Toliko je različitih recepata za krafne da je doista teško odabrati onaj “pravi”. Ipak, ako ste alergični na mlijeko ili jaja ili ste se odlučili za vegansku prehranu i jednostavno izbjegavate takve namirnice izbor recepata se značajno sužava.
Unatoč početnom nepovjerenju, s oduševljenjem vam javljamo kako smo potragu za savršenim receptom za veganske krafne završili kada smo vidjeli slike krafni na food blogu samojedangriz.com. Naime, odmah smo ga i isprobali i rezultati su nas osvojili. Jedini problem je taj što je bilo dosta izazovno pojesti samo dvije krafne, pa smo pojeli tri ili možda četiri… Uostalom tko više i broji?!
U nastavku pogledajte recept koji jednostavno morate isprobati.
Sastojci
- 400 g glatkog brašna
- 2,5 dl biljnog mlijeka
- 3 jušne žlice ruma
- 1 suhi kvasac 7g
- 2 g praška za pecivo
- 30 g vanilin šećera ili nekog drugog šećera
- malo soli
- ribana korica jednog malog limuna
- 0,6 dl biljne masnoće vegan block ili ulja
- biljna masnoća za prženje
Priprema
- Mlijeko i masnoću zagrijati na oko 30 stupnjeva (treba biti mlako na dodir)
- U zdjelu staviti brašno, suhi kvasac, šećer, sol, koricu limuna, prašak za pecivo i kuhačom dobro promiješati. U suhe sastojke se može dodati na vrh noža kurkume (zbog boje), sjemenke mahune vanilije (ako se ne koristi vanilin šećer) korica naranče (ako se ne koristi limun).
- U sredini zdjele sa suhim sastojcima napraviti udubinu, dodati rum i mlako biljno mlijeko s masnoćom. Miješati kuhačom, sve se mora spojiti u jednoličnu masu. Kratko (2 – 3 minute) “mijesiti” kuhačom, tijesto je mekano. Pokriti zdjelu i držati na toplom. Nakon 15 minuta rastezati i preklapati tijesto*. Rastezanje i preklapanje ponoviti još dva puta u intervalima od 15 minuta. Pustiti tijesto u pokrivenoj zdjeli da udvostruči volumen. Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, ne mijesiti nego samo lagano pobrašniti tijesto odozgora i nježno razvaljati na debljinu oko 2,5 centimetra. Rezati tijesto kalupom promjera 7 – 8 cm te svaku krafnu stavljati na nauljen komadić papira za pečenje i u dublji pleh, pokriti ih kako se ne bi osušile.
- Staviti na toplo mjesto da narastu.
- Ulje zagrijati i stavljati krafne, gornjom stranom prema dolje u ulje te poklopiti poklopcem. Nakon 2 minute, okrenuti krafne i peći još 2 min. Vaditi krafne na kuhinjski papir.
*rastezanje i preklapanje tijesta – ruku navlažiti vodom, podvući s jedne strane pod tijesto i s ruba povlačiti prema gore (razvlačiti) i preklapati prema sredini. Tako razvlačiti i preklapati četiri puta, sa svih strana tijesta.
Alternativa tehnici preklapanja je da se tijesto na početku duže mijesi, dok ne postane glatko, oko 10 min. Držite ga u pokrivenoj zdjeli, kad se udvostruči premijesite i ponovno pustite da se volumen tijesta udvostruči. Tada oblikovati krafne.
Napomena
Tijesto se može zamijesiti dan ranije i čuvati u hladnjaku.
Uživajte i dobar tek!
Moglo bi vas zanimati i: Ovo su najljepše krafne Instagrama
Tekst: Anđela Sabranović
Foto i recept: samojedangriz.com