954
Mladi luk je namirnica kojoj se mnogi raduju, ali nažalost često ga jedemo samo u salati, a pruža nam brojne mogućnosti pa nas je ovaj put oduševio recept magistre nutricionizma, Ive Finderle koja je osmislila kukuruzne muffine s mladim lukom koji su odličan obrok za doručak, ali i za večeru.
Muffine inače volimo jer su jednostavni za pripremu, ne oduzimaju puno vremena za pripremu, a opet su jako ukusni.
U nastavku vas očekuje recept.
Recept za slane kukuruzne muffine s mladim lukom
– za 12-ak komada –
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 100 g (8 žlica) maslinovog ulja
- 150 g tekućeg jogurta ili kefira
- 50 g (1/2 dcL) mlijeka
- 100 g pšeničnog brašna
- 120 g kukuruznog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 pošteni prstohvat soli
- 5 komada mladog luka
- 100 g čvršćeg feta sira
- 2 žlice instant palente
PRIPREMA:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U jednoj posudi pomiješajte integralno pirovo brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i sol. U šalici pomiješajte mlijeko i jogurt.
- Razradite pjenasto jaja s mikserom pa im dodajte žlicu po žlicu maslinovog ulja. Na kraju dodajte mješavinu jogurta i mlijeka te sjedinite mikserom.
- Na kraju lagano ručno umijesite suhe sastojke.
- Narežite mladi luk na kolutiće te ga ubacite u smjesu. Feta sir namrvite rukama direktno u smjesu. Pomiješajte ručno tek toliko da se sastojci sjedine.
- U pleh za muffine stavite košarice za muffine te svaku napunite sa smjesom skoro do ruba te pospite s malo instant palente.
- Muffine pecite 20-25 minuta. Pećnicu nemojte otvarati prvih 15-ak minuta da vam se muffini ne „ispuhnu“ i „padnu“, ali pred kraj pečenja provjerite čačkalicom da li je pečeno. Ako vam čačkalica izađe suha, muffini su gotovi; ako vam na čačkalici ostane smjese, pustite još par minuta. Nemojte ih prepeći jer se tako presuše.
Uživajte u svom doručku ili večeri uz ove sočne kukuruzne muffine s mladim lukom. Dobar tek!
Recept: Iva Finderle, mag.nutr
Foto: @ivafi_healthylittletooth, privatna arhiva