Tanja Božić je novinarka. Jednom novinarka, zauvijek novinarka. No, spojila je još jedan poziv, onaj turističkog vodiča zbog čega nastaju putopisne priče. Autorica je bloga Gastrobajterica, članica FIJETa, interpretatorica baštine i – vječni znatiželjni putnik u lovu na nepoznate detalje.
Tanja će s nama povremeno podijeliti svoje priče, koje su uvijek zabavne, a uvijek otkrivaju neku novu činjenicu, neki novi zanimljivi podatak koji ostane utisnut u sjećanje bolje nego bilo koja školska lekcija. Za prvi put počastila nas je -palačinkama.
Svizac i palačinke
Na današnji dan, 2. veljače, iščekuje se pojavljivanje svisca koji bi nakon zimskog sna trebao ugledati svoju sjenu i nagovijestiti kraj zime. Skori…
Francuzi pak na današnji dan slave – La Chandeleur, kod nas poznat kao kandelora, dan – palačinki. To je katolički vjerski blagdan, koji se obilježava točno 40 dana nakon Božića. Ima porijeklo u pretkršćanskom slavlju, a označava simbolički pola puta do kraja zime.
La Chandeleur je mješavina tradicija, a simbolika palačinke i njenog okruglog oblika leži u tome da ona takva predstavlja sunce i krug života. Sam čin jedenja i dijeljenja palačinke vezuje se uz obilježavanje povijesne tradicije dijeljenja hrane siromašnima, što se tradicionalno radilo baš tada, 2. veljače.
Zabava uz palačinke
La Chandeleur i jedenje palačinki razvilo se u zabavu koju obilježava i čitav niz sitnica na koje Francuzi ne zaboravljaju. Nije stvar u tome da odete u restoran i naručite palačinke ili ih ispečete kod kuće. Ovisno o tome u kojem dijelu Francuske se nalazite, morate biti spremni na razne običaje.
Negdje će vam na vrh palačinke (motaju ih u trokut) staviti novčić dok se palačinka peče. Za sreću!
Drugdje pak trebate držati novčić na u desnoj ruci dok prevrćete palačinku lijevom rukom. Ako vam novčić ne padne, bit će to uspješna godina.
Inače, Francuzi drže kako bi palačinke trebalo jesti za večeru umjesto za doručak, a neki stariji običaji čak podrazumijevaju spremanje prve tako ispečene palačinke – u ladicu. Ideja je da se financijska sreća, koju ste ovako pridobili, zadrži u domu.
Uz slatke ili slane palačinki, tradicionalno se pije sok od jabuke.
Osim palačinki, Francuzi paze i na vremenske prilike. Naime, vjeruju da ako na La Chandeleur pada kiša, to znači još 40 dana pljuskova. S druge strane, vedar i sunčan dan znak je da je zima na izmaku.
Moglo bi vas zanimati i: Omiljeni obiteljski ritual vikendom
Tekst: Tanja Božić, Gastrobajterica