Princes krafne su desert koji nas u trenutku vrati u najsretnije dane djetinjstva kada smo bezbrižno uživali u neopisivo ukusnoj kremi od vanilije i tijestu sa šećerom u prahu. Ovaj desert je danas pomalo i zanemaren jer malo tko ima vremena posvetiti se pripremi kakvu zahtijevaju omiljene Princes krafne.
Zanimljivo je kako gotovo svi deserti iz našeg djetinjstva doista traže više pažnje i vremena što je samo jedan od podsjetnika koliko se sporije živjelo, ali više uživalo…
Možda se ne možemo vratiti u to slatko doba, ali okusi i mirisi su najbolje sredstvo vraćanja uspomena pa ovog vikenda ili za blagdane možete napraviti još bolju verziju Princes krafni, onu hrskavu.
Odličan recept smo pronašli na Instagram profilu iza kojeg stoji Anka Slišković. Potražite ga u nastavku.
Recept za hrskave princes krafne (cnoux au craquelin)
Sastojci za Craquelin sloj
60 g maslaca sobne temperature
80 g šećera
80 g brašna
Kuhano tijesto (Choux pastry)
125 ml vode
50 g maslaca
1 žličica šećera
1 prstohvat soli
75 g brašna
2 jaja
Krema
7 dl mlijeka
1 vrećica pudinga burbon vaniliba
9 žlica šećera
2 cijela jaja
3 žlice brašna
100 g maslaca
Craquelin sloj
Sve sastojke izmiješati da se dobije kompaktno tijesto.
Tijesto pobrašniti pa razvaljati između dva papira za pečenje. Vaditi krugove promjera 5 cm, debljine 2 mm. Krugove tijesta staviti na tacnu obloženu papirom za pečenje. Spremiti u zamrzivač dok se ne napravi tijesto za krafnice (choux pastry).
Kuhano tijesto (Chox pastry)
Uzavreti vodu, maslac, šećer i sol. Maknuti s vatre, dodati brašno sve odjednom i dobro ujednačiti. Vratiti na vatru i kuhati stalno miješajući dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Prohladiti 1-2 minute pa umješati jedno po jedno jaje. Napuniti slastičarsku vrećicu i istisnuti male kuglice na papir za pečenje, dovoljno razmaknute jer će se napuhnuti (kuglice veličine manje šjive).
Na svaku kuglicu staviti kolut tijesta iz zamrzivača.
Krema
Pomiješajte sve sastojke osim maslaca.
Skuhati sve kao puding i na kraju u njega dodati maslaca.
Kada se ohladi dodavati polako vrhnje i miksati do željene gustoće.
Napomena: Promjer koluta tijesta treba biti malo veći od promjera kuglice tijesta, kako bi je pri pečenju prekrio sa svih strana.
Peći 35-40 minuta na 180°C ili dok krafnice ne dobiju zlatno smeđu boju. Dok se peku, NIPOŠTO NE OTVARATI VRATA PEĆNICE.
Uživajte!
Moglo bi vas zanimati i: Isprobali smo ovaj recept za cimet rolice i oduševljeni smo!
Tekst: Anđela Sabranović
Recept i Foto: Anka Slišković