Imamo prijedlog za ručak: Pastirska pita na veganski način

by Petra Šafranko

Pastirska pita, poznata i kao Shepherd’s Pie, jedno je od onih jela koja donose utjehu i toplinu u hladnim danima. Ova tradicionalna delicija britanskog porijekla savršen je spoj sočnog mesnog nadjeva i kremastog pire krumpira, a jednostavnost pripreme čini ju idealnim izborom za obiteljski ručak ili večeru. Matei Negovetić s Instagram profila “plantbasedfulloftaste” napravio je ovo tradicionalno jelo na veganski način, koristeći tofu kao glavnu namirnicu.

Matei Negovetić je food bloger poznat po svojim edukativnim objava na Instagramu u sklopu kojih donosi i mnoge savjete i trikove što se tiče korištenja namirnica, kako ih, zašto i na koji način kombinirati, funkcije određenih namirnica u kuhanju i slično. Tako možete naučiti koja je uloga soli u dizanim tijestima, koristiti li chia sjemenke ili mljeveni lan za postizanje gustoće, te koje su druge namirnice dobre kao veganska zamjena za jaja, što može zamijeniti indijske oraščiće u sirovim desertima i još puno toga. Matei je sve sabrao u PDF kuharici „Vodič za veganske deserte“ koju možete naručiti putem njegovog Instagram profila.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Matei Negovetić (@plantbasedfulloftaste)

A sada se bacamo na recept.  

Sastojci za Pastirsku pitu

Za nadjev:

  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 mrkve, nasjeckane
  • 1 poriluk, sitno sjeckan
  • Nekoliko gljiva (šampinjona), narezanih
  • 1 kg Annapurna svježeg tofua
  • Malo Annapurna dimljenog tofua (po želji)
  • Sol i papar po ukusu
  • Začini: crvena paprika, miks suhih začina.

Za pire krumpir:

  • 700 g krumpira
  • Ostalo može po izboru: malo biljnog mlijeka ili veganskog maslaca za postizanje bolje teksture pire krumpira
  • Sol i papar po ukusu

Priprema Pastirske pite

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Matei Negovetić (@plantbasedfulloftaste)

  1. Pripremite nadjev i krumpir – Narežite povrće – prvo luk, zatim mrkvu i poriluk, nakon toga gljive i prodinstajte na malo maslinovog ulja.
  2. Ogulite krumpir, narežite na manje kocke i stavite kuhati krumpir u slanu vodu minimalno pola sata dok ne bude mekan.
  3. Pripremite tofu – Svježi tofu usitnite s rukama na manje komadiće, a dimljeni tofu naribajte te sve zajedno stavite u jednu zdjelicu. 
  4. Spojite pripremljeni tofu s dinstanim povrćem, dodajte sve začine, prodinstajte još kratko i maknite s vatre.
  5. Pripremite pire krumpir: Skuhane krumpire ocijedite i zgnječite uz dodatak maslaca, mlijeka, soli i papra (po želji).
  6. Slaganje i pečenje: Pećnicu zagrijte na 220°C. U tepsiju stavite na dno malo ulja, zatim prvi sloj pire krumpira koji možete izravnati špatulom. Nakon toga posložite ravnomjerno nadjev od povrća i tofua te poravnajte. Na kraju stavite gornji sloj pire krumpira. Po želji, vilicom ili špatulom napravite lagane brazde po površini kako bi se stvorila hrskava korica.
  7. Pitu pecite 25-30 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
  8. Poslužite toplo i uživajte u ovom klasičnom zasitnom jelu!

Moglo bi vas zanimati i: Jednostavna i ukusna pita od trešanja – ili drugog vama omiljenog voća.

Tekst: Petra Šafranko, Matei Negovetić

Foto: Pexels, Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!