Foccacia recept: Jamie Oliver na talijansku pogaču dodaje ova tri nadjeva

by Anđela Sabranović

Talijanska pogača foccacia se savršeno slaže s finim vinima, sirevima, pršutima, maslinama i rajčicama što je čini nezaobilaznim dijelom ljetnih druženja. Kada upišete pojmove foccacia recept pronaći ćete mnoštvo različitih verzija. Ipak, jedna je posebna te smo je odlučili isprobati. Naime, Jamie Oliver je osmislio foccaciu koja je posebna po tome što ima tri okusa i savršenu teksturu. Recept vas očekuje u nastavku

Foccacia recept

Sastojci

Tijesto:

400 g mekog brašna
100 g oštrog bijelog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1⁄2 žlice šećera
300 ml mlake vode
maslinovo ulje

Preljev od bosiljka i cherry rajčica

1 vezica svježeg bosiljka (30 g )
1 velika šaka zrelih cherry rajčica
bijeli vinski ocat
2 češnja češnjaka

Preljev od tri vrste sira i ružmarina

30 g Taleggio sira
Mali komad kozjeg sira
Parmezan sir
1 grančica svježeg ružmarina

Preljev od luka

2 glavice crvenog luka
nekoliko grančica svježeg timijana
Aceto balsamico

Priprema:

Stavite brašno i 1⁄2 žlice morske soli u veliku zdjelu i napravite udubinu u sredini. U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer, te promiješajte vilicom. Ostavite tako nekoliko minuta i kada se počne pjeniti polako dodajte u udubinu brašna, usput miješajući vilicom.
Čim se svi sastojci sjedine, što može potrajati oko minutu, snažno mijesite oko 5 minuta dok ne dobijete glatko, elastično i mekano tijesto.
Lagano nauljite veliku zdjelu s malo maslinovog ulja i prebacite tijesto u zdjelu. Pospite s malo dodatnog brašna, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 30 minuta dok se ne udvostruči.
Dok se tijesto diže, zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i pripremite nadjeve.
Za preljev od luka sitno narežite luk i dodajte listiće timijana. Na 2 žlice maslinova ulja na laganoj vatri pržite luk i timjan oko 5 minuta. Dodajte 6 žlica Aceto balsamica, reducirajte minutu-dvije pa ostavite da se ohladi.

Za preljev od bosiljka i cherry rajčice grubo nasjeckajte listove bosiljka, a rajčice prepolovite. Stavite bosiljak i rajčice u zdjelu i začinite morskom soli i crnim paprom, malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i malom kapljicom bijelog vinskog octa. Ogulite i narežite češnjak te umiješajte u zdjelu.

Čim se tijesto digne oblikujte ga, a zatim ga stavite na lim za pečenje i raširite tako da pokrije pleh. Prstima snažno oblikujte udubljenja u tijestu.

Stavite nadjev od luka na jednu trećinu tijesta, nadjev od rajčice na drugu trećinu.

Za preljev od tri vrste sira i ružmarina, jednostavno pomiješajte tri vrste sira i nanesite na posljednju trećinu tijesta. Poslije dodajte ružmarin te maslinovo ulje i malo krupne morske soli.
Ostavite da se diže još 20 minuta, zatim pecite 20 minuta, dok ne porumene na vrhu i ne omekšaju u sredini.

Moglo bi vas zanimati: Mediteranska prehrana – put do zdravlja i uživanja u bogatstvu okusa

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Canva, Jamie Oliver

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!