Znali smo da je interes za krafnama ove godine veliki, a dok smo krenuli istraživati i pričati s proizvođačima kao što je Anastasija iz Bekeraj craft pekarnice za prave gurmane, nismo bili svjesni da je u tolikim razmjerima.
Zašto je ova jednostavna poslastica od dizanog tijesta i pržena u ulju podignula toliku prašinu? Nećemo sezati u samu povijest krafne i kada je nastala, niti zadirati u mnoge njene varijacije kao što su fritule, uštipci, kroketi i slične slastice koje također karakterizira hrskavost izvana i mekoća iznutra, već ćemo se pozabaviti s trenutnom ponudom krafni. Krafne u modernim verzijama imaju toliko različitih i bogatih punjenja, preljeva, posipa i slično da dokazuju kako krafna danas doista uživa status slastice nove razine.
Zanimalo nas je koje se krafne rade od kiselog tzv. sourdough tijesta, ima li među njima veganskih ili bezglutenskih jer ne treba zanemariti niti ovaj dio potrošača, te ističu li se neke po još nečemu kao npr. rimske krafne. U nastavku vam donosimo popis krafni za svačiji ukus jer smo sve pronašli. Možda ćemo tako nekome skratiti vrijeme u traženju krafni jer treba uzeti u obzir i da na nekim mjesta već polako izlaze iz ponude s obzirom na to da im je sezona krafni uskoro gotova. Tako iz Magnolia slastica poručuju da je sezona krafni kod njih gotova s obzirom na to da su im već tri tjedna u ponudi. Dok, neka popularna mjesta nemaju krafne uopće u ponudi kao što je Korica, Katin kruh bez glutena ili BoogieLab.
Pa ipak možda je utješno za sve vas koji niste uspjeli uhvatiti svoju krafnu, ili krafne barem u količini u kojoj ste htjeli, to što puno proizvođača radi krafne i tijekom godine. Uz ovu malu slatku utjehu, svakako provjerite u nastavku ponudu krafni za svačiji ukus.
SOURDOUGH KRAFNE
Tajna savršenih krafni s potpisom food blogerice Janje Benić Janjolinke, kažu iz Proof33, nije toliko tajna jer je njihov recept odavno javan. Kažu da ih generalno prodaju utorkom i subotom, ali kako je trenutno veliki interes za krafnama, možete ih pronaći i ponedjeljkom (barem tijekom veljače). Ove krafne se rade na temelju dugotrajnog procesa izrade (otprilike 48 sati) što je karakteristično za sourdough tijesto, pa svakako valja biti strpljiv i „pričekati red“ za isprobati krafnu iz Proof33.
Trenutno imaju u ponudi krafne s ovim punjenima:
Marelica 1,80€
Vanilija 2,00€
Čokolada 2,20€
Jagoda 2,20€
Bijela čokolada 2,20€
Lješnjak 2,60€
Mango/marakuja/vanilija 2,60€
Cheesecake/šumsko voće 2,60€
Limun/vanilija/papar 2,70€
Apple Jack Daniel’s 2,70€
Popularne mini krafne (30-gramske) rade isključivo za evente i nemaju ih inače u slobodnoj prodaji.
Kupnja je moguća u trgovini Proof33, a moguće je naručivanje i putem platformi Wolt i Bolt Food. Krafne imaju u ponudi kroz cijelu godinu.
Sve krafne iz Bekeraja se rade ručno sa sourdough tijestom (hladna fermentacija 24-48 sati), slatkim starterom i finim maslacem što im daje onaj starinski okus po čemu su i poznati. U sastavu nemaju sastojke poput svinjske masti ili želatine pa bi se moglo reći da su podobne i za vegetarijance.
Punjenja rade sami, a od velikog izbora nabrojali su okuse Nutella, Oreo, džem od marelice s komadićima marelice, malina s komadićima čokolade, jagoda s komadićima jagode, Ferrero, Bueno, pistacija, crunchy karamela, 5 vrste cheesecake okusa (višnja, malina, limun i naranča, Oreo) i mango.
Cijena krafni svih okusa je 2,4 € po komadu.
