Za sve one kojima je hladno, dobra vijest je da postoje prehrambene namirnice koje povećavaju tjelesnu toplinu. Ustvari, u prohladnim danima prirodno je da osjećamo hladnoću iznutra jer se razine metabolizma usporavaju kako bi se sačuvala energija i temperatura tijela. Dobra vijest je da određena hrana može ugrijati organizam, ali i prirodno štititi od zdravstvenih problema. Njihove dobrobiti su poboljšanje imuniteta, mentalnih sposobnosti, pa čak i raspoloženja.
Mnoge opcije namirnica poput kurkume, zelenog povrća, suhog voća i cjelovitih žitarica mogu vas grijati tijekom hladnijih dana. Osim toga, ove su namirnice bogate antioksidansima i protuupalnim svojstvima, potiču dugovječnost i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Dokazano je i da ljuta hrana, osim što zagrijava tijelo, luči kemikaliju pod nazivom endorfin koja uzrokuje dobro raspoloženje. Sve te namirnice štite vas od infekcija poput prehlade i podržavaju vaš probavni sustav i funkcioniranje metabolizma.
Orašasti plodovi
Svu orašasti plodovi i sjemenke, kao i sve što se pravi od njih podiže temperaturu tijela. Osim što sadrže ogromnu količinu energije, također obiluju vitaminima, mineralima i omega 3 kiselinama. Bademi, orasi, indijski oraščići, pistacije, sezam i sjemenke suncokreta čine dobar izvor energije, ali i ujedno održavaju toplinu tijela.
Korjenasti plodovi
Korjenasto povrće ima korijen koji raste ispod zemlje, dok su jestivo lišće i stabljika izvan zemlje. Upravo korjenasti plodovi koji rastu sporije obično zagrijavaju organizam za razliku od onog koje raste brže. Pa tako u zimsku hranu možemo uvrstiti korjenaste plodove poput peršina, celera, mrkve ili hrena koji je dodatno radi svoje ljutine dobar antiseptik, čisti dišne puteve i pomaže probavi te obiluje vitaminom C.
Gomoljasti plodovi
Gomoljasti plodovi kao što su bijeli luk i repa također pomažu pri niskim temperaturama, a među njih spadaju i krumpir, gljive i grah. Grah jako dugo zadržava toplinu i bogat je bjelančevinama, dok gljive potiču proizvodnju krvnih zrnaca, te su se pokazale poprilično ljekovitima.
Začini koji dobro zagrijavaju
Među začine koji dobro zagrijavaju, a dodaju se u jela ili čaj, koji sam po sebi zagrijava organizam, spadaju: cimet (poboljšava probavu, cirkulaciju i antiseptik je), chilli (poboljšava detoksikaciju tijela i obiluje vitaminom C), papar (dobar antiseptik i antioksidans).
Češnjak, koji je srodan luku, poriluku i vlascu, ima antibakterijska i antivirusna svojstva.
Suho voće
Suho voće jedna je od najboljih namirnica za zimu jer je bogato hranjivim tvarima, dijetalnim vlaknima, vitaminima itd. Suho voće kao što su marelice, suhe smokve i datulje griju i jačaju imunitet u borbi protiv bolesti i toplina.
Jaja i piletina
Svakodnevno jedenje jednog jajeta pomaže vam da se ugrijete tijekom zime i daje prijeko potrebnu energiju za obavljanje svakodnevnih zadataka. Štoviše, meso i jaja najbolja su prehrana za ne vegetarijance kako bi zagrijali organizam. Ovo su ujedno najbolji izvori željeza i proteina.
Cjelovite žitarice
Mnogo opcija poput zobi, kvinoje, ječma i smeđe riže, koje su bogate vlaknima i ugljikohidratima, daju energiju i pomažu održavati toplinu tijela. Zdjelica zobenih pahuljica ujutro najbolji je način da počnete energizirano jutro, a to također pomaže u kontroli težine i osigurava potrebnu energiju za cijeli dan.
Ne zaboravite i na redovite zdravstvene preglede jer oni su ključ zaštite u hladnijem periodu godine
Hladno vrijeme može prekinuti svakodnevnu rutinu vježbanja, mogli biste se osjećati ljenije ili pak pretjerati s unosom hrane. Sve ove nezdrave navike ne idu ruku pod ruku sa zdravljem. Stoga su zdravstveni pregledi važni kako biste preuzeli kontrolu nad svojim. Dodajte zdravu prehranu, zdravi stil života i navike kako biste bili zdravi tijekom cijele godine.
Moglo bi vas zanimati i: Muči li vas zimski umor?
Tekst: Petra Šafranko
Foto: Unsplash