Inzulinska rezistencija je poremećaj u metabolizmu koji karakterizira neadekvatan odgovor stanica na djelovanje inzulina koji se izlučuje u krvotok.
Kod inzulinske rezidencije se događa sljedeće:
- Stanice nisu preradile šećer pa dižu inzulin i istovremeno u krvi imamo visok šećer i inzulin, i tada dolazi do napada gladi i povećanog apetita.
- Stanice su brzo preradile šećer uslijed navale inzulina pa dolazi do naglog pada šećera što uzrokuje vrtoglavicu. Organizam nam traži slatko, a poslije jela se uvijek osjećamo loše.
Što se prije otkrije hiperinzulinemija i poduzmu sve mjere da se smanji količina inzulina u krvi i normalizira lučenje inzulina to su veće šanse da se spriječi nastanak dijabetesa. Trenutak kada su samo povišene vrijednost inzulina u krvi dok je vrijednost šećera je još uvijek u normalnim vrijednostima je idealno za reakciju.
Uzroci inzulinske rezidencije:
1. Prehrana bogata ugljikohidratima
2. Sjedeći način života
3. Stres
4. Unos steroida
5. Genetska predispozicija
6. Reakcija na lijekove
Simptomi inzulinske rezidencije su stalna želja za slatkišima, stalna pospanost, višak masnih naslaga na stomaku, povišen krvni tlak.
Kako spriječiti inzulinsku rezidenciju?
Nezdrav stil života je okidač za brojne zdravstvene probleme pa tako i za inzulinsku rezidenciju.
Stalno slušamo kako je važno zdravo se hraniti i vježbati, ali često to ne shvaćamo ozbiljno sve dok nam tijelo ne naplati za nebrigu.
Dakle, kako bi izbjegli inzulinsku rezidenciju važno je da se što više krećete. To ne mora biti naporna tjelovježba, dovoljna je i redovna šetnja.
U svoju prehranu uvrstite što više povrća (poseban naglasak je na zelenom povrću), voće (što više bobičastog voća), orašaste plodove, ribu, mahunarke…
Pokušajte što je više moguće izbjegavati stres. Ako već ne možete izbjeći stres, dokazana metoda borbe protiv istog je meditacija. Za kraj, zapamtite kako imamo samo jedno tijelo i važno je redovno brinuti o njemu jer će nam u budućnosti sigurno sve što mu danas radimo, vratiti istom mjerom.
Moglo bi vas zanimati: Ovisnost o šećeru je stvarni problem i nije nimalo bezazlen
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Pexels