Goji bobice: jako zdrave za imunitet i odlične kao međuobrok

by Dalida Tomek

Goji bobice, poznate i pod nazivom vučje bobice, tradicionalno se koriste Kini otkuda i potječu. Ovo voće posebno crvene boje i duguljastog oblika zdravo je i puno antioksidansa, a uz to je i vrlo ukusno. Otkrivamo zašto biste već danas trebali posegnuti za goji bobicama i ponijeti ih na posao kao međuobrok.

Po čemu su posebne goji bobice?

Goji bobice karakterizira njihova posebna crvena boja i njihov slatkasti okus. Mogu se konzumirati sirove, a moguće ih je i piti u obliku sokova i čajeva. S obzirom na to da se dugi niz godina koriste u tradicionalnoj medicini ubrajaju se u namirnice koje usporavaju znakove starenja, jačaju jetru, pluća i bubrege te održavaju zdravlje očiju. Posebne su i po tome što štite kožu od UV zračenja.

Zdrave su i sadrže antioksidanse koji štite srce i krvne žile, snižavaju razinu kolesterola, a osim toga sprječavaju nagomilavanje slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju starenje. Posebno su bogate karotenoidima među kojima se osobito istuče beta karoten koji je jedan od glavnih saveznika lijepe kože. Od ostalih bobica izdvajaju se i po tomu što sadrže 11 esencijalnih aminokiselina. Osim toga, one su jako dobar izvor proteina.

Koje su njihove zdravstvene prednosti?

  1. Jačaju imunitet

Njihovo korištenje u tradicionalnoj medicini posebno je rezervirani za jačanje imuniteta kao i sprječavanje bolesti i infekcija. Svakodnevna konzumacija soka od goji bobica utječe na bolji imunitet kao i općenito bolje zdravstveno stanje i raspoloženje.

  1. Usporavaju starenje

Već smo spomenuli da se ove bobice bogate antioksidansima, a ti antioksidansi uspješno pomažu u borbi protiv starenja. Neka od istraživanja pokazuju da redovita konzumacija goji bobica može odgoditi proces starenja, dok je izbor prehrane bogate antioksidansima odličan saveznik u borbi protiv znakova starenja.

  1. Veća razina energije

Osobe koje redovito vježbaju i pri tome konzumiraju goji bobice osjećaju se sretnije i zadovoljnije te imaju više energije.

  1. Hranjive su

Njihova nutritivna vrijednost razlikuje se s obzirom na to u kojemu obliku ih konzumiramo. Četvrtina šalice goji bobica sadrži 70 kalorija, a najviše su bogate vitaminima A, B2, C, bakrom, selenom, kalijem, cinkom, proteinima i vlaknima. Međutim, moramo imati na umu da je četvrtina šalice ovih bobica previše vitamina A te da može doći do hipervitaminoze na što je potrebno posebno paziti.

  1. Poboljšavaju probavu

Ove bobice su bogate dijetalnim vlaknima koja su zaslužna za bolji rad crijeva te na taj način poboljšavaju probavu. S obzirom na to možemo ih smatrati i jednim od saveznika u procesu mršavljenja.

 

Kako ih konzumirati, a tko bi ih trebao izbjegavati?

Goji bobice najčešće se konzumiraju u sušenom obliku, a kao takve moguće ih je koristiti same kao međuobrok ili ih dodati u jutarnje žitarice. Također se mogu dodavati u kolače, muffine, browniese, ali i u kruh, umake i smoothie. Važno je imati na umu da je njihova dnevna količina ograničena pa je preporučena dnevna doza ovih bobica iznosi od 10 do 30 grama.

Osobe koje imaju alergiju na neke vrste voća trebale bi prije konzumacije goji bobica biti sigurne da nije riječ i o ovome voću. Oni koji piju lijekove za visok krvni talk te imaju dijabetes trebale bi se prije konzumacije svakako savjetovati s liječnikom. Uz to, ove bobice sadržavaju i betain koji može naštetiti fetusu pa bi ih trudnice trebale izbjegavati.

Moglo bi vas zanimati: Zašto ovoga proljeća odabrati zeleni smoothie: donosimo 5 recepata koje morate probati!

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!