Imamo recept za ukusnu i nutritivno bogatu juhu od samo 3 sastojka

by Anđela Sabranović

Riječ je o starom, u Dalmaciji, dobro poznatom receptu za juhu od slanutka, odnosno na dijalektu čičvarde. Ovaj recept radile su mame, bake (nonne), prabake, ali danas je pomalo zaboravljen iako je nutritivno bogat.

Danas možemo bez dvojbe ovom jelu pripisati zelenu etiketu jer ako vam i ostane koja porcija, slanutak ne bacajte već iskoristite za neko drugo jelo.

Recept za juhu, a potom i kako iskoristiti ostatak višak, otkrijte u nastavku teksta. 

Za ovu juhu potrebno vam je:

  • 1 kg sušenog slanutka (ili slanutak u staklenci)
  • 2 žlice morske soli
  • hladna voda

Po želji začinite maslinovim uljem, paprom i svježim peršinom  

Priprema:

Ukoliko imate suhi slanutak dobro ga operite u hladnoj vodi te stavite u plastičnu ili keramičku zdjelu. Slanutak potopite u hladnoj vodi i dodajte 2 žlice morske soli i ostavite preko noći. Dan poslije procijedite slanutak, prebacite u lonac, dodajte novu vodu sol i papar (malo) i kuhajte poklopljeno na pola, sve dok slanutak ne omekša,  60 – 90 minuta.

Ukoliko imate slanutak u staklenici, dovoljno je da isperete i spreman je za kuhanje u loncu koje traje oko 30- 40 minuta, ovisno o kvaliteti namirnice. Prije serviranja probajte juhu, provjerite je li dovoljno začinjena. Po želji dodajte sitno sjeckani peršin i maslinovo ulje.

Najbolje da svatko sebi u svom tanjuru začini s jednom žlicom maslinovog ulja. Juhu poslužite dok je topla.

Dobar tek!

Ako ste možda skuhali više, slanutak procijedite i isperite kroz hladnu vodu te ga iskoristite kao grickalice, pretvorite u namaz (humus) ili dodajte kao jedan od sastojaka u salatu.

Za pripremu slanutka kao grickalice dovoljno je da ga malo posušite, stavite na papir za pečenje, začinite s malo krupne soli i začinima po želji i na 180 stupnjeva pečete 10 minuta, dok ne poprimi rumenu boju.

Za izradu namaza ili humusa recept potražite ovdje.

Ako želite svoju salatu obogatiti, slanutak je prava namirnica za odabrati, dovoljno je da ga tako ispranog dodate u vašu zdjelu sa zelenom salatom, rikulom, matovilcem ili u kombinaciju po vašoj želji.

Moglo bi vas zanimati i: Imamo odličan recept za kukuruzne muffine s mladim lukom

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Pexels, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!