scones-slowliving

Irish scones – slasna peciva kojima ne možete odoljeti

by Anđela Sabranović

Scones su poznata peciva koja se vežu uz Škotsku, Irsku i Englesku, ali nitko ne zna točno odakle potječu. Najčešće se vežu za Škotsku, dok se u Engleskoj nazivaju „biscuits“

Znate ono kad imate svježa, mirisna, prhka peciva pred sobom, a vi ih namažete maslacem i pekmezom… E, pa najbolje je kad su to peciva zvana scones. Najbolje od sveg je to što se tijesto za njih ne treba dizati, pa su gotovi ubrzo nakon što pomislite kako bi vam baš sad dobro sjeli!

Irska verzija je slična engleskoj, a postoje i američki scones, ali ovi europski sadrže manje maslaca i šećera, dok irski sadrže još manje šećera od engleskih. To su jednostavna, najobičnija peciva u koja se mogu dodati grožđice, brusnice, orasi… Svaka obitelj radi ih  na sebi svojstven način i često se ti recepti nasljeđuju generacijama.

No, evo jedan poprilično općenit i „običan“.

SASTOJCI

  • 250 grama brašna (plus dodatno ako je potrebno)
  • 1 žlica šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • 2/3 šalice plus 1 žlica mlijeka – odvojeno
  • 1 jaje
  • 4 žlice neslanog maslaca, zamrznutog
  • ½ šalice grožđica ili brusnica

PRIPREMA

U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.

U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – polovicu od 2/3 šalice mlijeka, jaje i dodajte grožđice. Ostatak mlijeka koristit ćete kasnije.

Naribajte maslac, pa ga dodajte u suhe sastojke. Prstima umiješajte maslac u brašno, dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Spojite mokre i suhe sastojke u velikoj zdjeli. Vilicom ili rukama spojite ste i lagano promiješajte. Smjesa treba izgledati pomalo kao pijesak. Zatim dodajte preostalo mlijeko od one 2/3 šalice, žlicu po žlicu, a nastavite miješati rukama. Trebate dobiti grubu smjesu s grudicama, ali treba sve biti – tijesto.

Nemojte previše razraditi tijesto, a možda vam neće trebati sve mlijeko.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i oblikujte ga rukom u krug promjera 20-ak cm, debljine oko 2 cm. Možete ih rezati u željene oblike – najčešće krugove ili trokute. Za trokute nećete morati ponovno mijesiti tijesto, dok ćete za krugove morati nekoliko puta ponoviti.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, pa prebacite scones na papir za pečenje. Ako imate vremena, stavite ih na neko vrijeme u hladnjak. Premažite ih preostalim mlijekom.

Nakon tog pecite 20-ak minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi.

Kad vam zamiriši cijeli stan i kad izvadite i uz njih poslužite maslac i pekmez ili marmeladu – vjerujte nam, nećete stati dok ih ne slistite.

Uslast!

Moglo bi vas zanimati i: Colcannon – slasni irski krumpir kao prilog ili glavno jelo

Tekst: Nataša Krstičević; Recept: Simply Recipes

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!