Pastirska pita, poznata i kao Shepherd’s Pie, jedno je od onih jela koja donose utjehu i toplinu u hladnim danima. Ova tradicionalna delicija britanskog porijekla savršen je spoj sočnog mesnog nadjeva i kremastog pire krumpira, a jednostavnost pripreme čini ju idealnim izborom za obiteljski ručak ili večeru. Matei Negovetić s Instagram profila “plantbasedfulloftaste” napravio je ovo tradicionalno jelo na veganski način, koristeći tofu kao glavnu namirnicu.
Matei Negovetić je food bloger poznat po svojim edukativnim objava na Instagramu u sklopu kojih donosi i mnoge savjete i trikove što se tiče korištenja namirnica, kako ih, zašto i na koji način kombinirati, funkcije određenih namirnica u kuhanju i slično. Tako možete naučiti koja je uloga soli u dizanim tijestima, koristiti li chia sjemenke ili mljeveni lan za postizanje gustoće, te koje su druge namirnice dobre kao veganska zamjena za jaja, što može zamijeniti indijske oraščiće u sirovim desertima i još puno toga. Matei je sve sabrao u PDF kuharici „Vodič za veganske deserte“ koju možete naručiti putem njegovog Instagram profila.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
A sada se bacamo na recept.
Sastojci za Pastirsku pitu
Za nadjev:
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 mrkve, nasjeckane
- 1 poriluk, sitno sjeckan
- Nekoliko gljiva (šampinjona), narezanih
- 1 kg Annapurna svježeg tofua
- Malo Annapurna dimljenog tofua (po želji)
- Sol i papar po ukusu
- Začini: crvena paprika, miks suhih začina.
Za pire krumpir:
- 700 g krumpira
- Ostalo može po izboru: malo biljnog mlijeka ili veganskog maslaca za postizanje bolje teksture pire krumpira
- Sol i papar po ukusu
Priprema Pastirske pite
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
- Pripremite nadjev i krumpir – Narežite povrće – prvo luk, zatim mrkvu i poriluk, nakon toga gljive i prodinstajte na malo maslinovog ulja.
- Ogulite krumpir, narežite na manje kocke i stavite kuhati krumpir u slanu vodu minimalno pola sata dok ne bude mekan.
- Pripremite tofu – Svježi tofu usitnite s rukama na manje komadiće, a dimljeni tofu naribajte te sve zajedno stavite u jednu zdjelicu.
- Spojite pripremljeni tofu s dinstanim povrćem, dodajte sve začine, prodinstajte još kratko i maknite s vatre.
- Pripremite pire krumpir: Skuhane krumpire ocijedite i zgnječite uz dodatak maslaca, mlijeka, soli i papra (po želji).
- Slaganje i pečenje: Pećnicu zagrijte na 220°C. U tepsiju stavite na dno malo ulja, zatim prvi sloj pire krumpira koji možete izravnati špatulom. Nakon toga posložite ravnomjerno nadjev od povrća i tofua te poravnajte. Na kraju stavite gornji sloj pire krumpira. Po želji, vilicom ili špatulom napravite lagane brazde po površini kako bi se stvorila hrskava korica.
- Pitu pecite 25-30 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
- Poslužite toplo i uživajte u ovom klasičnom zasitnom jelu!
Moglo bi vas zanimati i: Jednostavna i ukusna pita od trešanja – ili drugog vama omiljenog voća.
Tekst: Petra Šafranko, Matei Negovetić
Foto: Pexels, Instagram