Isprobala sam ovaj recept za Baguette i od tada ga pravim stalno

by Anđela Sabranović

Budući da danas obilježavamo Dan kruha, vrijeme je za recept u tom duhu.

Napraviti savršen domaći Baguette koji će okusom i izgledom podsjećati na one iz mojih omiljenih pekarnica izgledalo mi je kao nemoguća misija te se nisam ni zamarala s tim zadatkom. Onda je došlo vrijeme pandemije i u silnoj dosadi s kojom smo bili suočeni, manje više svi smo isprobavali svoje kulinarske vještine pa tako i ja. Sasvim slučajno pronašla sam recept za Baguette koji je podijelio Paul Hollywood, poznati britanski pekar i slastičar.

Budući da su sastojci koje koristi doista osnovni koje svi imamo doma, upustila sam se u svoju malu kulinarsku avanturu.

Priprema je jako jednostavna, a odmah vam moram reći kako će vas finalni rezultat oduševiti. Da ne mislite kako sam subjektivna, naglašavam kako je suprug izjavio da nikad nije probao bolji Baguette. Korica je jako hrskava, a unutra možete vidjeti one dobro poznate rupice. Mi smo ga bez puno eksperimentiranja kombinirali uz sir u maslinovom ulju, masline, domaći pršut i vino. Za mene definitivno kombinacija koja uvijek prolazi.

Za pripremu će vam trebati samo malo strpljenja, ali uvjerena sam da ćete baš poput mene zaključiti da se i te kako isplati.

Recept za Baguette koji uspijeva svaki put

Sastojci:

  • 500 g bijelog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 10 g soli
  • 370 ml hladne vode
  • maslinovo ulje

Priprema:

  • Najprije lagano nauljite posudu u kojoj će se dizati tijesto.
  • Brašno, sol i kvasac stavite u drugu posudu, pomiješajte, pa polako dodajte hladnu vodu. Kada počnete dobivati masu koja nalikuje na tijesto, dodajte ostatak vode i mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete elastično tijesto.
  • Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pustite da odstoji oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
  • Podlogu premažite maslinovim uljem, pa tijesto oprezno prebacite na podlogu, no nemojte ga predugo mijesiti kako bi se u njemu zadržalo što više zraka.
  • Tijesto će biti nešto teže i vlažnije nego što je to obično slučaj kod pripreme kruha.
  • Tijesto podijelite na 4 ili 5 jednakih dijelova. Svaki dio laganim pokretima oblikujte duguljasto.
    Prebacite dva duguljasta dijela tijesta na lim za pečenje, prekrijte prozirnom folijom i pustite da se dižu još sat vremena.
  • Kada ga pritisnete prstom, tijesto bi se odmah trebalo vratiti u prvotno stanje.
  • Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.
  • Baguette prije pečenja pospite brašnom, a svaki od njih lagano zarežite oštrim nožem.
  • Na dno pećnice stavite posudu s vodom, a zatim ubacite baguette na donju razinu u pećnici.
  • Pecite oko 25 minuta, odnosno do trenutka kada baguette ne poprimi lijepu zlatnu boju. Prije rezanja obavezno ohladite kruh.

Moglo bi vas zanimati i: Isprobali smo recept za zdravi čokoladni namaz – Okus je savršen!

Uvodni tekst: Anđela Sabranović

Recept: https://www.paulhollywood.com/posts-1/Baguettes

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!