Možda to niste znali, ali danas obilježavamo jedan, nama u redakciju jako važan dan – Međunarodni dan čokolade. Malo što nam može u trenutku toliko uljepšati cijeli dan kao omiljena čokolada. U današnjoj ubrzanoj svakodnevici nemamo često ni vremena, a ni naviku razmišljati koja su to naizgled sitna zadovoljstva koja nam iz dana u dan uspijevaju izmamiti osmijeh na lice, ali zato postoje ovakvi dani da se toga i prisjetimo.
Nije uvijek bilo jednostavno doći do omiljenog slatkog užitka kao danas. Čokolada je u Europu došla 1550. godine, a na današnji dan 1857. godine rođen je u Pennsylvaniji slavni američki proizvođač slatkiša Milton S. Hershey, osnivač kompanije The Hershey Chocolate Company u kojoj je čokolada bila glavni proizvod. Zato se današnji dan, 13. rujna, obilježava kao Međunarodni dan čokolade.
Čokolada nam danas ne služi samo za uživanje jer njome zapravo i drugima poručujemo kako ih volimo, kako smo im zahvalni ili kako im želimo brzo ozdravljenje. Doista je čudesno kako jedna tako jednostavna i skromna namirnica kao što je kakao može poslati tako snažne poruke, zar ne?
Danas srećom imamo bogat izbor čokolade na tržištu, ali ipak lijepo je s vremena na vrijeme osvijestiti kako su nekad prije namirnice koje su nam danas tako dostupne bile potpuno nepoznate.
Iako volimo čokoladu u svim oblicima, praline su ipak ono nešto što si priuštimo kada se želimo posebno počastiti i ugoditi svim čulima. Obožavamo isprobavati različite praline te smo u nastavku izdvojili omiljene.
Praline koje su privukle našu pažnju
Hedona čokoladna zdjelica punjena čokoladiranim bademima i lješnjacima
Ručno rađena čoko zdjelica od rubi čokolade punjena čokoladiranim bademima i lješnjacima osvojila je naše simpatije na prvi pogled. Iako ovo nisu klasične praline, moramo reći da nas je oduševio okus kvalitetne Hedona čokolade u kombinaciji s omiljenim nam orašastim plodovima. Ova zdjelica je svakako i poklon koji ne ostavlja mjesta za ravnodušnost.
Hedona ručno rađene praline s okusima lješnjaka, jagoda, pistacija i marcipana
Ovo su praline koje su nas svojim bogatim okusom ostavile bez riječi. Osim što je kvaliteta čokolade vrhunska što se osjeti u svakom hedonističkom zalogaju, punjenje je toliko aromatično da doslovno osjetite svaki sastojak. Naš favorit su praline s pistacijom.
Taman Cremino Truffles Box
Čokoladni trufflesi punjeni creminom – vrstom kreme koju izrađuju od pasti karameliziranih orašida i čokolade, bez dodanih likvifikatora poput vrhnja, maslaca ili vode. Takvo punjenje je kompaktnije i sporije topivo, ali intenzivnog okusa orašida koji dolaze u skladnim kombinacijama sa suhim voćem, prirodnim esencijalnim uljima i začinima, a umotani su u tamnu 70% čokoladu s posipima.
ChoCo praline
Ako želite personalizirane praline kojima ćete nekom primjerice čestitati rođendan ChoCo praline su idealne za vas. Osim što su jako ukusne, sjajno i izgledaju. Dostupni su različiti okusi, ali nas je osvojila slana karamela te malina u kombinaciji s bijelom čokoladom i keksom.
Ono u što smo uvjereni jeste kako ni s jednim pralinama koje smo predložili ne možete pogriješiti. Međunarodni dan čokolade je idealna prilika da se malo opustimo te da zaboravimo na brojanje kalorija uz omiljene praline.
Moglo bi vas zanimati i: Alemka Lončar o self-care rutini: Kad brinemo o sebi, možemo i o drugima
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: web stranice proizvođača, Pexels