetske pločice nikad ne mogu biti tako dobre u domaćoj radinosti – u krivu ste. Domaće pločice mogu biti itekako fine, itekako učinkovite, a ono što je najvažnije – zdrave.

Donosimo neke recepte koje možete isprobati kod kuće, a ponijeti iz možete na posao, na planinarenje, poslati klincima u školu…

Energetske pločice od sušenog voća

Sastojci:

  • 1/4 šalice kvinoje, isprane
  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 10 datulja
  • 3 žlica kokosovog ulja
  • 2/3 šalice maslaca od badema
  • 3 žlice whey proteina
  • 2 žlice kokosova brašna (ribanog kokosa)
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Upute:

Pripremite kvinoju prema uputama na pakiranju i prebacite ju u veliku zdjelu, te pustite da se ohladi.

U blender stavite datulje, kokosovo ulje, maslac od badema, proteinski prah i vaniliju. Miksajte dok se sve ne spoji. Dodajte kokos i chia sjemenke, te ponovno miksajte. Na kraju dodajte zobene pahuljice i kvinoju, te miksajte dok se sve ne spoji.

Posudu za pečenje od cca 20 cm obložite papirom za pečenje. Smjesu utisnite u posudu, pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena. Kad smatrate da je dovoljno rashlađeno, izvadite uz pomoć papira iz posude, te nožem izrežite na pločice.

Čuvajte u hladnjaku.

Pločice od sjemenki

Sastojci:

  • 135g lješnjaka
  • 135g badema
  • 50g sucokretovih sjemenki
  • 70g zobenih pahuljica
  • 5 datulja, namočenih
  • 70g brazilskih oraha
  • 55g bundevinih sjemenki
  • 55g sezama
  • 2 žlice tahini paste
  • 2 žlice ekspandirane kvinoje
  • 3 žlice kokosova ulja
  • 3 žlice meda
  • 2 žlice maca praha
  • 90g goji bobica

Upute:

Uključite pećnicu na 100C. lješnjake i bademe stavite u pećnicu na dvije minute, te na pola dodajte sjemenke suncokreta.

Zobene pahuljice, datulje, orašide i sjemenke izradite u blenderu. U zdjeli spojite s ostalim sastojcima. Miješajte ručno, a zatim utisnite u pravokutnu posuduili pladanj. Rashladite u hladnjaku najmanje sat vremena.

Moglo bi vas zanimati i: Zapečena zobena kaša

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!