Krafne svih navedenih okusa imaju u ponudi većinu godine, osim tijekom ljeta kada su im dostupni samo klasični okusi. Možete ih kupiti u trgovini na adresi ulica Grge Tuškana 24 ili putem dostavnih servisa kao što je Wolt (tada je cijena krafne 2,80 €). Moguća je narudžba krafni u većoj količini s obzirom na to da i inače imaju puno kupaca koje čine tvrtke i koje naručuju veće količine.
DONUTI
Crofna donut bar je jedini u Zagrebu specijaliziran samo za krafne i donute. Osim standardnog oblika krafni, imaju i one s rupom u sredini tzv. donute. U ponudi je i veliki izbor punjenja kao što je Nutella, bijela čokolada, karamela, krema od burbon vanilije, pistacija, gold krema koja je spoj bijele čokolade i slane karamele, šumsko voće i višnja.
Ove krafne su naravno dostupne tijekom cijele godine, a sezonski se mogu pronaći i neki drugi oblici poput mini donuta ili dontula (fritule s tijestom od donuta) koje su imali na Adventu.
Također rade personalizirane krafne po narudžbi sa željama i dekoracijama na kupčev izbor pa su tako imali Valentinovo box s krafnama na kojima su inicijali voljene osobe, međutim više se ne može naručiti.
Cijena krafne se kreće između 2,65 € i 3,50 €.
Kupnja je moguća u Crofna donut baru svaki dan od 10 do 22 sata, a moguće je naručivanje putem platformi Wolt, Glovo i Bolt Food.
U Špatuli ćete pronaći krafne standardnog oblika i donute. Kreme i paste za punjenja se rade u kućnoj izradi, nabavljajući pri tome sirovu pistaciju, lješnjake i voće koje obrađuju po Špatulinim standardima. Tijesto fermentira dva dana u hladnjaku kako bi se okusi u potpunosti proželi, te koriste mlaćenicu jer doprinosi mekoći krafni.
Donuti su znatno veći od krafni te su bogato punjeni kremama u dvije verzije. Pistacija verzija koja im je već nekoliko sezona najpopularnija slastica punjena je kremom od limete, domaćim umakom od borovnica te glazirana kremom i posipom od pistacije, dok je lješnjak verzija donuta punjena kremom od lješnjaka, karamelom od lješnjaka i na kraju glazirana i posipana lješnjakom.
Od punjena za krafne može se birati između lješnjaka, pistacija, vanilije, domaćeg džema od marelice i kombinacija vanilije i marelice.
Cijena donuta je 4,25 €, a krafni 2 € za vaniliju i marelicu, te 2,5 € za lješnjak i pistaciju.
Donuti i krafne se mogu naručiti unaprijed kako biste bili sigurni da neće ponestati te preuzeti svaki dan od ponedjeljak do subote unutar radnog vremena od 13 do 20 sati.
RIMSKE KRAFNE
Noel Bread & Deli smo isprva kontaktirali jer znamo za njihove maritozze tzv. rimske krafne odnosno slatka talijanska peciva za zaljubljene, što ih pomalo izdvaja iz ponude standardnih krafni. Rade se od slatkog brioš peciva a punjene su osvježavajućom kremom na bazi sirupa i home-made džema od naranče te svilenkaste kreme od bijele čokolade s dodatkom cvijeta naranče. Međutim, rekli su da se maritozze vraćaju u redovnu ponudu od ožujka dok tijekom veljače imaju standardne krafne u dvije verzije.
Krafne rade po svojoj recepturi koja rezultira laganom i prozračnom strukturom te sama krafna nije masna. Punjenja za kreme također radi sami, a među njima se nalazi verzija od čokolade i kreme od lješnjaka te verzija od vanilije s rumom i džemom od brusnice.
Cijena krafne je 2,4 €.
Dobra je vijest što će krafne biti u redovnoj ponudi tijekom cijele godine samo će se okusi punjenja mijenjati sezonski, stoga požurite jer već početkom ožujka dolaze novi okusi.
Osim na lokaciji Popa Dukljanina 1, krafne se mogu naručiti putem Wolt dostavnog servisa.
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Noel Bread & Deli, Špatula, Crofna, Gluten bio, Bekeraj, Proof33