Isprobali smo odličan recept za veganske krafne

by Anđela Sabranović

Toliko je različitih recepata za krafne da je doista teško odabrati onaj “pravi”. Ipak, ako ste alergični na mlijeko ili jaja ili ste se odlučili za vegansku prehranu i jednostavno izbjegavate takve namirnice izbor recepata se značajno sužava. 


Unatoč početnom nepovjerenju, s oduševljenjem vam javljamo kako smo potragu za savršenim receptom za veganske krafne završili kada smo vidjeli slike krafni na food blogu samojedangriz.com. Naime, odmah smo ga i isprobali i rezultati su nas osvojili. Jedini problem je taj što je bilo dosta izazovno pojesti samo dvije krafne, pa smo pojeli tri ili možda četiri… Uostalom tko više i broji?! 
U nastavku pogledajte recept koji jednostavno morate isprobati.

Sastojci

  • 400 g glatkog brašna
  • 2,5 dl biljnog mlijeka
  • 3 jušne žlice ruma
  • 1 suhi kvasac 7g
  • 2 g praška za pecivo
  • 30 g vanilin šećera ili nekog drugog šećera
  • malo soli
  • ribana korica jednog malog limuna
  • 0,6 dl biljne masnoće vegan block ili ulja
  • biljna masnoća za prženje

Priprema

  • Mlijeko i masnoću zagrijati na oko 30 stupnjeva (treba biti mlako na dodir)
  • U zdjelu staviti brašno, suhi kvasac, šećer, sol, koricu limuna, prašak za pecivo i kuhačom dobro promiješati. U suhe sastojke se može dodati na vrh noža kurkume (zbog boje), sjemenke mahune vanilije (ako se ne koristi vanilin šećer) korica naranče (ako se ne koristi limun).
  • U sredini zdjele sa suhim sastojcima napraviti udubinu, dodati rum i mlako biljno mlijeko s masnoćom. Miješati kuhačom, sve se mora spojiti u jednoličnu masu. Kratko (2 – 3 minute) “mijesiti” kuhačom, tijesto je mekano. Pokriti zdjelu i držati na toplom. Nakon 15 minuta rastezati i preklapati tijesto*. Rastezanje i preklapanje ponoviti još dva puta u intervalima od 15 minuta. Pustiti tijesto u pokrivenoj zdjeli da udvostruči volumen. Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, ne mijesiti nego samo lagano pobrašniti tijesto odozgora i nježno razvaljati na debljinu oko 2,5 centimetra. Rezati tijesto kalupom promjera 7 – 8 cm te svaku krafnu stavljati na nauljen komadić papira za pečenje i u dublji pleh, pokriti ih kako se ne bi osušile.
  • Staviti na toplo mjesto da narastu. 
  • Ulje zagrijati i stavljati krafne, gornjom stranom prema dolje u ulje te poklopiti poklopcem. Nakon 2 minute, okrenuti krafne i peći još 2 min. Vaditi krafne na kuhinjski papir.

*rastezanje i preklapanje tijesta – ruku navlažiti vodom, podvući s jedne strane pod tijesto i s ruba povlačiti prema gore (razvlačiti) i preklapati prema sredini. Tako razvlačiti i preklapati četiri puta, sa svih strana tijesta. 
Alternativa tehnici preklapanja je da se tijesto na početku duže mijesi, dok ne postane glatko, oko 10 min. Držite ga u pokrivenoj zdjeli, kad se udvostruči premijesite i ponovno pustite da se volumen tijesta udvostruči. Tada oblikovati krafne.
Napomena
Tijesto se može zamijesiti dan ranije i čuvati u hladnjaku.

Uživajte i dobar tek!

Moglo bi vas zanimati i: Ovo su najljepše krafne Instagrama

Tekst: Anđela Sabranović

Foto i recept: samojedangriz.com

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!