Imamo pet ideja za jesenske obroke

by Anđela Sabranović

Kulinarskim pothvatima koje možete isprobati tijekom jesenskih dana kao da nema kraja. Jesen u nama budi volju za degustacijom brojnih sezonskih namirnica koje, osim što primamljivo izgledaju, obiluju nutrijentima potrebnima za osnaživanje imuniteta. Kako bismo vas potaknuli na kreativnost u kuhinji, donosimo ideje jesenskih obroka koje ne biste smjeli zaobići ovih dana.

RAGU S JUNETINOM I VRGANJIMA

Za vrganj se kaže da je kralj među gljivama jer istovremeno ima jedinstveni, božanstven okus i vrlo visoku hranjivu vrijednost. Naime, vrganji obiluju proteinima, a sadrže vrlo malo masti i imaju vrlo malo kalorija. Njihova specifičnost je i u tome što sadrže antioksidanse i ergosterol, molekulu koja se pretvara u vitamin D, a svi znamo koliko žudimo za njime tijekom hladnijih dana bez sunca. Vrganji će gotovo svakom vašem jelu dodati specifičnu eksploziju okusa i brojne nutrijente uz koje će vaš imunitet biti snažniji. Ako si date truda, s njima možete spojiti neku domaću tjesteninu i skuhati ragu s junetinom. Sve to zajedno dat će kulinarski rezultat za prste polizati.

KREM JUHA OD BUNDEVE

Budući da je bundeva kraljica jeseni kada su plodovi zemlje u pitanju, zašto ne biste isprobali domaću gustu juhu od bundeve? Važno je samo prije kuhanja dobro očistiti bundevu od koštica i narezati ju na kockice, a zatim ju skuhajte uz luk i začine po želji. Kada omekša, dodajte malo skuhanog krumpira i sve zajedno usitnite štapnim mikserom. Vode dodajte po želji, ovisi o željenoj gustoći juhe. I ne zaboravite posjetiti Bučijadu, manifestaciju koja slavi bundevu na svakom koraku!

RIŽOTO S TIKVICAMA

Dobar rižoto nikada ne dosadi, osobito onaj kojeg obogatimo s brojnim povrćem. Ako još niste, ove jeseni ga napravite s tikvicama koje su izvrsne za doprinos kardiovaskularnom zdravlju, kao i dobrom funkcioniranju probavnog sustava. Također, samo jedna šalica narezanih tikvica donijet će vam obilje vitamina C, B i antioksidansa. Zato, ne čekajte – ovo je jelo gotovo za taj čas!

VARIVO OD KELJA

Iako mnogi nisu ljubitelji variva, činjenica je da varivo ujesen dođe kao melem na dušu, što zbog bogatstva okusa, što zbog zdravlja. Kada se odlučite na spravljanje novog variva, predlažemo da prednost date kelju jer on pripada najzdravijim namirnicama svijeta. Osim što jača imunitet, kelj sudjeluje u jačanju kostiju, smanjuje rizik od dijabetesa i raka, utječe na otklanjanje upala u organizmu i zbog brojnih vitamina doprinosi zdravlju cjelokupnog organizma.

ŠTRUDLA OD JABUKE

Složit ćete se s nama, miris jeseni najbolje odgovara mirisu jabuka. Upravo zato, jabuke su idealan način kako da svoj dom obogatite eksplozijom mirisa i okusa koji donose pravo jesensko uzbuđenje. Narežite jabuke i naribajte ih, a onda poslažite na kore za štrudlu. Dodajte šećer i cimet po vašoj želji i pripremite u lim za pečenje. Za otprilike pola sata, vaš desert iz snova je spreman. Živjela jesen!

Sva predložena jela su i dosta popularna pa ćete recepte jednostavno pronaći na Internetu. Uživajte u jesenskom kulinarskom vikendu!

Moglo bi vas zanimati i: Recepti za tjedan pred nama

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!